Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Codul Fiscal va fi schimbat - Cei care apeleaza la darea in plata nu mai platesc impozit pe transfer

Joi, 09 Iunie 2016, ora 14:51
2701 citiri
Codul Fiscal va fi schimbat - Cei care apeleaza la darea in plata nu mai platesc impozit pe transfer
Foto: Facebook/Ministerul Finantelor Publice - Romania

Romanii care apeleaza la darea in plata vor fi scutiti de plata impozitului pe transferul de proprietate. Ministerul Finantelor a anuntat, joi, ca in acest sens va modifica Codul Fiscal printr-o ordonanta de urgenta.

Ministrul Anca Dragu a transmis ca vor fi analizate insa toate tipurile de situatii pentru a nu mai aparea probleme ulterioare, informeaza News.ro.

"In acest moment lucram la o versiune in care sa avem o exceptie pe o proprietate supusa regimului de dare in plata. Ne-am intalnit ieri (miercuri - n.red.) si cu reprezentantii notarilor si cu ai Parlamentului care au lucrat la aceasta lege, suntem in faza in care incercam sa identificam toate cazurile si sa le surprindem in mod corect in aceasta modificare, astfel incat sa se poata implementa, sa nu ne lovim si de alte probleme", a declarat Dragu.

Ministrului i s-a solicitat sa lamureasca daca exceptia de la plata impozitului va fi aplicata pentru toate persoanele care apeleaza la darea in plata, dupa ce in ultima varianta sustinute ca va lua in considerare doar debitorii care au o singura locuinta. Anca Dragu a precizat ca cel mai simplu este sa prevada o proprietate data in plata.

"Situatia in care am lua dupa transe de venit sau alte criterii ar fi de greu de implementat, in felul acesta am ajuns la aceasta concluzie, ca trebuie sa gasim un mecanism simplu", a mentionat Dragu.

Pentru cei care au fost deja executati silit si nu au platit impozitul pentru transfer, devenind datori la stat, ministrul a preciat ca a luat in considerare si aceasta situatie, dorind sa acopere toate tipurile de cazuri si sa le trateze, astfel incat ordonanta sa fie una compeleta.

Alta situatie intalnita care trebuie avuta in vedere se refera la stingerea unui credit prin darea in plata care a fost garantat cu mai multe proprietati, spre exemplu un apartament si un teren, fiind discutii daca debitorul este scutit de impozit pentru ambele proprietati sau doar pentru una.

"Acesta este genul de situatie pe care o avem in vedere si o analizam, de aceea lucram cu toti, sa avem o vedere de ansamblu", a mai spus Dragu.

Ordonanta de urgenta va modifica Codul Fiscal si va trebui sa fie finalizata pana la sfarsitul lunii, astfel incat sa prinda parlamentarii inca in activitate, pana la vacanta.

Citeste ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana care apeleaza la darea in plata.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#modificare Cod Fiscal dare plata, #Cod Fiscal dare plata, #legea darii in plata , #plata