Control la ANRP: Despagubiri uriase date unor "bolnavi" de hemoroizi sau depresie. Alina Bica era director

Duminica, 15 Martie 2015, ora 12:58
13049 citiri
Control la ANRP: Despagubiri uriase date unor "bolnavi" de hemoroizi sau depresie. Alina Bica era director

Corpul de control al premierului Victor Ponta a descoperit ca Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a acordat preferential despagubiri uriase unor bolnavi inventati.

Documentul remis Ziare.com arata ca au avut prioritate persoane care au invocat boli precum lombosciatica, hemoroizi, atacuri de panica, depresie sau colica renala, care, in mod normal, nu sunt foarte grave si nu pun viata in pericol.

Mai mult, asa-zisele cazuri exceptionale nu erau sustinute de documente care sa ateste afectiunile, iar la dosar nu erau incluse dovezi care se explice nevoia urgenta a comisiei care stabilea despagubirile.

Cea mai mare suma incasata de o persoana clasificata drept "caz exceptional" a fost de 108,9 milioane de lei.

Raportul corpului de control al premierului arata ca, in perioada 2008-2011, numarul dosarelor solutionate prioritar, prin invocarea cazurilor exceptionale, a fost mult mai mare decat cele solutionate in ordinea inregistrarii acestora, asa cum e normal.

"In fapt, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au transformat exceptia in regula", potrivit documentului citat.

Mai mult, Alina Bica, fostul sef al DIICOT, arestata in dosarul unei retrocedari ilegale in care prejudiciul, potrivit procurorilor, este de peste 60 de milioane de euro, a fost angajata al ANRP in perioada 2009-2013, unde a ocupat pozitia de director al Directiei pentru coordonarea si controlul aplicarii legislatiei din domeniul restituirii proprietatii funciare (Directia funciara).

Alina Bica, in arest la domiciliu, a decis Inalta Curte. De ce nu va scapa insa de gratii

Cum s-au luat banii

Cererile de solutionare cu prioritate includ unele boli care nu pun in pericol viata bolnavilor, precum:

  • - paranoia;
  • - lombosciatica;
  • - osteoporoza;
  • - colecistopatie cronica litiazica, obezitate;
  • - cupon de pensie de 800 de euro, poliartroza;
  • - atacuri panica recurente;
  • - psoriazis;
  • - hemoroizi;
  • - colici renali.
  • De asemenea, printre cesionarii de drepturi la masuri reparatorii care au fost beneficiarii prevederilor referitoare la solutionarea cu prioritate a dosarelor de despagubire constituite in baza legii nr.10/2001, pentru "cazuri exceptionale", se numara:

    • Rotaru Mihai - 108.932.000 de lei (1 dosar) ;
    • Nisiparu Irina Alexandra - 48.084.350 de lei (3 dosare) ;
    • Le Bomin Diana - 42.794.620 de lei (1 dosar) ;
    • Mihaly Andor Andras - 37.622.296 de lei (2 dosare) ;
    • Osman Laurentiu - 30.505.000 de lei (2 dosare).

    Raportul arata ca notiunea de "cazuri exceptionale, temeinic motivate" nu a fost definita de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor.

    In raport se mai precizeaza ca la un numar de 94 de dosare de despagubire cu imobile, valoarea rezultata in urma reevaluarii era cu cel putin 20% mai mica decat cea initiala.

    Documentul releva ca in perioada 1 ianuarie 2008 - 31 decembrie 2011, la nivelul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au fost solutionate un numar de 8.136 de dosare constituite in temeiul Legii nr. 10/2001.

    Pentru serviciile de evaluare, in perioada 2008 - 2011, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a platit suma totala de 1.383.795 de euro pentru un numar de 6.473 de rapoarte de evaluare.

    Cei mai multi bani de la ANRP au luat urmatorii evaluatori: Societatea Romcontrol S.A.-145.755 de euro, pentru 668 de rapoarte de evaluare si Societatea Grup Consult Evaluari SRL - 116.150 de euro, pentru 491 de rapoarte de evaluare.

    Sesizare la DNA

    In aceste conditii, corpul de control al primului ministru va sesiza Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Curtea de Conturi pentru modul in care au fost solutionate, in decursul mai multor ani, aceste dosare privind retrocedarea de imobile.

    Scandal la ANRP

    La inceputul lunii martie, premierul Victor Ponta a anuntat ca la ANRP "este o problema extrem de grava" care a generat demisia presedintelui institutiei, George Baesu, si a celor doi vicepresedinti.

    Memoriul ANRP: Avem sentimentul unei totale insecuritati, riscam sa platim cu patrimoniul

    Potrivit prim-ministrului, cei din conducerea institutiei sunt "intre ciocan si nicovala", pentru ca sunt amendati in fiecare zi de catre instanta "pentru ca nu retrocedeaza proprietati".

    Blocajul activitatii ANRP a fost previzibil insa din decembrie 2014, atunci cand a fost dat publicitatii proiectul de buget publicat de Ministerul Finantelor, din care a reiesit ca Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor nu primeste niciun ban in 2015 pentru plata despagubirilor civile.

    Presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), George Baesu, i-a inaintat premierului Victor Ponta un memoriu in care reclama ca institutia este obligata la amenzi pentru neplata in termen a titlurilor de despagubire, insotit de demisia sa si a celor doi vicepresedinti.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
    OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
    OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
    Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
    Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
    Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
    #raport corp control premier ANRP, #despagubiri bolnavi inventati , #plata