Alocatia, un drept al copilului, nu al familiei. De ce nu poate fi acordata diferentiat

Duminica, 31 Mai 2015, ora 12:10
25818 citiri
Alocatia, un drept al copilului, nu al familiei. De ce nu poate fi acordata diferentiat
Foto: Ziare.com

Guvernul Ponta incearca sa acorde alocatii de stat diferentiate pentru copii, in functie de veniturile parintilor, cu toate ca se stie de ani buni ca asta ar insemna discriminare si incalcarea Constitutiei. Si atunci de ce insista? "Este o pierdere de vreme, solutiile sunt altele", spune George Roman, director de programe la "Salvati Copiii".

"Cred ca alocatia ar trebui sa fie diferentiata in functie de cine are nevoie de bani", a scris premierul Victor Ponta (PSD) pe Facebook, iar ministrul Muncii, Rovana Plumb (PSD), a declarat: "Vrem sa redactam o solicitare catre CCR, pe care o vom trimite la inceputul saptamanii viitoare, pentru a sti exact ce inseamna nediscriminare in acordarea dreptului universal al copilului, daca aceasta discriminare se refera la cuantumul alocatiei sau nu".

Ponta: Ideea de a da alocatie egala pentru toti copiii este nepractica, trebuie o diferentiere

Ministerul Muncii sesizeaza CCR privind alocatiile copiilor

In primul rand, Curtea Constitutionala nu poate fi sesizata decat in anumite conditii stricte, prevazute de art. 146 din Constitutie, iar situatia de fata nu este, cel putin asa cum a fost enuntata, una dintre ele, lucru remarcat si de catre viceliderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu.

"Doamna ministru Rovana Plumb vrea sa solicite consultanta Curtii Constitutionale. Sunt foarte surprins ca un om cu atata experienta politica nu cunoaste Constitutia si reglementarile legale. Curtea Constitutionala nu este organ care face consultanta pentru cine i se nazare", a declarat acesta la RFI Romania.

In al doilea rand, un proiect de lege care prevedea acordarea de alocatii in functie de veniturile parintilor a fost deja respins de Parlament in 2010. Proiectul a primit aviz negativ de la comisia juridica a Camerei Deputatilor, decizionala. "In urma dezbaterilor, cu unanimitate de voturi, s-a hotarat avizarea negativa a proiectului de lege deoarece sunt incalcate prevederile alin. (2) al art. 49 din Constitutia Romaniei, republicata", se arata in avizul comisiei conduse la acea vreme de deputatul PSD Florin Iordache, coleg de partid cu ministrul Rovana Plumb si cu premierul Victor Ponta.

Aviz negativ au dat si comisia pentru buget, comisia pentru egalitate de sanse si comisia pentru munca. "Acesta este un drept al copilului si nu al familiei, ce trebuie acordat in mod nediscriminatoriu", se arata in avizul negativ acordat in unanimitate de comisia de munca.

In acelasi timp, Alina Gorghiu, co-presedintele PNL, a reamintit ca exista o decizie a Curtii Constitutionale, 277 din 2006, care face referire la alocatiile copiilor. "Curtea a stabilit, inca din 2006, ca nu este permisa diferentierea cuantumului alocatiei pentru copii, nici in functie de veniturile parintilor, nici in functie de orice alta variabila", a scris aceasta pe Facebook.

De asemenea, presedintele Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat pentru Mediafax ca singura conditie pusa de Constitutie, prin articolul 49, pentru a beneficia de alocatie este de a fi copil, iar diferentierea alocatiilor ar fi discriminatorie.

Pe de alta parte insa, conform informatiilor publicate pe site-ul Comisiei Europene, exista tari, cum ar fi Italia sau Portugalia, unde, intr-adevar, alocatiile se acorda diferentiat, in functie de veniturile parintilor.

George Roman, director de programe la organizatia "Salvati Copiii", a explicat pentru Ziare.com de ce Romania nu poate face acest lucru, subliniind totodata ca Guvernul are alte mijloace la dispozitie daca vrea sa ii ajute pe copiii din familiile sarace.

O "pierdere de vreme". Nimeni nu poate "cioparti" un drept fundamental. Altele sunt mijloacele

"E o diferenta intre modul in care e reglementata alocatia de stat la noi si in alte tari. Sunt tari in care alocatia de stat pentru copii apare ca un drept individual al fiecarui copil in Constitutie, iar in alte tari apare in legislatia subsecventa, in legi organice sau in legislatia privind protectia copilului.

In Romania, Constitutia spune la art. 49 ca 'statul acorda alocatii pentru copii si ajutoare pentru ingrijirea copilului bolnav ori cu handicap. Alte forme de protectie sociala a copiilor si a tinerilor se stabilesc prin lege'.

Inca din 2006, Curtea Constitutionala s-a pronuntat foarte clar in aceasta privinta: acest drept este al fiecarui copil in parte, indiferent de situatia parintilor, de domiciliul lui, indiferent de particularitatile familiei in care traieste copilul. Pur si simplu, beneficiarii sunt copiii, in mod individual. Nimeni nu poate sa ofere diferentiat acest drept copiilor, pentru ca in acest fel apare o discriminare. (...) Singura diferenta care este acceptata este cea a copilului bolnav cu handicap, pentru ca in acelasi articol din Constitutie se mentioneaza aceasta categorie de copii. In rest, este total neconstitutional", a declarat George Roman pentru Ziare.com.

Intrebat ce poate face Guvernul, acesta a explicat ca "Guvernul are o multime de alte mijloace".

"Celelalte legi care fac referire la alte tipuri de alocatii: alocatia de sprijin pentru copii, ajutoarele acordate diferitelor familii care au probleme, venitul minim garantat etc. Ei pot sa construiasca un sistem asa cum si-l doresc, in asa fel incat sa combata saracia sau sa asigure cele necesare copilului care are parinti fara resurse materiale.

Dar alocatia de stat este un drept, o norma constitutionala clara prevazuta intr-un capitol numit 'Drepturile si libertatile fundamentale'. E pur si simplu pierdere de vreme. E o chestiune atat de simpla, tratata de atata timp. Sunt 9 ani de cand Curtea Constitutionala a spus clar cum trebuie sa intelegem acest drept fundamental al copilului, consacrat prin Constitutie. Nimeni nu il poate cioparti in niciun fel, nimeni nu il poate oferi in mod diferentiat", a mai subliniat reprezentantul organizatiei "Salvati Copiii".

Daca lucrurile sunt atat de clare si stabilite de atatia ani, de ce reiau subiectul actualii guvernanti?

"Este o pierdere de vreme si o readucere a subiectului in discutie probabil pentru a atrage atentia asupra efortului pe care il face guvernul. Foarte bine ca il face, dar directia este gresita. Nu Curtea Constitutionala, ci Ministerul Muncii trebuie sa regandeasca planul de alocatii, sa constituie un sistem integrat de alocatii, pe baza unor criterii clare, reale, transmise de catre serviciile de asistenta sociala, in asa fel incat, intr-adevar, copilul care traieste in familii fara posibilitati materiale sa dobandeasca ceea ce ii este lui necesar.

Si din punct de vedere practic sunt o multime de probleme. Sunt copii care pot trece de la bunastare materiala la starea de saracie in cateva luni. Cine stabileste ce se intampla? Cine inregistreaza? Cine face tabelele cu cei care trebuie sa primeasca si cei care nu? Ajungem la niste chestiuni atat de periculoase pentru ceea ce inseamna drepturile copilului, incat nici nu incape discutie ca lucrurile nu trebuie sa continue in directia asta", a mai declarat George Roman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#alocatii copii diferentiate venituri, #Ponta alocatii diferentiate, #Rovana Plumb alocatii diferentiate , #plata