Decizie fara precedent in UE, poate peste 10 ani in Romania - ce compensatii plateste CFR calatorilor

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 07:46
7619 citiri
Decizie fara precedent in UE, poate peste 10 ani in Romania - ce compensatii plateste CFR calatorilor

O decizie fara precedent a Curtii Europene de Justitie (CEJ) din luna septembrie ce vine in sprijinul persoanelor care calatoresc cu trenul, teoretic cu implicatii la nivelul intregii Uniuni Europene, nu va fi aplicata in Romania pentru cel putin 10 ani de acum inainte.

Astfel, companiile feroviare europene ar putea fi obligate sa le plateasca pasagerilor compensatii pentru intarzieri chiar daca acestea au fost provocate de cauze ce nu puteau fi controlate de companie, dupa ce CEJ a decis ca refuzul operatorului de transport feroviar austriac de a plati o astfel de compensatie, invocand cauze de forta majora, nu este valid.

"Curtea de Justitie a Uniunii Europene se afla in directia buna pentru protejarea drepturilor pasagerilor. Se pare ca, in trecut, companiile feroviare au abuzat de cauzele de forta majora, insa acum ele nu vor mai putea sa respinga pur si simplu solicitarile de despagubire pe motivul ca a fost vorba de evenimente din afara sferei lor de control", a afirmat europarlamentarul Philip Bradbourn, membru in Comitetul de transport din Parlamentul European, potrivit The Telegraph.

O astfel de decizie ar putea avea un impact semnificativ in UE, in conditiile in care doar in Franta si Germania numarul persoanelor care calatoresc cu trenul se ridica la 3,5 miliarde.

Potrivit legislatiei europene, companiile feroviare trebuie sa le ramburseze calatorilor 25% din pretul biletului pentru intarzieri pe rute nationale de pana la doua ore si 50% in cazul intarzierilor mai mari.

Tara noastra a primit insa derogare de la aceasta lege pana in 2014. Asadar, in prezent, persoanele care calatoresc pe rutele interne nu primesc despagubiri de niciun fel, indiferent de natura motivelor care au condus la intarziere. Iar in continuare, Romania va cere numarul maxim de derogari posibil de la legea europeana, ceea ce inseamna ca nici in urmatorii zece ani CFR Calatori nu va acorda despagubiri pentru intarzieri.

"Derogarea solicitata de autoritatile romane, referitoare la plata despagubirilor pentru intarzierea trenurilor pe rutele interne expira la data de 02.12.2014. Conform Regulamentului CE nr. 1371/2007 privind drepturile si obligatiile calatorilor la transportul pe calea ferata, fiecare stat membru UE poate solicita o derogare pentru o perioada de maximum cinci ani, cu posibilitatea de reinnoire de doua ori cu cate o perioada de maximum cinci ani, de la aplicarea dispozitiilor acestui regulament.

Conform Articolului 1, punctul 4 din Regulamentul 1371/2007, operatorii de transport feroviar de calatori din Romania au dreptul conform legii, de a solicita aceaste derogari, inca doua perioade de maximum cinci ani. CFR Calatori va solicita in continuare aceste derogari", au precizat reprezentantii CFR Calatori pentru Ziare.com.

Compensatii doar pentru cursele internationale

Conform CFR Calatori, compensatia pentru intarziere se acorda in baza articolului 17 din Regulamentul 1371/2007 al Parlamentului European privind drepturile si obligatiile calatorilor in transportul feroviar.

Astfel, compensatiile acordate sunt de 25% din pretul legitimatiilor de calatorie pentru intarzieri intre 60-119 minute si de 50% din pretul legitimatiilor pentru intarzieri de/si peste 120 minute pentru serviciile in traficul international de transport.

In anul 2013, CFR Calatori a solutionat 43 dosare de compensatii pentru intarzierea trenurilor internationale, valoarea acestora ridicandu-se la aproximativ 10.016 lei.

De asemenea, pe rutele interne, pasagerilor care si-au cumparat deja bilete la trenurile afectate si nu mai doresc sa efectueze calatoria, li se poate restitui la cerere contravaloarea biletelor neutilizate, conform regulamentului de transport pe calea ferata si reglementarilor in vigoare.

Cat intarzie trenurile CFR

In anul 2012, intarziererea medie pe tren a fost de 4,6 minunte, sustin reprezentantii companiei nationale de transport feroviar de calatori.

"Precizam ca orice alta prelucrare a acestei cifre, va conduce la valori neconcludente si nereprezentative pentru activitatea specifica a CFR Calatori. Totodata, mentionam ca aproximativ 95% din trenurile CFR Calatori ajung la destinatie fara intarzieri", au completat acestia.

CFR: Intarzieri de patru ani si jumatate, in noua luni

De ce intarzie trenul

CFR Marfa a identificat urmatoarele cauze principale care conduc la intarzieri ale trenurilor:

  • restrictii de viteza impuse pe reteaua de cale ferata: lucrari la linii, macaze etc.

  • cazuri de forta majora: vreme nefavorabila, temperaturi ridicate in sina, ceata densa, calamitati naturale, evenimente de cale ferata, furturi de echipamente de siguranta circulatiei, loviri de persoane, vehicule sau animale, caderi de copaci, lipsa tensiune in linia de contact etc.

  • alte probleme: defectiuni tehnice la materialul rulant.

  • alte cauze: bariere talonate, afluenta de calatori, legaturi intre trenuri, circulatie restrictionata pe podete etc.

"Dupa cum se pe poate vedea din enumerea de mai sus, nu toate aceste cauze intra in sfera de competenta a operatorului national feroviar de transport de pasageri. Pentru a reduce la minimum intarzierile datorate unor probleme tehnice care pot aparea la materialul rulant, CFR Calatori face verificari suplimentare ale acestuia, se asigura de existenta unor locomotive de rezerva in depourile de pe retea, se asigura de existenta pieselor necesare pentru reparatii etc.", au aratat reprezentantii CFR Marfa.

Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#compensatii bilet tren intarziere, #intarziere trenuri, #despagubiri intarzieri trenuri UE , #plata