E oficial: Guvernul se imprumuta 8 miliarde de euro pe piata externa pentru a acoperi deficitul

Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 11:52
14521 citiri
E oficial: Guvernul se imprumuta 8 miliarde de euro pe piata externa pentru a acoperi deficitul
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul e fortat sa se imprumute pe plan extern cu 8 miliarde de euro pentru a acoperi deficitul provocat de majorarile salariale din sistemul bugetar.

Ministerul de Finante Publice are in vedere emiterea de euroobligatiuni in valoare de aproximativ 8 miliarde de euro pentru perioada 2018 - 2019, in contextul implementarii planului anual de finantare a deficitului bugetar si de refinantare a datoriei publice, arata un proiect de hotarare de guvern publicat de Finante.

Pentru ca operatiunea sa fie posibila, Guvernul va majora limita maxima a nivelului de indatorare prin programul de titluri de stat Medium Term Notes, de la 20 de miliarde de euro, cat este acum, la 27 de miliarde de euro.

"In forma sa actuala, Hotararea Guvernului nr.1264/2010 pentru aprobarea Programului - cadru de emisiuni de titluri de stat 'Medium Term Notes' (MTN), cu modificarile ulterioare, reglementeaza posibilitatea de a emite obligatiuni pe pietele externe, in suma maxima, in orice moment, de 20 miliarde euro sau echivalent in orice valuta.

Valoarea obligatiunilor emise si nerambursate (in EUR si USD) in cadrul Programului MTN este in prezent de circa 19,1 miliarde EUR (valoare calculata la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei, valabil in data de 28 noiembrie 2017, dupa cum urmeaza: 2012 - 2,25 miliarde USD si 1,5 miliarde EUR, 2013 - 1,5 miliarde USD si 2 miliarde EUR, in 2014 - 2 miliarde USD si 2,75 miliarde EUR, in 2015 - 2 miliarde EUR, in 2016 - 3,25 miliarde EUR, in 2017 - 2,75 miliarde EUR.

La momentul prezent, suma disponibila pentru emisiuni de euroobligatiuni in cadrul Programului este de aproximativ 0,93 miliarde EUR", se precizeaza in nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ.

Potrivit Ministerului Finantelor, emitentii suverani utilizeaza programe MTN, fara a limita valabilitatea acestuia pe o anumita perioada de timp, programul fiind lansat initial cu o valoare care poate creste pe parcurs in functie de perioada finantata, de schimbarile necesitatilor de finantare si de alte elemente relevante pentru emitent (strategia de finantare, evolutia deficitului bugetar etc).

Programul-cadru de emisiuni de titluri de stat, "Medium Term Notes" (Programul MTN), reprezinta o facilitate neangajanta, care se incheie intre Ministerul Finantelor Publice, in calitate de emitent, si un grup de institutii financiare selectate, in cadrul careia pot fi lansate periodic emisiuni de titluri de stat pe pietele externe in baza unei documentatii contractuale standard.

In acest an, Ministerul Finantelor a "iesit" de doua ori pe pietele externe. In luna aprilie, cand Finantele au atras 1,75 miliarde de euro printr-o emisiune de euroobligatiuni in doua transe.

Ulterior, in octombrie, statul a vandut obligatiuni de un miliard de euro pe pietele internationale, prin redeschiderea emisiunii din aprilie.

Romania beneficiaza de rating favorabil investitiilor, "investment grade", din partea celor patru agentii de evaluare financiara.

Citeste si

Quarterly Report - Editia 4

Datoria publică a României, „încă rezonabilă”. Daniel Dăianu: Marea problemă în acest an este să ţinem cheltuielile sub control
Datoria publică a României, „încă rezonabilă”. Daniel Dăianu: Marea problemă în acest an este să ţinem cheltuielile sub control
Marea problemă în acest an constă în ţinerea sub control a cheltuielilor bugetare, susţine preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, care a menţionat, de asemenea, că în execuţia...
Pericol pentru marile hypermarketuri străine din România: soluție ingenioasă descoperită de un fermier
Pericol pentru marile hypermarketuri străine din România: soluție ingenioasă descoperită de un fermier
De două decenii, marile lanțuri de magazine străine controlează autoritar retailul alimentar din România. Magazinele românești și producătorii autohtoni au avut de suferit, însă noi...
#Guvern euroobligatiuni imprumut extern deficit , #obligatiuni