Ciolos a lansat Fidelis Centenar: De ce e mai avantajos sa cumperi aceste titluri de stat decat sa tii banii in depozite la banca

Joi, 07 Iulie 2016, ora 13:17
14662 citiri
Ciolos a lansat Fidelis Centenar: De ce e mai avantajos sa cumperi aceste titluri de stat decat sa tii banii in depozite la banca
Foto: Arhiva Ziare.com

Romanii vor putea cumpara titluri de stat, in perioada 11-29 iulie, prin intermediul programului Fidelis Centenar, care a fost lansat, joi, de Guvern. Aceste obligatiuni reprezinta o modalitate de economisire mai avantajoasa decat depozitele bancare.

Valoarea nominala este de 100 de lei, iar scadenta este la doi ani, ceea ce inseamna ca participantii isi vor incasa banii in 2018, arata Ministerul Finantelor. Perioada a fost aleasa special pentru a marca centenarul Marii Uniri din 1918.

Titlurile de stat reprezinta obligatiuni care atesta datoria publica, sunt practic imprumuturi ale statului.

Acestea pot fi achizitionate de la ghiseele celor patru banci intermediare: BCR, BRD, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania.

Iata ce pasi trebuie urmati:

  • 1. Cumparatorii interesati trebuie sa se prezinte la una dintre bancile care distribuie emisiunea de titluri de stat si sa precizeze numarul de titluri de stat pe care doresc sa le cumpere. Prezinta angajatului bancii documentele de identificare (carte de identitate, pasaport, etc) si dovada platii titlurilor de stat, in cazul in care plata s-a facut printr-o alta banca.
  • 2. La subscriere, cumparatorii sunt obligati sa ofere datele contului bancar personal sau, in cazul in care nu au un cont bancar deschis, sa deschida unul la oricare banca.
  • 3. Dupa realizarea subscrierii, angajatul bancii va inmana investitorului 2 exemplare ale formularului de subscriere.
  • 4. Cumparatorul va verifica datele preluate in formularul de subscriere: datele de identificare, numarul de titluri subscrise si contul bancar in care se vor efectua platile.
  • Cine poate cumpara titluri de stat: Persoane fizice rezidente si nerezidente cu varsta de cel putin 18 ani.

    Valoarea totala a emisiunii este de 100 de milioane de lei, dar, dupa inchiderea perioadei de subscriptie, Ministerul Finantelor va stabili suma ce urmeaza a fi contractata, aceasta putand fi mai mare, egala sau mai mica decat cea anuntata initial, in functie de volumul de titluri de stat subscrise.

    Exista un singur risc

    Titlurile de stat vor fi tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), asa ca pretul lor va fluctua, in functie de conditiile din piata, valoarea putand fi mai mare, egala sau mai mica decat cea initiala de 100 de lei.

    Astfel, persoanele care vor dori sa vanda titlul de stat inainte de scadenta (2018) vor putea face asta doar pe bursa si exista riscul ca pretul titlului sa scada sub 100 de lei, cat a dat pe el investitorul cand l-a cumparat de la banca, arata Business Magazin.

    Astfel, daca un investitor a cumparat titluri de 1.000 de lei si peste un an pretul pe bursa este de 990 de lei, din vanzare respectivul investitor va raporta o pierdere de 1%.

    Daca vanzarea titlului se realizeaza dupa ce a incasat dobanda de 2,15%, atunci castigul real ajunge la 1,15%.

    Similar, daca pretul titlurilor va creste pe bursa, atunci va creste si castigul.

    De ce sunt mai avantajoase titlurile de stat ca depozitele

    Titlurile de stat reprezinta o investitie sigura, fiind garantata de stat. Insa mai exista si alte avantaje.

    Dobanda: Nivelul de 2,15% este mai mare decat cea perceputa de majoritatea bancilor pentru depozite. De fapt, potrivit unei analize realizate de Ziare.com pe baza datelor FinZoom.ro, doar 3 banci ofera dobanzi de cel putin 2% pentru un depozit pe un an.

    Fara impozit: Dobanzile si castigurile de capital realizate din detinerea si tranzactionarea titlurilor emise de statul roman prin Ministerul Finantelor Publice sunt venituri neimpozabile. Spre deosebire, veniturile din dobanzile la depozitele bancare se impoziteaza cu 16%.

    Fara costuri aditionale: Ministerul Finantelor arata ca la subscrierea titlurilor de stat prin bancile intermediare nu vor exista costuri pentru cumparatori. In schimb, majoritatea bancilor (cu 2 exceptii, Libra Internet Bank si Marfin Bank) percep comisioane de administrare si/sau de retragere pentru depozitele pe un an.

    Loterie aniversara: La scadenta, Ministerul Finantelor va organiza o loterie aniversara prin care 100 de persoane fizice, detinatori de titluri de stat ai emisiunii jubiliare, vor castiga premii de cate 1.000 de lei fiecare, indiferent de numarul de titluri detinute.

    Finantele au mai organizat o emisiune de titluri de stat si in 2015, insa aceasta nu a avut succesul scontat, din cauza ca pretul nominal a fost de 1.000 de lei/titlu.

    Ce spune ministrul Finantelor

    Cresterile salariale de 15% si a pensiei reale cu 8% au dus la cresterea depozitelor populatiei cu aproximativ 13% si creeaza un context economic prielnic pentru a oferi instrumente alternative de investitie, precum titlurile de stat, a declarat, joi, ministrul Finantelor Anca Dragu, citata de Mediafax.

    In opinia ministrului de Finante, dobanda este 2,15% pe an este una "atractiva" pentru acest instrument de economisire si largi categorii de investitori pot fi interesati sa achizitioneze titlurile de stat, inclusiv din strainatate.

    "Recent, in cadrul unui turneu asiatic, investitorii institutionali si-au exprimat intentia de a diversifica portofoliile prin achizitia de titluri de stat romanesti, atat cele emise in lei pe piata interna, cat si cele emise in euro. Aceasta incredere a investitorilor a fost confirmata si dupa anuntarea rezultatului referendumului desfasurat in Marea Britanie", a mai spus Anca Dragu.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
    TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
    TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
    Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
    Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
    Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
    #emisiune titluri de stat, #titluri stat populatie , #obligatiuni