Ziare.com

Guvernul vrea sa interzica platile cash pentru masini, case si terenuri - totul trece prin banca

Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 20:14

   

Guvernul vrea sa interzica platile cash pentru masini, case si terenuri - totul trece prin banca
Guvernul vrea sa interzica plata in numerar pentru cumpararile de terenuri, case si masini, indiferent de valoarea acestora, atat cumparatorul, cat si vanzatorul riscand o amenda de 20% din valoarea tranzactiei, potrivit unui proiect de ordonanta.

"Prin exceptie de la prevederile art. 2, 3 si 9 din prezenta ordonanta, contravaloarea achizitiilor de bunuri imobile si autovehicule se achita doar prin instrumente de plata fara numerar", se arata in document.

Aceasta prevedere este valabila atat pentru firme, cat si pentru populatie si cuprinde toate tipurile de imobil si autovehicule.

De asemenea, Guvernul introduce noi plafoane privind platile maxime in numerar pentru firmele si populatie.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Platile in numerar intre firme si catre persoane fizice, limitate la 2.000 de lei

Platile in numerar pe care le pot efectua firmele intre ele si catre persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, si va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plati intre persoanele fizice.

In prezent, plafoanele zilnice pentru platile in numerar intre firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei catre acelasi furnizor si de 10.000 de lei in cazul platilor catre retelele de magazine de tipul Cash&Carry, nivel care va fi pastrat.

Totodata, nu exista limitari legale pentru operatiunile cu numerar efectuate de alti operatori economici decat persoanele juridice, respectiv liber profesionisti, persoane fizice autorizate, intreprinderi familiale, intreprinderi individuale si alte entitati fara personalitate juridica.

Nu se aplica plafoane nici pentru operatiunile cu numerar efectuate intre operatorii economici si persoanele fizice pentru contravaloarea livrarii de bunuri si prestarii de servicii, dividende, cesiuni de creante, imprumuturi si alte forme de finantare.

Incasarile si platile dintre persoanele fizice nu sunt, de asemenea, limitate in ceea ce priveste contravaloarea vanzarii de bunuri sau drepturi, imprumuturi etc.

Potrivit unui proiect de ordonanta, vor fi limitate la maximum 2.000 de lei platile in numerar efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica.

Limitarile sunt valabile si pentru platile si incasarile in numerar efectuate de operatorii economici catre persoane fizice, reprezentand plata contravalorii unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituirile de imprumuturi sau alte finantari, respectiv pentru cesiuni de creante sau alte drepturi, acordarea de imprumuturi sau alte finantari.

Platile in numerar intre persoanele fizice sunt limitate la 10.000 de lei

Incasarile si platile in numerar intre persoanele fizice vor fi supuse unui plafon maxim de 10.000 de lei pe tranzactie, prevedere nou introdusa.

De asemenea, incasarea in numerar de catre operatorii economici de la persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii a fost limitata la plafonul zilnic de 10.000 lei/persoana.

"In majoritatea schemelor fiscale evazioniste se fac plati in numerar, intrucat platile prin banca prezinta o trasabilitate care este evitata de astfel de persoane.

Astfel, au fost inregistrate pierderi din veniturile bugetului de stat cauzate de rambursarile de TVA efectuate catre persoane care au facut plati in numerar, si-au dedus TVA, dar in amonte s-a constatat ca furnizorii care trebuiau sa plateasca TVA la buget au disparut", se explica in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta.

Amenzi de 20% din suma incasata sau platita

Astfel, in cazul depasirii plafoanelor stabilite se aplica amenzi de 20% din suma incasata sau platita care depaseste plafonul pentru fiecare tip de operatiune, dar nu mai putin de 100 lei.

Acordarea de catre operatorii economici a unor avantaje clientilor pentru efectuarea de plati in numerar se amendeaza cu sume cuprinse intre 3.000 de lei si 4.500 de lei.

Proiectul de ordonanta mai permite plati din avansuri spre decontare de maximum 2.000 de lei stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.

Totodata, sunt interzise platile si incasarile fragmentate in numerar catre furnizori/de la beneficiari pentru facturile de peste 2.000 de lei, respectiv 10.000 de lei in cazul magazinelor de tipul Cash&Carry.

In cazul facturilor stornate aferente bunurilor returnate si/sau serviciilor care nu au fost prestate, cu valori mai mari de 2.000 lei, respectiv 10.000 lei in cazul magazinelor de tipul Cash&Carry, si in cazul returnarii de bunuri de catre persoanele fizice si, respectiv, neprestarii de servicii catre persoanele fizice, restituirea sumelor aferente poate fi facuta in numerar in limita plafoanelor amintite.

Sumele care depasesc aceste plafoane pot fi restituite numai prin alte modalitati de plata fara numerar.

