Romania a vandut din nou obligatiuni pe piata din SUA

Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 10:29
2008 citiri
Romania a vandut din nou obligatiuni pe piata din SUA

Romania a atras, marti, inca 750 milioane de dolari de pe piata din Statele Unite, in urma redeschiderii emisiunii de obligatiuni pe 10 ani, lansate in luna ianuarie.

Titlurile au un randament de 6,45 %, in scadere de la 6,875%, iar oferta a depasit de patru ori suma imprumutata, subscrierile totalizand 3,2 miliarde de dolari, se arata intr-un comunicat.

"Increderea investitorilor in masurile economice adoptate de Romania si in angajamentele de continuare a politicilor sustenabile se vede din scaderea randamentului fata de emisiunea trecuta, din valoarea mare a ofertelor primite, peste nivelul altor tari din regiune, precum si din faptul ca ne imprumutam pe termen lung", a declarat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Alexandru Dragoi.

"Am redeschis emisiunea pentru ca exista inca cerere pe piata pentru bondurile romanesti, investitorii doreau expunere pe Romania, astfel ca am decis sa profitam de oportunitatea de a ne finanta la un cost in scadere", a adaugat acesta.

El a mai precizat ca Ministerul Finantelor este preocupat in egala masura de finantarea de pe piata interna, unde incep sa se vada rezultatele eforturilor de a construi o curba de randament adecvata a titlurilor de stat, cu maturitati de la 6 luni la 15 ani si costuri in scadere pentru stat.

"Avem succes si in cazul finantarilor de pe piata interna, unde randamentul a scazut, saptamana aceasta, la un minim istoric, de 5,22%, in cazul emisiunii pe sase luni. De asemenea, este de notat ca am lansat emisiuni de obligatiuni pe 15 ani, reducand presiunea existenta in anii anteriori de a 'rostogoli' datoria, pentru ca ne puteam imprumuta in special pe termen scurt", a afirmat ministrul Finantelor Publice.

Aranjorii emisiunii au fost Citibank, Deutshce Bank si HSBC.

Romania a deschis la finalul lunii ianuarie pe piata din SUA o emisiune de obligatiuni pe 10 ani prin care a atras 1,5 miliarde dolari, la un randament de 6,875%.

Programul Ministerului Finantelor Publice pentru acest an vizeaza emisiuni de 2,5 miliarde de euro pe pietele externe.

Citeste si:
Șefa CNAIR, dată afară de puterea PNL deși nu fusese numită de USR PLUS. Un consilier al lui Florin Cîțu, numit la cârma companiei
Șefa CNAIR, dată afară de puterea PNL deși nu fusese numită de USR PLUS. Un consilier al lui Florin Cîțu, numit la cârma companiei
Mariana Ioniță a fost schimbată de la conducerea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). În locul său director general a fost numit Cristian Pistol, fost...
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, primită la Palatul Cotroceni
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, primită la Palatul Cotroceni
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis, cei doi oficiali având convorbiri tete-a-tete. În...
Sursa: rNews