Leul romanesc, o poveste a secolelor - Documentar

Joi, 21 Aprilie 2011, ora 23:13
17561 citiri
Leul romanesc, o poveste a secolelor - Documentar
Foto: transylvanian-numismatics.com

Moneda nationala, o adevarata institutie, dar, cel mai important, un semn al emanciparii nationale, s-a aflat in buzunarele noastre mai bine de 140 de ani. Folosim leul zilnic, fiecare dupa posibilitati, dar cati dintre noi s-au gandit la istoria ce se afla in spatele lui?

Dreptul de a bate moneda a fost dintotdeauna privilegiul statelor independente. Toti marii domnitori romani, incepand cu Mircea cel Batran sau Stefan cel Mare si pana la Mihai Vitezul, au batut propriile monede. Acest drept a fost pierdut complet dupa intrarea voievodatelor romanesti sub influenta succesiva a otomanilor, austriecilor sau a rusilor. De exemplu, unul din capetele de acuzare formulate de otomani impotriva lui Constantin Brancoveanu a fost indrazneala sa de a bate o moneda cu efigia sa.

Talerul olandez in tarile romane

Insa istoria leului poate incepe cu Ioan al II-lea, domnitorul Moldovei intre 1561 si 1563, care vroia sa bata proprii sai taleri moldovenesti. Talerul era la acea vreme o moneda foarte populara si era folosita pe intreg continentul european si chiar si astazi, etimologic vorbind, unele monede isi trag obarsia din taler, spre exemplu dolarul.

Revenind la acei ani, talerii prezentau mai multe variatii in functie de tarile de unde proveneau, iar in statele romanesti era folosit predominant talerul olandez. Initiativa lui Ioan al II-lea de a crea o astfel de moneda autohtona esueaza, talerul de sorginte olandeza neputand fi inlocuit deoarece comerciantii il preferau pe cel din urma in tranzactiile lor.

Poate va intrebati de ce am adus in discutie talerul olandez si ce legatura are el cu moneda noastra nationala? Ei bine, talerul olandez are raspunsul la aceasta intrebare. Ce este interesant e faptul ca pe talerii olandezi era imprimata imaginea unui leu, simbolul national olandez si oamenii foloseau frecvent denumirea de...taler-leu.

Aceasta moneda a fost folosita in tarile romane pana in a doua jumatate a secolului 18 si chiar dupa ce talerul fusese scos din uz, el inca reprezenta o unitate de calcul imaginara sub numele de "leu", la care se raportau toate preturile in anii ce au urmat!

Mai este de mentionat ca moneda nationala a vecinilor nostri de peste Dunare este leva care in traducere inseamna tot "leu", tradand aceeasi origine ca cea a leului romanesc.

Dezordinea cauzata de lipsa unei monede nationale

Din cauza lipsei unor legi monetare bine definite la noi au inceput sa fie folosite cateva zeci de tipuri de valuta straina diferite. Prin Regulamentele Organice aprobate in 1831 si 1832 s-a hotarat folosirea unui numar restrans de monede, printre ele aflandu-se una austriaca, numita zwanziger.

La noi era cunoscuta drept sfantul de argint, sau mai simplu, doar sfant. Putem vedea astfel de unde se trage celebra expresie "nu am niciun sfant". Daca tot suntem la acest capitol, cuvantul "para" provine de la denumirea unei monede turcesti ce a circulat in aceeasi perioada in tarile romane.

Domnitorul Moldovei, Mihail Sturdza, ar fi incercat in 1835 baterea de moneda, dar Imperiul Otoman, asa cum s-a aratat mai sus nu ar fi acceptat ca un stat vasal sa aiba propria moneda, deoarece ar fi fost un semn al independentei. Dupa unirea Principatelor si Cuza a tatonat cu ideea unei monede nationale, care urma sa se numeasca roman sau romanat, dar din nou Inalta Poarta s-a opus.

Prima constitutie a tarii, cea din 1866, ignora complet problema suzeranitatii Imperiului Otoman asupra Principatelor, dovedind inca de atunci dorinta statului roman de a isi capata independenta.

Emiterea primul leu romanesc

Urmand aceasta stare de spirit, in 1867 se stabileste definitiv ca moneda nationala sa devina leul si primii lei sunt batuti in Marea Britanie, ca mai apoi, in 1870 sa se infiinteze Monetaria Statului, pentru a prelua acest rol.

Imperiul Otoman nemaiavand puterea si influenta de altadata permite acest lucru statului roman. Primii lei de hartie apar in 1877, ca urmare a Razboiului de Independenta, iar de 1 aprilie 1880 este inaugurata deschiderea Bancii Nationale a Romaniei, principala sa atributie fiind emiterea de bancnote si monede.

In deceniile ce au urmat leul devine una din cele mai stabile si puternice monede europene. Insa odata cu primul razboi mondial, leul pierde aceasta calitate, intra pe un fagas inflationist si se depreciaza de cateva zeci de ori.

Leul in perioada interbelica

Dupa reforma monetara din 1929 se incearca recastigarea pozitiei dominante a leului, dar paguba fusese deja facuta. Cursul de schimb al leului este dramatic modificat, daca pana in razboi o lira sterlina echivala cu 25 de lei, acum aceeasi lira avea o valoare de 813 lei. In ciuda acestor tendinte salariile romanilor cresteau mai repede decat preturile.

Un invatator avea salariul de 4000 de lei, in timp ce un medic il avea de 9000 de lei. Chiria unui apartament in oras era de doar 700 de lei. Preturile la alimente erau foarte mici comparativ cu cele de astazi, un ou fiind 1 leu, un litru de lapte 12 lei, o paine 14 lei, iar un kilogram de branza era ceva mai mult, putin peste 60 de lei. Bunastarea era prezenta in toate paturile societatii interbelice.

Al doilea razboi mondial aduce inca o depreciere masiva a leului de cateva miii de ori, BNR fiind fortata sa emite noi bancnote cu valori de pana la 5.000.0000 lei. In 1947 si 1952 au urmat inca doua reforme monetare in incercarea de a stabiliza situatia. Numele Republicii Socialiste Romania a aparut pentru prima oara pe bancnotele emise incepand cu 1966.

In ultimii sai ani

Dupa revolutie, pentru a marca ruperea de fostul regim au fost emise noi bancnote. Cu ocazia celebrarii eclipsei totale de soare din 1999, BNR emite o bancnota de 2000 de lei, atragand atentia internationala pentru acest neobisnuit fapt.

Ultima mare schimbare din viata leului a fost in 2005 cand a avut loc o denominare a acestuia, detinand pentru sase luni titlul de cea mai putin valoroasa moneda a lumii, lucru ce nu se mai intamplase din 19 august 1946, cand a detinut acest titlu timp de un an.

Ca o ultima mentiune, este planuit ca leul sa fie substituit de euro pana in 2015, incheind astfel existenta acestui simbol national.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#istorie leu romanesc, #inlocuire leu euro, #denominare leu romanesc , #monede romanesti