Cat de unic este cazul Greciei? Pietele asteapta reducerea datoriei Portugaliei

Miercuri, 14 Martie 2012, ora 08:30
2075 citiri
Cat de unic este cazul Greciei? Pietele asteapta reducerea datoriei Portugaliei
Foto: Arhiva

In pofida pozitiei oficiale potrivit careia datoria Greciei reprezinta o situatie unica, sansele pentru o noua restructurare a datoriei in Europa sporesc de la o zi la alta.

Pietele de obligatiuni par sa se pregateasca pentru o reducere a datoriei Portugaliei, in "stilul Greciei", potrivit CNBC.

Randamentul obligatiunilor portugheze pe zece ani este de 13,71%, reprezentand o imbunatatire fata de nivelul maxim din ianuarie, de 18,29%, dar inca departe de un nivel care sa indice incredere si sustenabilitate.

In plus, ratingul obligatiunilor guvernamentale portugheze a fost redus in categoria "junk" de catre principalele agentii de evaluare financiara, Moody's, S&P si Fitch.

Aproape orice stire cu privire la Portugalia citeaza un participant la piata de obligatiuni care anunta ca sfarsitul este aproape.

"Piata nu crede ca Grecia reprezinta un caz unic. Portugalia este foarte asemanatoare", a spus Matteo Regesta, analist de top la BNP Paribas SA din Londra, citat de Bloomberg.

Decidentii politici sunt, insa, in faza de negare.

Saptamana trecuta, ministrul german al Finantelor, Wolfgang Shaeuble, descrie Grecia ca fiind un "caz complet unic". De asemenea, Vitor Constancio, vicepresedinte al Bancii Centrale Europene si fost guvernator al Bancii Portugaliei, spune ca masurile de austeritate adoptate in Portugalia dau rezultate si respinge posibilitatea repetarii restructurarii datoriei.

Totusi, analistii Bloomberg promoveaza modelul furnizat de Grecia ca metoda de reducere a datoriei pentru stabilizare economica si pentru a ramane in zona euro.

In pofida deficientelor intelegerii cu Grecia, aceasta ofera un model pe care si alte natiuni vor fi probabil tentate sa il experimenteze. Intr-o oarecare masura, este in interesul Europei sa accepte aceasta forma de faliment controlat in cazul guvernelor care nu isi mai pot administra datoria publica, sunt de parere analistii Bloomberg

Citește și:
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Preşedintele Senatului Alina Gorghiu a declarat că la acest moment colaborarea cu PSD este ”una bună, e una necesară” pentru a asigura stabilitatea. Totodată, aceasta l-a criticat pe...
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a sugerat în urmă cu câteva zile că premierul Nicolae Ciucă ar putea fi candidatul partidului pentru prezidențiale din 2024, afirmând că în...