Plafoanele limita nu se aplica pentru depunerile in conturile operatorilor economici deschise la institutiile de credit, cheltuielile de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute efectuate in acest sens.

De asemenea, sunt scutite de aceste plafonari achitarea in numerar a impozitelor, taxelor, contributiilor, amenzilor si a altor obligatii datorate bugetului general consolidat al statului, retragerile de numerar din conturi deschise la institutiile de credit pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal si pentru alte operatiuni de plati efectuate catre persoanele fizice si sumele eliberate in numerar de ATM-uri.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 5721 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
26 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu se zice macar o vorba despre...

...despre banci.Daca pentru asemenea transferuri banca primeste comision sau orice fel de alte taxe.
Concret.Ce COMISIOANE vor incasa bancile pentru o simpla tranzactzie,chiar de sume mari.Si acolo trebuie pusa o limita,altfel bancile il pot scalpa pe "clientul nostru,stapanul nostru".
Este o treaba sa controlezi/sa opresti evaziunea fiscala si alta treaba sa creezi un avantaj nemeritat bancilor.
In Canada cumpar masina.Am bani in banca.Dau un cec dealerului.Transferul se face fara UN cent comision.Daca iau imprumut de la banca atunci se procedeaza ca la orice credit.

 

 

Aparent ok

Dar cum il convingi pe Nea X din varf de munte ca are nevoie de card, in conditiile in care eventual ar putea ajunge la o fosta unitate CEC sau la posta dupa un drum de 10-15 km?
Daca un taran cumpara teren de la alt taran, apai musai sa mearga la oras, sa-si faca cont in banca, sa depuna banii (desigur, cu comisioanele aferente), sa transfere banii (desigur, cu comisioanele aferente, daca nu-i aceeasi banca), iar celalalt sa scoata banii (desigur, cu comisioanele aferente, si cu limitele zilnice impuse). O adevarata placere. Pentru banci. Si un sir de injuraturi de la vanzator, care descopera ca banii din banca nu-s chiar banii pe care se baza (deh, comisioanele...)

 

 

Evident...

... banca nu lucreaza gratis, vrea comisioane procente, dobanzi, taxe, tarife de ajutor de bagator de seama, etc, etc. Adica o gramada de bani. Ponta cat primeste din ei?

 

 

???

Punctul 8 .Timisoara! Daca ramanea pe lista , nu mai eram in situatia asta!

 

 

Ingerii pazitori ai bancilor

lovesc din nou, presupun insa ca nu pe gratis...Atata iubire de banci n-am mai pomenit!!!Tara tuturor posibilitatilor...

 

 

Normal,

daca-mi strang bani sa-mi cumpar masina de ce sa nu ia si banca un comision degeaba, altfel de unde profit.

 

 

comisioane

sigur, plăți prin transfer bancar, ca să ne usuce băncile ccu comisioanele lor umflate! băncile au să caștige o grămadă de bani de pe urma noastră..

 

 

ha , ha !

ma-i distrat maestre.Bine articulat.
Intrebarea este : Pontaxe are contract de intermediere cu bancile? Daca da , vrem si noi sa vedem banii transferati prin banca , nu in paradisuri fiscale.Daca pana si Elvetica deconspira conturile , cat credeti ca va dura pana bancile din paradisuri fiscale va scoate un listing? Sa vedeti ce-o sa-i doara scufita , vor tipa ca din gura de sarpe ca sunt aprimati politic.

 

 

In primul rand din seria USL si apoi pentru ca... Ponta

Pai oricum nu se declara tot la notar pentru a evita plata impozitului de 3% la vanzarea de imobile.

Cine are interes va declara o suma in acte, care va fi trecuta prin banca, iar restul va fi cash.

Valabil si pentru masini.

Bai nene, da' prosti ii mai credeti pe romani.

 

 

ce intrebare pui si tu !

Normal ca trebuie sa fim cu totii evazionisti.Cand Statul este cel mai mare bor_fas , nu-i tragi la gioale? Si pe asta ca toti angajatii isi iau leafa pe card , de unde ai scos-o? Pe card , in cele mai multe cazuri este minimul pe economie , restul , in mana.Dar nu de muncitorii cinstiti imi fac eu grija , ci de comisioanele care trebuiesc platite in contul Matusii Tamara.

 

 

uslamalele is disperate

ca n-au controlul banilor care se-nvart in tara.
stiti vorba aia : "nu fura ! statul uraste concurenta."

 

 

asta-i buna !

sloganul politicienilor .Marca inregistrata!

 

 

Profit? Furt vrei sa zici.

.

 

 

@JulianDoe

- excelent !

 

 

@ultras

Nu toti salariatii iau banii pe card. Firma nu te poate obliga sa iei salariul pe card daca nu vrei.

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor