Rubla ruseasca se prabuseste, pretul petrolului o trage in jos

Luni, 01 Decembrie 2014, ora 15:34
7073 citiri
Rubla ruseasca se prabuseste, pretul petrolului o trage in jos
Foto: Independent

Rubla ruseasca a coborat la un nivel record pentru a treia zi consecutiv, pe fondul scaderii valorii obligatiunilor, din cauza ingrijorarii legate de prabusirea pretului petrolului.

Moneda s-a devalorizat cu 3,3% si a ajuns sa se tranzactioneze la cursul de 52,0525 ruble pentru un dolar.

Indicele RTS a scazut cu 3,9%, atingand valoarea cea mai mica din iulie 2009 si pana in prezent, in timp ce obligatiunile de stat cu maturitate de 10 ani au urcat cu 22 de puncte, pana la 10,83%, un maxim al ultimilor cinci ani, potrivit Bloomberg.

Economia Rusiei se confrunta cu cea mai slaba crestere din 2009 si pana acum, pe fondul unui declin de 41% al pretului petrolului in acest an si al sanctiunilor impuse de Occident in urma crizei din Ucraina.

Banca Centrala a Rusiei a lasat cursul de schimb liber, abandonand politica de interventie pe piata financiara, dupa ce a cheltuit aproximativ 90 de miliarde de dolari din rezerva pentru a stopa declinul rublei.

"Rubla pare sa fie 'urmarita' de pretul petrolului. Tot asa, pe termen lung, daca pretul petrolului continua sa coboare, rubla va slabi", a spus Artem Roschin, dealer la OOO KB Alijba Alliance din Moscova.

Rusia se gaseste in situatia de a pierde 140 de miliarde de dolari ca rezultat al nivelului scazut al pretului petrolului si al sanctiunilor impuse de Statele Unite si Uniunea Europeana, a declarat Anton Siluanov, ministrul rus de Finante.

Bugetul Rusiei se bazeaza in proportie de 50% pe vanzarile de petrol si gaze, iar rubla a pierdut 15% luna trecuta, cea mai slaba performanta dupa criza din Ucraina.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#prabusire rubla Rusia, #devalorizare rubla, #scadere pret petrol rubla , #obligatiuni