Finantele au imprumutat peste un miliard de euro. Test de foc sau spectacol regizat?

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 17:06
2016 citiri
Finantele au imprumutat peste un miliard de euro. Test de foc sau spectacol regizat?
Foto: Arhiva

Finantele au reusit sa obtina de pe piata interna 1,3 miliarde de euro la emisiunea de obligatiuni de stat pe trei ani, cu cupon de 4,5%. Randamentul a fost de 4,8%, afirma surse de pe piata.

Principalii finantatori ai statului sunt BCR, BRD, Raiffeisen si Banca Transilvania, banci care aveau si cele mai mari sume plasate la vechiul imprumut de 1,4 miliarde de euro, scrie Ziarul Financiar.

Aceleasi surse afirma ca la licitatie au participat si clienti straini care ar fi cerut dobanzi mai mari de 5% pentru a investi in titlurile romanesti.

Ministerul Finantelor a lansat joi o emisiune de obligatiuni in valoare de 1 miliard de euro, cu maturitatea la 3 ani si rata de 4,5%. Presedintele Traian Basescu spunea recent ca titlurile reprezinta un test pentru a vedea daca Romania a recastigat increderea investitorilor.

Titlurile de stat au fost lansate cu putin timp inainte ca o alta emisiune, in valoare de peste 1,4 miliarde de euro, sa ajunga la maturitate la sfarsitul acestei luni.

"In data de 25 noiembrie 2010, Ministerul Finantelor Publice va lansa pe piata interna, prin procedura de licitatie, o emisiune de obligatiuni de stat cu o valoare anuntata de 1 mld. Euro, cu o maturitate de 3 ani si rata cuponului de 4.5% p.a. Sumele atrase vor fi utilizate pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice", se arata in anuntul Ministerului Finantelor.

Numai in aceasta luna, Finantele au emis titluri de aproape 4,4 miliarde de lei prin intermediul a sase licitatii, sub tinta planificata de 4,6 miliarde. De la inceputul anului Ministerul Finantelor a imprumutat 33,39 miliarde lei de la banci prin vanzarea de titluri de stat.

Despre emisiunea lansata de Finante a vorbit saptamana trecuta si presedintele Traian Basescu, el afirmand ca succesul ei ar reprezenta o dovada ca economia romaneasca si-a recastigat credibilitatea.

"Vom avea o proba foarte curand: statul roman va trebui sa se imprumute in jur de 24 noiembrie. Daca vom reusi sa luam acest credit de circa 1 miliard de euro cu dobanzi sub 5 procente, insemna ca Romania a redevenit credibila. Inseamna recunoasterea de catre piata a masurilor luate de statul roman. Daca la sfarsit de program cu FMI reusim sa angajam un credit pe 3 ani cu dobanda sub 5% inseamna ca Romania pleaca pe o panta favorabila. Mi l-as dori cu dobanda sub 5%, pe 3 ani si sa fie subscris", a spus seful statului intr-o emisiunea de la TVR.

Si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a purtat saptamana trecuta discutii cu presedintii bancilor si sefii de trezorerii pentru a gasi solutii prin care statul sa obtina banii de care are nevoie pana la sfarsitul anului. Rolul lui Isarescu a fost acela de a intermedia relatia dintre bancile mari de pe piata si ministerul Finantelor, fiind vorba de o tranzactie importanta - refinantarea obligatiunilor in euro de 1,4 miliarde de euro, care ajunge la scadenta pe 29 noiembrie.

O licitatie suspecta

Totusi, imprumutul nu ar trebui sa fie un test atat de important deoarece se face pe piata interna, nu pe cea externa. Iar bancile locale pot fi influentate pe diverse cai, a atras atentia un economist dintr-o mare banca locala.

"Trisam. Putem spune ca se pune in scena un mic spectacol financiar pentru ochii lumii. O dobanda mai mica de 5% este o dovada de incredere, dupa cum a spus presedintele, insa licitatia este interna, nu externa, deci banii se iau de la bancile locale, care pot fi influentate pe diverse cai", a spus el sub protectia anonimatului pentru ziarul Gandul.

Economistul a spus si ca sunt sanse mari ca statul sa reuseasca sa se imprumute si ieftin si licitatia sa fie suprasubscrisa, fara ca acest lucru sa insemne un vot de incredere pentru Guvernul Boc. El a adaugat, insa, ca alte tari trebuie sa ofere o dobanda mai mare daca vor sa ia un astfel de credit. Portugalia, de exemplu, trebuie sa ofere bancilor o dobanda de macar 5,18% pe an.

"Apare astfel intrebarea: 'Cum se poate imprumuta Romania mai ieftin decat Portugalia?'. E drept ca situatia de acolo nu e deloc roz. Dar lichiditatea este mare. Daca o banca ia bonduri portugheze, le poate vinde oricand. La noi nu. Le cumperi si stai cu ele in brate pana la scadenta. Mai mult decat atat, cu cele portugheze te poti duce la Banca Centrala Europeana pentru a te refinanta mai ieftin. La noi nu", a adaugat el.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Ministerul Finantelor obligatiuni, #emisiune obligatiuni 25 noiembrie, #imprumut piata interna, #Basescu emisiune obligatiuni , #obligatiuni