Bloomberg: Inainte de alegeri, Romania se grabeste sa se imprumute din strainatate

Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 13:31
4653 citiri
Bloomberg: Inainte de alegeri, Romania se grabeste sa se imprumute din strainatate

Romania se grabeste sa vanda obligatiuni pe piata internationala inainte de 2 noiembrie, de teama ca rezultatul alegerilor prezidentiale va inrautati conditiile de imprumut de pe pietele externe. Intentia a fost analizata inclusiv in presa straina.

Ministrul Bugetului de la Bucuresti, Darius Valcov, a spus ca Guvernul planuieste sa vanda obligatiuni in valoare de cel putin un miliard de euro pana la inceputul lunii viitoare.

Sondajele de opinie arata ca premierul Victor Ponta va castiga alegerile, astfel ca au crescut si speculatiile conform carora viitorul guvern nu va reusi sa tina deficitul bugetar in frau, ceea ce ar duce la o crestere a dobanzilor cu care se imprumuta Romania, potrivit Erste Bank, care detine BCR.

"Riscurile de dupa alegeri i-ar putea determina sa accelereze vanzarea de obligatiuni", sustine Dumitru Dulgheru, economist la Erste Bank, citat de Bloomberg.

Guvernul a redus CAS cu 5 puncte procentuale, punand astfel presiune pe deficitul bugetar, care se afla in prezent la 2,2% din Produsul Intern Brut. Mai mult, in martie 2015, Romania ar urma sa incheie acordul preventiv cu Fondul Monetar International.

In consecinta, Dulgheru sustine ca, fara adoptarea unor masuri care sa conduca la o crestere a veniturilor bugetare, costurile de imprumut vor creste anul viitor. Tocmai de aceea guvernantii se grabesc cu vanzarea obligatiunilor.

Conditii propice

Pe de alta parte, dobanda obligatiunilor pe 10 ani denominate in euro ale Romaniei se afla, joi, la 2,71% pe an, foarte aproape de recordul minim atins in urma cu sapte saptamani, de 2,66% pe an. Mai mult, dobanda obligatiunilor in lei pe 10 ani a ajuns la 4,08% pe an, cel mai scazut nivel din ultimele 3 luni.

Datoria guvernamentala a fost de 39% din PIB la finalul lunii iulie, ceea ce inseamna ca Romania are a patra cea mai mica datorie din UE, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor de la Bucuresti.

Autoritatile romane sustin ca vor sa reduca ponderea datoriei denominate in valuta la 50% de la 57% in urmatorii doi ani.

Demetrios Efstathiou, analist la Standard Bank Plc, sustine ca tara noastra este foarte conservatoare si ii place sa aiba un buffer fiscal mare.

Cea mai recenta iesire pe pietele externe a avut loc in aprilie, cand Romania a imprumutat 1,25 miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni denominate in euro, la un randament record de 3,7% pe an.

Citeste si:
De ce nu s-a mutat încă Traian Băsescu din vila protocol: ”Sper să fie o plecare civilizată”
De ce nu s-a mutat încă Traian Băsescu din vila protocol: ”Sper să fie o plecare civilizată”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, miercuri, la ieşirea din vila de protocol, că nu s-a mutat încă pentru că nu este gata apartamentul pe care l-a achiziţionat. El a mai spus...
USR obține în instanță organizarea unui referendum de demitere a unui primar PNL: „Poporul te pune în funcţie şi poporul te poate da jos”
USR obține în instanță organizarea unui referendum de demitere a unui primar PNL: „Poporul te pune în funcţie şi poporul te poate da jos”
Organizarea referendumului de demitere a primarului PNL din Dumbrăviţa, judeţul Braşov, Popa Zachiu, pentru care au semnat peste 1.100 de locuitori ai comunei, merge mai departe, anunţă...