Cati bani da statul pentru pagubitii Dacia

Luni, 28 Aprilie 2014, ora 15:29
4901 citiri
Cati bani da statul pentru pagubitii Dacia
Foto: Wikipedia

Statul a suplimentat sumele pentru despagubirea persoanelor fizice care au depus bani la CEC pentru a cumpara o Dacie, in special pentru cei care, dupa 22 decembrie 1989, si-au transferat depozitele la BRD in acelasi scop.

"Valoarea totala a despagubirii persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme, (...) se majoreaza cu suma de 222.231,94 lei", potrivit proiectului de HG postat pe site-ul Ministerului Finantelor.

Ea reprezinta "cumulul despagubirilor rezultate din necesitatea recalcularii despagubirilor acordate pentru patru deponenti, din neincluderea in lista initiala a unui deponent, precum si a despagubirilor rezultate din sase hotarari judecatoresti executorii".

Decizie luata de deputati pentru pagubitii Dacia

Sumele necesare despagubirilor vor fi asigurate de Ministerul Finantelor Publice prin emisiuni de titluri de stat, egale cu valoarea despagubirii fiecarui deponent in parte, pe numele CEC Bank SA (in valoare de 222.231,94 lei), respectiv BRD Groupe Societe Generale SA (100 de milioane de lei).

Deci, in total, statul trebuie sa dea 100,22 milioane de lei.

Care este procedura

Cei care si-au transferat banii de la CEC la BRD trebuie sa depuna, in decurs de 30 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, la Ministerul Finantelor Publice, o copie legalizata de instanta judecatoreasca emitenta dupa hotararea judecatoreasca executorie insotita de o cerere pentru despagubirea in baza acesteia, sau, dupa caz, pentru despagubirea prin emisiuni de titluri de stat.

Dupa verificarea de catre Ministerul Finantelor Publice, acestea vor fi transmise la BRD Groupe Societe Generale S.A.

La 3 septembrie 2014, data scadenta a emisiunii titlurilor de stat, statul le va rascumpara si va vira in contul celor doua banci sumele necesare, pentru ca oamenii sa le poata ridica.

Pentru a primi despagubirile, ei trebuie sa se prezinte la ghiseu cu urmatoarele acte, in functie de caz: cec cu suma limitata si/sau dovada transferului depozitului de la CEC S.A. la BRD S.A., un act de identitate valabil, acte de stare civila, procura speciala autentificata pentru a face dovada mandatului, certificat de mostenitor si alte documente legale, declaratie pe propria raspundere ca nu au incasat despagubirea.

Despagubiri pentru cei care au economisit bani de Dacie

"In prima zi bancara imediat urmatoare datei scadentei emisiunii de titluri de stat persoanele fizice care au dreptul la despagubire, se pot prezenta la ghiseele CEC Bank SA sau BRD Groupe Societe Generale SA dupa caz, in vederea punerii la dispozitia acestora a sumelor cuvenite", se mai arata an proiectul de act normativ.

Decizia ii vizeaza pe romanii care si-au constituit un depozit la CEC pentru a cumpara o Dacie, dar si pe cei care si-au transferat banii la BRD, in acelasi scop, dupa 22 decembrie 1989. O estimare din 2010 arata ca ar fi vorba de 2.100 de pagubiti.

C.P.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#despagubiri CEC Dacia, #despaguburi Dacia , #plata