Ziare.com

Atac la cash: Platile in numerar intre persoane fizice vor fi limitate - care este plafonul

Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 15:15

   

Atac la cash: Platile in numerar intre persoane fizice vor fi limitate - care este plafonul
Platile in numerar intre persoane fizice vor fi limitate la 10.000 de lei pe zi, iar plafonul pentru platile in numerar pe care le pot face firmele, catre alte companii sau persoane fizice, va fi redus la jumatate, de la 10.000 lei la 5.000 de lei pe zi, a declarat ministrul Finantelor, Daniel Chitoi.

In prezent nu exista plafon pentru platile in numerar intre persoane fizice, iar plafonul pentru platile in numerar pe care le pot face companiile este de 10.000 de lei pe zi.

Ministrul Finantelor intentioneaza sa promoveze aceasta masura pana la sfarsitul lunii februarie.

Masura a fost discutata in cadrul Ministerului de Finante si in septembrie 2012.

Platiti cash sau cu cardul? S-ar putea sa nu mai aveti de ales

Ea face parte dintr-o serie de masuri fiscale pentru reducerea evaziunii fiscale si imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare, pe care ministrul Daniel Chitoiu intentioneaza sa le promoveze in prima parte a anului 2014.

Alte masuri fiscale avute in vedere sunt introducerea caselor de marcat fiscale cu jurnal electronic, schimbarea sistemului de penalitati si simplificarea si detalierea rambursarii de TVA.

Nu mai mergem cu geanta plina cu bani pentru a cumpara case si masini

Evaziunea fiscala are ca motor principal platile in numerar, iar centrele comerciale en-gros de legume-fructe, de bunuri de consum realizeaza aproape 99% din operatiuni in numerar, a spus oficialul MFP.

De asemenea, in domeniul cerealelor si panificatiei, operatiunile de plati se fac in principal in numerar.

"O persoana fizica nu se va mai duce cu geanta plina cu bani sa cumpere terenuri, case, masini", a adaugat Chitoiu, referindu-se la introducerea plafonului pentru persoane fizice.

La preluarea mandatului, Chitoiu a mentionat ca obiectiv imbunatatirea colectarii veniturilor la bugetul general consolidat si reducerea semnificativa a evaziunii fiscale. In cursul anului 2013, structurile ANAF care se ocupa de administrare, control si colectarea veniturilor au fost reformate organizatoric.

Dupa 1989, veniturile bugetare colectate anual s-au situat intre 28% si 33% din PIB. Pentru a se apropia de media din Uniunea Europeana (UE), Romania ar trebui sa ajunga la venituri bugetare de 38-40% din PIB.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 6740 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

q

cum controlezi platile intre persoane fizice?

 

simplu:....

...ai uitat cati turnatori si denuntatori aveau organilii lu' pingelica? crezi cumva ca astia au disparut? pai nu sunt bine mersi leprezentati in gobern de partidu' presedintelui fondator felix voiculescu de profesie turnator securist delator comu...pardon conservatorist umanist.

S-au rezolvat toate,

asta ramase-se rezolvata !
Si chiar, "Nu mai mergem cu geanta plina cu bani pentru a cumpara case si masini", cum vor plati aceste tranzactii cumparatorii, chiar daca o fac in fata notarului ?

 

prin banca

simplu , prin banca , din contul personal .
daca nu ai , iti deschizi .
in viitor se vrea , cred ...daca nu ai cont , nu existi..

Pot sa-ti dau si tie si lui Chitu si lui copy ***

Multa .Ue????? DA de ce sa faca bancile si guvernele bani de pe urma celor care muncesc si voteaza????? Nu mai bine va dam .UE la toti si ppaa banca?? si guvern.Ce romania este singura tara din Europa??? SA stea ei cu mamele lor si cu hotii lor aici.pe mine nu ma doare ca-s pe la 1500 Mile de Bucuresti dar ce le fac astia din usl votantilor lor??? Le iau banii in fiecare zi .asa ca dragi romani votatii in continuare ca o sa va ia si cenusa din vatra.

Ba,dimpotriva,am impresia

ca masura asta ne va face ca de acum sa mergem cu geanta plina cu bani la cumparari de case,masini...
E ca taxele la masinile second hand care aveau ca scop micsorarea numarului de masini second hand dar efectul a fost invers.

 

toarasi, tot inainte spre culmi.............

Romanii cit de lasi,hoti,banditi, mincinosi,dar fraieri si "smecheri" sint, in citiva ani vor trai mai prost decit in anii 80-89 pe timpul "epocii de aur" si-l vor ridica in slavi pe criminalul ceausescu, asa cum fac deja de citiva ani unii "profesori universitari si intelectuali" si multa prostime le da dreptate. Romanii asteapta sa li se dea bunatati "mura-n gura" si ei sa huzureasca, caci au facut rivolutie in '89. In Romania, Ucraina si alte foste tari din "lagarul socialist" ca cele doua pomenite mai devreme, nu se va schimba in bine situatia economica si nivelul de trai pina cind nu vor avea loc adevarate revolutii si schimbarea mentalitatilor cetatenilor. Pina una alta , sa traiti cum meritati dragi toarasi sau cum spunea "raposatul .......fiu al popoului: "si acum la munca toarasi".

 

o opinie....

faptul ca vistiernicul uslamist PeNaL chitz-chitz vrea sa dea un orden care sa opreasca platile in bani pesin se poate citi printre randuri cum ca moneda mioritica nationala nu este altceva decat o bucata de hartie fara valoare deoarece interzicerea folosirii ei peste ridicola suma de zece mii de roni pesin se poate interpreta si ca cel mai bun, cinstit si kkorekkt guvern pe care l-a avut tzeara vreodata - guvernul uslamist condus de prim plagiatorul dottore ponta viorel vikktorarsch NU mai garanteaza noul leu tramvai. urmarea va fi foarte dureroasa: negarantarea monedei nationale de catre guvern reprezinta de fapt o devalorizare mascata si ascunsa a monedei mioritice. sa vezi atunci cum vor fi ratele de schimb intre leul jumulit si celelalte monede deoarece lumea va vinde lei si va cumpara alte valute pe care guvernul uslamist nu are puterea sa le infrunte. este adevarat insa ca in Romanistan orice este posibil. se poate intampla ca pe vremea lui don pedro de apaca roman cand guvernu' lui a obligat cetatenii sa-si schimbe valuta pe care o posedau in lei tramvai pe care cetatenii nu-i vroiau. urmarea se cunoaste: inflatia galopanta...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor