Ziare.com

Achiti cat arata contorul - fara pierderi din retea si plati in avans in facturile romanilor

de Camelia Sisea
Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 07:32

   

Achiti cat arata contorul - fara pierderi din retea si plati in avans in facturile romanilor
Romanii platesc pe langa curentul sau caldura consumate si pierderile din retelele de furnizare, incluse in facturile lunare.

Din acest motiv, mai multi deputati si senatori PSD au elaborat un proiect de lege prin care vor ca facturarea acestor pierderi catre consumatori sa fie interzisa.

Mai mult, parlamentarii vor eliminarea platii in avans si a recalcularilor, astfel incat clientii furnizorilor de energie electrica si termica sa nu achite decat consumul indicat pe contoare, atat timp cat acestea sunt functionale si autorizate metrologic.

Citeste Expunerea de motive si Proiectul de lege.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Oricat de bine ar suna pentru cei multi impovarati de plata facturilor, documentul discutat prezinta hibe care ii confera mai mult un caracter "idealist", conform reprezentantilor asociatiilor pentru protectia consumatorului.

In primul rand, de unde apar pierderile?

In timp ce proiectul nu specifica la ce fel de pierderi se refera, Ion Lungu, presedinte al Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), ne-a explicat ca ar fi vorba de doua situatii.

"In retelele electrice exista doua tipuri de pierderi: tehnice si comerciale.
Pierderile tehnice sau consumul propriu tehnologic sunt determinate de procesul de transport al energiei electrice prin retele. Ele sunt inevitabile pentru ca la trecerea curentului printr-un conductor, acesta se incalzeste si caldura se transmite in spatiul inconjurator.

La fel, atunci cand un transformator se afla sub tensiune, exista un consum determinat de magnetizarea acestuia. Mai sunt si alte tipuri de pierderi tehnice, dar acestea sunt cele principale.

Pierderile tehnice sunt intrinseci procesului de transport si se pot determina pe baza legilor fizicii", a spus presedintele AFEER pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, consumul propriu tehnologic este relativ ridicat in Romania, fiind influentat in principal de distanta dintre locul in care este produsa energia electrica si locul de consum, precum si de tensiunea la care se face transportul de energie. Iar in Romania exista doua zone principale de producere, Dobrogea si Oltenia, in timp ce consumul are loc in toata tara.

Pe de alta parte, acest consum se poate reduce intr-o anumita masura prin investitii in modernizarea retelelor, a admis presedintele AFEER.

In ceea ce priveste pierderile comerciale, ele apar ca urmare a "furturilor, neinregistrarii energiei in contuarele defecte, erorilor de conexiune in sistemele de masurare etc.", a mai spus Ion Lungu.

Presedintele AFEER a apreciat ca ponderea costurilor asociate acestor pierderi este de pana la 10% in facturi, insa nivelul pierderilor admise si facturate este reglementat de ANRE atat pentru transport, cat si pentru distributie.

Un proiect idealist

Pe de alta parte, Costel Stanciu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC), sustine ca in forma actuala, fara a cuprinde clauze referitoatre la structura costurilor care formeaza tariful final, astfel de masuri nu pot fi puse in aplicare.

"Problema este noi nu cunoastem si nici nu o sa cunoastem structura costurilor care formeaza tariful final suportat de consumator. Eu pana acum nu am vazut o astfel de structura si ma indoiesc ca furnizorii vor fi transparenti din acest punct de vedere", a spus Costel Stanciu pentru Ziare.com.

Insa in aceasta privinta nu poate fi facut nimic, considera presedintele APC, intrucat furnizorii vor invoca secretul comercial.

Situatia ar fi stat diferit daca, in momentul privatizarii utilitatilor publice, cei care le-au preluat ar fi fost obligati sa faca investititii in sistemul de distributie a agentul termic sau a energiei electrice.

"Proiectul de lege mi se pare mai mult idealist. Nu reiese din acest proiect obligatia ca agentul economic sa publice structura costurilor, ci doar sa nu mai fie incluse pierderile, dar nu putem sti daca acestea au fost incluse sau nu.

Cele mai multe servicii de utilitati au fost privatizate, iar la momentul privatizarii se cunostea starea lor in ceea ce priveste sistemul de distributie", a continuat Costel Stanciu.

Ungaria le interzice distribuitorilor de gaze sa includa pierderile din retea in facturi

Actul redactat de parlamentari vizeaza si interzicerea incasarilor in avans.

"Aceasta practica s-a introdus din ratiuni comerciale, vizand reducerea costurilor cu citirea energiei electrice consumate, dar si pentru a ajuta consumatorii sa plateasca relativ uniform de-a lungul anului si sa aiba o predictie a costurilor.

In prezent, in cele mai multe cazuri, citirea se face o data la trei luni, iar intre doua citiri, facturarea lunara se face pe baza de consum estimat", a explicat Ion Lungu.

In opinia presedintelui APC, Costel Stanciu, plata in avans reprezinta, de fapt, o forma de "creditare" a furnizorilor de utilitati.

"In momentul privatizarii utilitatilor publice, agentii economici au facut disponibilizari la personalul de teren care citea contoarele respective. Prin plata in avans, intr-un fel, noi creditam acum serviciile respective. Nu mi se pare normal sa imi foloseasca mie banii timp de trei luni. Este un credit fara dobanda. Iar in momentul in care eu nu platesc factura, ma penalizeaza", a spus presedintele APC.

  • Consumatorii au la indemana optiunea de a li se factura pe baza citirii proprii a contorului (autocitirii) si transmiterea indexului la furnizor prin telefon, 24 de ore,7 zile pe saptamana, Ion Lungu, AFEER.

Pe de alta parte, Ion Lungu atrage atentia ca sunt multe cazuri in care contoarele se afla in casa si citirea se poate realiza numai daca proprietarul este la domiciliu.

In acelasi timp, este imposibil de citit simultan in prima zi a lunii toate contoarele, pentru a se putea face facturarea lunara.

De asemenea, "costurile cu citirea lunara vor creste substantial si bineinteles ca ele vor influenta valoarea facturii", a mai spus acesta.

Totusi, solutia este totusi de luat in calcul odata cu introducerea sistemelor inteligente de masurare - smart metering.

In privinta recalcularii contravalorii serviciilor furnizate, pe care alesii doresc, de asemenea, sa o interzica, presedintele AFEER a explicat ca aceasta se face, conform unor reglementari tehnice si comerciale aprobate de ANRE, in urma defectarii contorului si sesizarii acestei defectiuni dupa o perioada determinata.

Recalcularea se mai face si in cazul erorilor de conexiune sau al consumului fraudulos ca urmare a neinregistrarii energiei consumate.

O alta prevedere inclusa in proiectul parlamentarilor vizeaza unitatile de masura folosite la facturarea serviciilor, care trebuie sa fie aceleasi ca cele mentionate pe contor.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10647 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
19 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Subscriu

Si unde mai pui ca acesti intermediari sunt baietii de casa transpartinici si anume Baietii Destepti din energie,gaze,termoficare,apa canal.
Deci e pur si simplu electoral acest proiect!!!!!!!!!!

 

 

Visuri

de campanie electorala.
Pe de alta parte, ca orice firma care vrea profit cu orice pret, chit ca este companie de stat sau particulara, introduce tot soiul de costuri care de fapt ar trebui alocate din profit , si nu smulse direct din buzunarul contribuabilului.
In concluzie, nu cred ca se va ajunge vreodata la situatia de inainte de '89, cand se platea numai acea energie activa

 

 

Toti futnizorii de utilitati

au inclus in pret si o componenta care se numeste "pierderi tegnologice", deci ?!
Cat priveste furtul, acesta nu reprezinta o situatie normala si se trateaza ca atare.
Recalcularea se mai face si altfel decat sustine Lungu; cum justifica el recalcularile in ceea ce priveste certificatele vezi, cogenerarea,sau penalitatile abateri prognoza ?! AUD ?
Suntem furati pe fata ! Faceti un calcul la factura de energie electrica si vedeti cat la suta reprezinta energia electrica si cat impozite, taxe,...

 

 

Pierderile nu fac parte din costuri decat in romanica

In orice alta tara civilizata consumatorul nu plateste pierderile ci vinzatorul. In acest mod simplu il "obliga" pe cel din urma sa foloseasca tehnologii noi si sa-si intretina retelele de distributie corect. Altfel pierderile sunt foarte mari si se substrag din profitul firmei. Si apare si concurenta reala intre diversi vinzatori. Doar la noi statul tine in brate Enel, Eon, etc in detrimentul consumatorului....

 

 

Mda

"Proiectul de lege mi se pare mai mult idealist."
Nu, nu e idealist. E populist și doar de propagandă electorală. Pierderile fac parte din costuri oriunde in lumea asta. Că in țările cu oameni normali orice firmă face tot ce poate să le micșoreze in timp ce pe ai noștri ii doare știm toți unde, e partea a doua...
In plus la noi mai apar și firmele căpușă care contribuie și ele serios la preț.

 

 

daca

ar fi eliminati intermediarii din sistem putem vorbi de o ieftinire,pana atunci ne facem doar iluzii,aceste propuneri sunt pur electorale.

 

 

N-am inteles ce aduce nou acesta lege!

Cat timp consumatorii nu vor cunoaste structura pretului unitar al produsului, sau serviciului, furnizorul va incasa exact ceea ce vrea el, facturand, foarte corect, numai ceea ce indica contorul!
De fapt, logic vorbind, un furnizor care preia integral pierderile NU POATE EXISTA! Ar insemna ca el sa mearga, in permanentza, pe pierderi, ceea ce, d.p.d.v. economic nu este posibil!
Tot ce poate face o astfel de lege este sa limiteze cuantumul pierderilor, la valori rezonabile, justificabile tehnic si economic! Dar, cat timp mii de familii de tzigani sunt lasate sa se conecteze ilegal la retzelele de apa. gaze, sau electricitate, cat timp defectele din retzea stau luni, sau ani de zile, nereparate, vom plati, fara sa stim, dublul, sau chiar triplul sumelor obiectiv datorate!!

 

 

Furnizorii de utilitati sa duca periodic (la 6, 12 luni) contoarele

la verificare metrologica la o unitate independenta de acestea, care sa fie controlata de stat, de exemplu o agentie nationala de metrologie legala - Furnizorii monteaza propriile contoare, aranjate in atelierele proprii; facturarea se face pe baza informatiilor furnizate de aceste contoare - Sunt destule cazuri in care au fost descoperite contoare defecte care marcau in favoarea furnizorului si in paguba consumatorilor

 

 

amatorism

Pierderile fac parte din costul de productie si sunt acceptate de ANRE in calculul costului. Diferentele care apar si sunt inevitabile la contoarele de apartament de apa fata de contorul general au cauze obiective si sunt diferente nu pierderi!

 

 

Erata

la postarea anterioara a se citi corect: FURNIZORI !

 

 

...

.. aveti perfecta dreptate .. altfel de unde bonusuri, prime, etc. .. profitul acestor "companii" se obtine exact din ceea ce platim cu totii - in plus - pentru acoperirea pierderilor de tot felul ..

 

 

fals

Contoarele de utilitati pot indica in defavoarea furnizorilor in egala masura ca in defavoarea abonatilor. Si oricum erorile sunt mici; de multe ori sunt alte cauze datorate nu aparatelor care conduc la facturi incarcate. Iar verificarile metrologice de orice laborator ar fi facute sunt strict controlate de metrologia de stat. Problema e ca multi se pronunta in necunostinta de cauza sau raportandu-se la aparate care sunt repartitoare de costuri, care nu se verifica metrologic, care sunt orientative.

 

 

...

.. peste 60% sunt impozire, taxe, etc. ..

 

 

pentru sfinxuldinbucegi: nu m-am referit la repartitoarele de

costuri - Acestea sunt o escrocherie haiduceasca care nu masoara nici un consum fizic, dau niste valori abstracte, prin care costurile de incalzire a celor de la comun sunt transferate celor cu centrale individuale de apartament sa nu se vada diferentele cu care furnizorii colectivi paraziteaza consumatorii acestora

 

 

Se observa

interventia in forta a depunctorilor psd-isti...

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor