Strainii, mai increzatori in Romania? Ce am obtinut

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 07:16
3267 citiri
Strainii, mai increzatori in Romania? Ce am obtinut

Trezoreria Ministerului de Finante s-a imbogatit cu 750 de milioane de euro, in urma redeschiderii unei emisiuni de euro-obligatiuni pe pietele externe, o operatiune incheiata cu succes potrivit ministrului Florin Georgescu. Banii imprumutati au ca destinatie finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.

"Este un lucru bun si vine de unde ne asteptam cel mai putin. Este bine din punct de vedere al increderii, al mesajului pentru investitori, in aceasta perioada dificila pentru Romania si Europa", a declarat, la randul sau, premierul Victor Ponta, in cadrul unei sedinte de Guvern.

In pofida entuziasmului prim-ministrului pentru reducerea randamentelor platite de Romania, nu imbunatatirea conditiilor economice ale tarii noastre reprezinta explicatia, sustin economistii chestionati de Ziare.com

Pe termen scurt, emisiunea va determina o scadere a presiunii asupra pietei primare locale si va avea un impact pozitiv asupra cursulului de schimb.

"Aceasta emisiune scade presiunea asupra pietei primare din Romania si, practic, ar trebui sa scada si randamentele solicitate de investitorii romani, deoarece, pentru ca Ministerul de Finante a iesit si pe alta piata, cererea a scazut fata de piata locala. Este o miscare inteleapta, mai ales ca in Romania se imprumuta tot mai greu in ultima perioada.

Este bine sa iti diversifici modalitatile de a atrage finanatare si piata externa este o varianta foarte buna in momentul de fata pentru finantarea datoriilor ajunse la scadenta", a spus Melania Hancila, economist sef al Volksbank.

In ceea ce priveste scaderea dobanzilor cerute de investitorii straini, economistul Volksbank considera ca principala explicatie o constituie excesul de lichiditate determinat de actiunile Bancii Centrale Europene.

"Motivul este excesul de lichiditate la nivel global. De anul trecut si pana acum BCE a crescut cantitatea de lichiditate din piata si, practic, oferta de euro este mult mai mare decat era anul trecut. Fata de anul trecut a scazut si rata Euribor", a precizat Melania Hancila.

Cele doua evolutii cumulate au condus la scaderea randamentelor solicitate Romaniei.

"Alte justificari nu gasesc, avand in vedere faptul ca fundamentele economice poate chiar s-au deteriorat, cresterea economica de anul acesta va fi mai scazuta comparativ cu anul trecut si nici in ceea ce priveste balanta de plati situatia nu este mai buna", a adaugat economistul.

Potrivit analistului sef al X-Trade Brokers, Claudiu Cazacu, pentru mentinerea nivelului "rezonabil" al costurilor este nevoie de politici fiscale prudente.

"Este o veste buna cererea sustinuta din partea investitorilor externi, care a condus la costuri rezonabile ale emisiunii recente. Evenimentul dovedeste o recuperare a increderii mediului extern, insa nu poate fi privit in izolare, perceptia trebuie consolidata prin politici fiscale prudente.

Romania se imprumuta mai ieftin decat Spania, dar mai scump decat Italia, de

exemplu, unde dobanzile pe piata secundara pe maturitati de 6 ani ating

4,65%", a spus Claudiu Cazacu.

Sprijin pentru leu

Finantarea atrasa de Ministerul de Finante va favoriza pe permen scurt evolutia monedei nationale, considera Vlad Muscalu, economist senior ING Bank.

"Pe termen scurt, noi credem ca este mai degraba un lucru favorabil monedei nationale decat pietei de titluri de stat emise in Romania. Suma obtinuta va fi folosita pentru satisfacerea nevoilor interne, iar acest lucru presupune ca banii respectivi vor fi probabil schimbati in piata", a explicat Vlad Muscalu.

In acelasi timp, micsorarea randamentelor se datoreaza unei evolutii similare a dobanzilor la euro in general, care au scazut insa mai accentuat comparativ cu dobanzile pentru titlurile de stat emise de statul roman.

"Dobanda la euro a scazut semnificativ, daca ar fi sa comparam cu titlurile de cinci ani in vara anului trecut, la acea vreme euro avand scadenta de cinci ani costa 2,8%, in ceea ce priveste cotatiile SWAP-urilor, iar in prezent fiind sub 1%. Deci costul finantarii in euro a scazut in general, iar, in directia opusa, costul pentru Romania a crescut", a afirmat Vlad Muscalu.

Ne imprumutam in euro sau in dolari?

Melania Hancila sustine imprumuturile diversificate in mai multe monede, in contextul volatilitatii pietelor.

"Iei o decizie in functie de conjunctura care va fi la momentul la care se maturizeaza datoria respectiva, fie cumperi din piata acea valuta, fie optezi pentru 'roll-over' printr-o noua emisiune. Nestiind nimeni ce se va intampla pe viitor, e bine sa ai o datorie diversificata pe monede", a afirmat aceasta.

Pe de alta parte, economistul ING considera ca, in cazul in care se apeleaza la finantari in alte monede, este indicat sa fie asumat riscul de curs de schimb al unei singure monede.

"In general, poate ar fi mai simplu ca cineva care are o datorie, daca vrea sa isi asume un risc de curs de schimb. sa isi asume un risc de curs de schimb al unei singure monede. Daca se imprumuta intr-o alta moneda decat cea europeana, va fi vulnerabil la miscarile adeverse ale monedei respective fata de moneda europeana si la miscari ale monedei europene fata de moneda nationala, in conditiile in care stim ca banca centrala poate controla doar evolutia monedei europene fata de cea nationala. Poate ar fi mai putin indicat sa se apeleze la finantari in alte monede", a concluzionat Vlad Muscalu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
#Romania finantare externa, #Romania euro obligatiuni, #randament obligatiuni Romania , #obligatiuni