Cine castiga din limitarea platilor cash: Foamea de bani a statului, avantajul bancilor si disparitia gentilor cu bani

Joi, 16 Aprilie 2015, ora 18:42
6985 citiri
Cine castiga din limitarea platilor cash: Foamea de bani a statului, avantajul bancilor si disparitia gentilor cu bani

Incepand cu data de 9 mai, romanii nu vor mai putea face tranzactii cash mai mari de 50.000 de lei pe zi (intre persoane fizice) si de 10.000 de lei pe zi (intre persoanele fizice si juridice).

Potrivit analistilor KeysFin, decizia va aduce un control mai bun al finantelor publice si, mai ales, un castig in plus pentru mediul bancar.

Insa, in mod evident, masura reprezinta o lovitura puternica pentru cei care lucreaza acum cu sume importante de cash, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Tinta autoritatilor o reprezinta limitarea sumelor mari de cash care circula in economie si, in general, stimularea platilor prin conturi, ce pot fi urmarite de organele fiscale si impozitate. Este o masura menita sa reduca evaziunea dar care, pe de alta parte, limiteaza circulatia banilor intr-o economie imatura. Nu este exclus ca, in loc sa stimuleze activitatea economica, aceasta sa influenteze in mod negativ apetitul pentru investitii in zona gri a economiei, una semnificativa", au explicat expertii.

"Vorbim, in general, de afaceri din retail, intermedieri financiare, imobiliare si auto, acolo unde se fac inca platile la sacosa si unde, de altfel, evaziunea fiscala inregistreaza cote ridicate", au adaugat acestia.

Amenda in cazul depasirii pragurilor de tranzactii cash va fi de 10% din suma ce depaseste limita prevazuta de lege, dar nu mai putin de 100 de lei.

ce presupune noua masura

Astfel, incasarile si platile in numerar intre persoane fizice, drept urmare a unui contract prin care se transfera dreptul de proprietate (spre exemplu, contract de vanzare, schimb) asupra unor bunuri sau drepturi, prin care se presteaza servicii sau se acorda/restituie imprumuturi, nu vor mai putea depasi un plafon de50.000 lei / tranzactie.

Pentru a intelege mai bine limitele impuse de lege, expertii KeysFin dau drept exemplu vanzarea unui automobil de 15.000 de euro intre doua persoane fizice.

"Daca, in prezent, se poate plati cu bani cash, fara comisioane bancare si chiar fara ca autoritatile sa cunoasca valoarea tranzactiei, din luna mai, cand plafonul de cash scade la 11.300 euro (50.000 lei), restul va trebui platit prin contul vanzatorului, comisionat de banca", afirma acestia.

Amenda pentru neplata prin cont va fi, in acest caz, de 370 euro, echivalentul a 10% din suma neachitata conform legii.

Suma nu este una foarte mare, cum nici comisonul platit la banca nu este unul semnificativ, insa expertii spun ca trebuie sa privim pe ansamblul economiei.

Gata cu gentile de bani - cand intra in vigoare limitarea platilor cash

Ce s-a intamplat in alte tari cand au introdus masuri similare

Iar experienta altor tari arata ca efectele ar trebuie sa fie, pe ansamblu, pozitive.

"In Italia, de exemplu, limitarea platilor in numerar este aplicata inca din 2011, la 1000 de euro. Si acolo s-a discutat puternic despre pericolul ingradirii libertatii economice, controlului tot mai puternic al statului si al bancilor, insa, pe ansamblu, efectele masurii au fost pozitive", spun analistii.

In Spania, o masura similara a intrat in vigoare in octombrie 2012, limita maxima fiind de 2500 de euro, iar efectele s-au simtit imediat, asta intr-o economie in care evaziunea era estimata la 245 de miliarde de euro, echivalentul a 23% din produsul intern brut.

"Poate cel mai relevant exemplu il constituie tarile nordice, in special Norvegia, acolo unde doar 5% din tranzactii se mai fac cu bani lichizi, iar pana in 2020 vor fi eliminate complet", au explicat expertii Keysfin.

O gura de oxigen pentru banci

Noua lege va oferi o "gura de oxigen" bancilor, arata sursa citata.

"Va oferi, implicit, sistemului bancar o noua parghie de castig, pentru ca bancherii vor putea comisiona un volum mai mare de tranzactii. O sursa care le va permite sa continue procesul de curatare a bilanturilor de creditele neperformante din anii expansiunii consumului", arata specialistii KeysFin.

Ei sustin ca, totodata, ca masura limitarii tranzactiilor cash va extinde folosirea cardurilor de firma, metoda prin care firmele si angajatii pot face plati electronice.

Majoritatea bancilor detin astfel de instrumente, iar accesul la platile prin card se va extinde semnificativ o data cu aceasta masura.

"Platile cu cardul vor simplifica activitatea zilnica a afacerii, vor conferi un plus de credibilitate si vor impulsiona reducerea blocajului financiar", spun economistii de la KeysFin, firma ce ofera servicii de business information si credit risk management dedicate mediului de afaceri.

C.P.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#efecte limitare plati cash, #limitare plati cash , #plata