Ziare.com
1161Comentarii
2425Likes
1098Shares
MANDRU CA SUNT ROMAN

Leul romanesc, o poveste a secolelor - Documentar

Joi, 21 Aprilie 2011, ora 23:13

   

Leul romanesc, o poveste a secolelor - Documentar
Moneda nationala, o adevarata institutie, dar, cel mai important, un semn al emanciparii nationale, s-a aflat in buzunarele noastre mai bine de 140 de ani. Folosim leul zilnic, fiecare dupa posibilitati, dar cati dintre noi s-au gandit la istoria ce se afla in spatele lui?

Dreptul de a bate moneda a fost dintotdeauna privilegiul statelor independente. Toti marii domnitori romani, incepand cu Mircea cel Batran sau Stefan cel Mare si pana la Mihai Vitezul, au batut propriile monede. Acest drept a fost pierdut complet dupa intrarea voievodatelor romanesti sub influenta succesiva a otomanilor, austriecilor sau a rusilor. De exemplu, unul din capetele de acuzare formulate de otomani impotriva lui Constantin Brancoveanu a fost indrazneala sa de a bate o moneda cu efigia sa.

Talerul olandez in tarile romane

Insa istoria leului poate incepe cu Ioan al II-lea, domnitorul Moldovei intre 1561 si 1563, care vroia sa bata proprii sai taleri moldovenesti. Talerul era la acea vreme o moneda foarte populara si era folosita pe intreg continentul european si chiar si astazi, etimologic vorbind, unele monede isi trag obarsia din taler, spre exemplu dolarul.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Revenind la acei ani, talerii prezentau mai multe variatii in functie de tarile de unde proveneau, iar in statele romanesti era folosit predominant talerul olandez. Initiativa lui Ioan al II-lea de a crea o astfel de moneda autohtona esueaza, talerul de sorginte olandeza neputand fi inlocuit deoarece comerciantii il preferau pe cel din urma in tranzactiile lor.

Poate va intrebati de ce am adus in discutie talerul olandez si ce legatura are el cu moneda noastra nationala? Ei bine, talerul olandez are raspunsul la aceasta intrebare. Ce este interesant e faptul ca pe talerii olandezi era imprimata imaginea unui leu, simbolul national olandez si oamenii foloseau frecvent denumirea de...taler-leu.

Aceasta moneda a fost folosita in tarile romane pana in a doua jumatate a secolului 18 si chiar dupa ce talerul fusese scos din uz, el inca reprezenta o unitate de calcul imaginara sub numele de "leu", la care se raportau toate preturile in anii ce au urmat!

Mai este de mentionat ca moneda nationala a vecinilor nostri de peste Dunare este leva care in traducere inseamna tot "leu", tradand aceeasi origine ca cea a leului romanesc.

Dezordinea cauzata de lipsa unei monede nationale

Din cauza lipsei unor legi monetare bine definite la noi au inceput sa fie folosite cateva zeci de tipuri de valuta straina diferite. Prin Regulamentele Organice aprobate in 1831 si 1832 s-a hotarat folosirea unui numar restrans de monede, printre ele aflandu-se una austriaca, numita zwanziger.

La noi era cunoscuta drept sfantul de argint, sau mai simplu, doar sfant. Putem vedea astfel de unde se trage celebra expresie "nu am niciun sfant". Daca tot suntem la acest capitol, cuvantul "para" provine de la denumirea unei monede turcesti ce a circulat in aceeasi perioada in tarile romane.

Domnitorul Moldovei, Mihail Sturdza, ar fi incercat in 1835 baterea de moneda, dar Imperiul Otoman, asa cum s-a aratat mai sus nu ar fi acceptat ca un stat vasal sa aiba propria moneda, deoarece ar fi fost un semn al independentei. Dupa unirea Principatelor si Cuza a tatonat cu ideea unei monede nationale, care urma sa se numeasca roman sau romanat, dar din nou Inalta Poarta s-a opus.

Prima constitutie a tarii, cea din 1866, ignora complet problema suzeranitatii Imperiului Otoman asupra Principatelor, dovedind inca de atunci dorinta statului roman de a isi capata independenta.

Emiterea primul leu romanesc

Urmand aceasta stare de spirit, in 1867 se stabileste definitiv ca moneda nationala sa devina leul si primii lei sunt batuti in Marea Britanie, ca mai apoi, in 1870 sa se infiinteze Monetaria Statului, pentru a prelua acest rol.

Imperiul Otoman nemaiavand puterea si influenta de altadata permite acest lucru statului roman. Primii lei de hartie apar in 1877, ca urmare a Razboiului de Independenta, iar de 1 aprilie 1880 este inaugurata deschiderea Bancii Nationale a Romaniei, principala sa atributie fiind emiterea de bancnote si monede.

In deceniile ce au urmat leul devine una din cele mai stabile si puternice monede europene. Insa odata cu primul razboi mondial, leul pierde aceasta calitate, intra pe un fagas inflationist si se depreciaza de cateva zeci de ori.

Leul in perioada interbelica

Dupa reforma monetara din 1929 se incearca recastigarea pozitiei dominante a leului, dar paguba fusese deja facuta. Cursul de schimb al leului este dramatic modificat, daca pana in razboi o lira sterlina echivala cu 25 de lei, acum aceeasi lira avea o valoare de 813 lei. In ciuda acestor tendinte salariile romanilor cresteau mai repede decat preturile.

Un invatator avea salariul de 4000 de lei, in timp ce un medic il avea de 9000 de lei. Chiria unui apartament in oras era de doar 700 de lei. Preturile la alimente erau foarte mici comparativ cu cele de astazi, un ou fiind 1 leu, un litru de lapte 12 lei, o paine 14 lei, iar un kilogram de branza era ceva mai mult, putin peste 60 de lei. Bunastarea era prezenta in toate paturile societatii interbelice.

Al doilea razboi mondial aduce inca o depreciere masiva a leului de cateva miii de ori, BNR fiind fortata sa emite noi bancnote cu valori de pana la 5.000.0000 lei. In 1947 si 1952 au urmat inca doua reforme monetare in incercarea de a stabiliza situatia. Numele Republicii Socialiste Romania a aparut pentru prima oara pe bancnotele emise incepand cu 1966.

In ultimii sai ani

Dupa revolutie, pentru a marca ruperea de fostul regim au fost emise noi bancnote. Cu ocazia celebrarii eclipsei totale de soare din 1999, BNR emite o bancnota de 2000 de lei, atragand atentia internationala pentru acest neobisnuit fapt.

Ultima mare schimbare din viata leului a fost in 2005 cand a avut loc o denominare a acestuia, detinand pentru sase luni titlul de cea mai putin valoroasa moneda a lumii, lucru ce nu se mai intamplase din 19 august 1946, cand a detinut acest titlu timp de un an.

Ca o ultima mentiune, este planuit ca leul sa fie substituit de euro pana in 2015, incheind astfel existenta acestui simbol national.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12453 ori

PROPUNE UN ROMAN SA NE MANDRIM CU EL
redactia@ziare.com
Mandru ca sunt roman, pe Facebook
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Daca ajungi in Tulcea, oras situat pe 7 coline, la fel ca si Iasiul, dar ca si Roma, nu ai cum...
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mircea Eliade, unul dintre cei mai cunoscuti romani din lume si probabil cel mai mare istoric...
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
A dat America, tara tuturor posibilitatilor, pentru Romania si a venit la noi, sa traiasca...
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Interesant articol !

Multumiri. Mai reveniti cu astfel de texte, dle Dologa.

 

Victor CIUTACU - un gunoi uman!

Guvernul Boc-Ciutacu a facut atata rau acestui popor, incat trebuie sa plece urgent!

VOI PUBLICA aceasta STIRE, pana cand nesimtitul de Ciutacu ma va contacta, si impreuna vom stabili conditiile incetarii acestui demers. Cu alte cuvinte, ATATA TIMP CAT VA DORI CIUTACU!

PS. Am spus Guv. Boc-Ciutacu, deoarece din 15-06-2010, EXISTENTA Guv. Boc se datoreaza 100% lui Victor Ciutacu! Cei ce doresc sa verifice acest lucru, sau sa se convinga de ADEVARUL acestei STIRI, ma pot contacta la Tel.0723966732, sau sa lectureze comentariile 18 si 19 de la blogul "Dreptate pentru toti" (27-04-2010), de pe pagina Google, sau scriind adresa: http://dumitrurizoaica.blogspot.com/. D.Rizoaica.

eu fiind colectionar,

cunosc toate aceste lucruri.Ar mai fi multe lucruri interesante de spus ,dar ma rog e doar un articol de ziar.Atit doar, imi pare rau ca autorul nu a mentionat monedele de aur Romanesti,foarte frumoase si scumpe.Se spune ca monedele lui Brincoveanu, ar sari departe de o suta de mii de euro ca pret, per bucata,nu sint sigur.

 

Doua observatii

Ma bucur sa vad ca nu ati pomenit nimic despre moneda virtuala, celebra RON pe care mai toata lumea o foloseste (?) dar nu a vazut-o niciodata. Caci, nu-i asa, altceva scrie pe bucatile din platic din buzunarele noastre.
Cit despre anul de "aderare" la euro, se stie ca nu va fi in niciun caz 2015, adica maine. Poate poimaine...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor