E oficial: Guvernul se imprumuta 8 miliarde de euro pe piata externa pentru a acoperi deficitul

Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 11:52
14152 citiri
E oficial: Guvernul se imprumuta 8 miliarde de euro pe piata externa pentru a acoperi deficitul

Guvernul e fortat sa se imprumute pe plan extern cu 8 miliarde de euro pentru a acoperi deficitul provocat de majorarile salariale din sistemul bugetar.

Ministerul de Finante Publice are in vedere emiterea de euroobligatiuni in valoare de aproximativ 8 miliarde de euro pentru perioada 2018 - 2019, in contextul implementarii planului anual de finantare a deficitului bugetar si de refinantare a datoriei publice, arata un proiect de hotarare de guvern publicat de Finante.

Pentru ca operatiunea sa fie posibila, Guvernul va majora limita maxima a nivelului de indatorare prin programul de titluri de stat Medium Term Notes, de la 20 de miliarde de euro, cat este acum, la 27 de miliarde de euro.

"In forma sa actuala, Hotararea Guvernului nr.1264/2010 pentru aprobarea Programului - cadru de emisiuni de titluri de stat 'Medium Term Notes' (MTN), cu modificarile ulterioare, reglementeaza posibilitatea de a emite obligatiuni pe pietele externe, in suma maxima, in orice moment, de 20 miliarde euro sau echivalent in orice valuta.

Valoarea obligatiunilor emise si nerambursate (in EUR si USD) in cadrul Programului MTN este in prezent de circa 19,1 miliarde EUR (valoare calculata la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei, valabil in data de 28 noiembrie 2017, dupa cum urmeaza: 2012 - 2,25 miliarde USD si 1,5 miliarde EUR, 2013 - 1,5 miliarde USD si 2 miliarde EUR, in 2014 - 2 miliarde USD si 2,75 miliarde EUR, in 2015 - 2 miliarde EUR, in 2016 - 3,25 miliarde EUR, in 2017 - 2,75 miliarde EUR.

La momentul prezent, suma disponibila pentru emisiuni de euroobligatiuni in cadrul Programului este de aproximativ 0,93 miliarde EUR", se precizeaza in nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ.

Potrivit Ministerului Finantelor, emitentii suverani utilizeaza programe MTN, fara a limita valabilitatea acestuia pe o anumita perioada de timp, programul fiind lansat initial cu o valoare care poate creste pe parcurs in functie de perioada finantata, de schimbarile necesitatilor de finantare si de alte elemente relevante pentru emitent (strategia de finantare, evolutia deficitului bugetar etc).

Programul-cadru de emisiuni de titluri de stat, "Medium Term Notes" (Programul MTN), reprezinta o facilitate neangajanta, care se incheie intre Ministerul Finantelor Publice, in calitate de emitent, si un grup de institutii financiare selectate, in cadrul careia pot fi lansate periodic emisiuni de titluri de stat pe pietele externe in baza unei documentatii contractuale standard.

In acest an, Ministerul Finantelor a "iesit" de doua ori pe pietele externe. In luna aprilie, cand Finantele au atras 1,75 miliarde de euro printr-o emisiune de euroobligatiuni in doua transe.

Ulterior, in octombrie, statul a vandut obligatiuni de un miliard de euro pe pietele internationale, prin redeschiderea emisiunii din aprilie.

Romania beneficiaza de rating favorabil investitiilor, "investment grade", din partea celor patru agentii de evaluare financiara.

Citeste si

Citeste si:
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
PSD și PNL au intrat în conflict în orașul Huedin din județul Cluj după ce social-democrații au anunțat că se opun unei grădinițe cu predare exclusiv în limba maghiară. Proiectul a...
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimarul PNL din Satu Mare, Adelin Cristian Ghiarfaș, a fost exclus din partid după ce într-o ședință de Consiliu Local a votat împotriva mandatului dat de formațiune. Ghiarfaș...
Comentarii