Ziare.com

Grecia: Investitorii au oferit 30 miliarde de euro pentru rascumpararea obligatiunilor

de Camelia Sisea
Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 10:38

   

Grecia: Investitorii au oferit 30 miliarde de euro pentru rascumpararea obligatiunilor
Investitorii greci si cei straini care detin obligatiuni elene au oferit suma de 30 de miliarde de euro in cadrul programului de rascumparare de obligatiuni lansat de guvernul grec, operatiune importanta in contextul eforturile liderilor din zona euro si ale FMI de a aduce datoria Atenei la un nivel sustenabil.

"Programul de rascumparare a decurs bine in general. Suma oferita de investitori s-a incadrat in tintele estimate", a declarat un oficial al guvernului de la Atena pentru Reuters.

Suma de 30 de miliarde de euro reprezinta aproximativ jumatate din datoria de 63 de miliarde de euro detinuta de investitorii privati inclusi in acest program.

Atena va cheltui pana la 10 miliarde de euro din suma imprumutata de la creditorii internationali pentru a rascumpara obligatiuni cu o valoare nominala de 30 de miliarde de euro.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

In contextul in care obligatiunile vor fi rascumparate cu mult sub valoarea lor nominala, datoria neta a tarii se va reduce cu aproximativ 20 de miliarde de euro.

In acest program participa si bancile grecesti, care detin obligatiuni de aproximativ 17 miliarde de euro, precum si doua banci din Cipru.

Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au aprobat, in noiembrie, un pachet de masuri in vederea reducerii datoriei Greciei cu 40 de miliarde de euro. Masurile au vizat dublarea maturitatii medii pentru imprumuturile acordate Greciei si reducerea ratei dobanzii cu un punct procentual, noul nivel fiind cu mult sub 1%.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1930 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor