Fratii Micula au castigat la Washington procesul cu statul roman - despagubiri uriase si surpriza Finantelor

Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 16:31

   

Fratii Micula au castigat la Washington procesul cu statul roman - despagubiri uriase si surpriza Finantelor
Fratii Ioan si Viorel Micula, patronii European Drinks, au castigat la Curtea de Arbitraj de la Washington procesul intentat statului roman si trebuie sa primeasca circa 376 milioane lei, plus penalitati, iar Ministerul Finantelor doreste sa compenseze aceasta suma cu datoriile firmei la buget.

Reprezentanti ai MFP au declarat ca se intentioneaza compensarea sumei castigata de fratii Micula cu datoriile la buget pe care le are firma detinuta de acestia. Sursele citate au precizat ca este un caz fara precedent si se cauta cea mai buna modalitate de punere in practica.

"Daca domnii de la Finante spun ca vor acoperi datoriile cu banii astia, inseamna ca stiu ei mai bine. Eu stiu ca nu avem datorii atat de mari, iar datoriile pe care le avem nu sunt din vina noastra, ci din cauza contextului economic", a declarat Ioan Micula.

El a explicat ca din cauza pietei negre, grupul pe care-l conduce a ajuns sa aiba datorii la stat.

Procesul a fost deschis in anul 2005 la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de pe langa Banca Mondiala, cea mai inalta instanta judecatoreasca pentru litigiile economice, si viza decizia autoritatilor romane privind eliminarea unor facilitati fiscale acordate grupului European Drinks pentru investitiile in zonele defavorizate.

Acesta este primul proces pe care statul roman il pierde la ICSID.

In ultimii ani ai arbitrajului, Viorel Micula a fost reprezentat de Shearman & Sterling (Londra si Paris) si firma locala de avocatura Dragne & Asociatii, ceilalti reclamanti fiind reprezentati de King & Spalding (Londra, Washington si Houston).

Romania a fost reprezentata de firma internationala Freshfields Bruckhaus Deringer (birourile din New York, Frankfurt si Paris) si firma locala de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

Fratii Ioan si Viorel Micula, principalii actionari ai grupului alimentar European Drinks, care au si cetatenie suedeza, sustineau la data deschiderii procesului, in 2005, ca statul roman nu si-a respectat angajamentele referitoare la protectia reciproca a investitiilor cuprinse in Acordul bilateral dintre Suedia si Romania.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 7820 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Giurgiu
rank 4
Am curaj sa pariez
Ca cel ce a reprezentat statul nu a avut nici un interes sa o faca si a facut in asa fel incat statul sa piarda!
mikha
rank 5
Bineinteles!
Totusi mizeria asta de firma care ne otraveste cu tot felul de esente artificiale ar trebui sa primeasca o lectie si anume sa nu mai cumpere nimeni deseurile lor chimice. Asta nu ca nu mai pot dupa bietul stat roman ci pentru ca porcii astia de frati (Micula), au un tupeu de merita "curatati"!
Carrandash
rank 3
da' nea statu' romanistanez nu ar trebui sa .....
...primeasca o lectie de atata la picior de lemn frectie face cu birurilii si foncierilii cu care jupoaie pe sarmanu' cetatzian mioritian? chestia este simpla: nu-ti plac beuturilii miculesti - n-ai decat de ele sa te feresti. nu-ti plac birurile mari mioritesti - de ele nu poti sa te feresti ca vine nea statu' si-ti pune la mezat stomacu'.
dar, daca te simti de alea miculesti otravit, de ce nu i-ai lacrimat la mioritiana scandurica ca numitii micula iti fac viata mizera si scurticica ca asta se numeste cam ca fac o omoratura mica? pai vezi....
Carrandash
rank 3
probabil "ca cel ce-a leprezentat statul" romanistanez.....
"Romania a fost reprezentata de firma internationala Freshfields Bruckhaus Deringer (birourile din New York, Frankfurt si Paris) si firma locala de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP)."
vineri, 13 decembrie 2013, ora 16:31
sursa: mediafax
------------------------------------------------------
....a fost firma bukaleza "nestor si nestor si diculescu kar-paci".
pentru informarea ta: o firma internationala de avocatura serioasa isi face bine treaba deoarece, daca nu si-o face, nu mai va avea clienti. firma de avocatura Freshfields Bruckhaus Deringer este in business de peste 200 de ani, are aproape 3.000 de avocati si reprezinta unele din cele mai mari companii si banci internationale. in comparatie, firma Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen este o firma infiintata in anul 1990, iar un “partener senior" este Ana Diculescu Sova care este probabil ceva ruda cu foamelia menistrului uslamist pesederast sova dan, celalalt “partener senior" fiind Adriana Ioana Gaspar - probabil din foamelia pesederasta Axinte Gaspar si nevasta, asa ca poti trage singur concluzia care fu “ca cel ce a reprezentat statul" a avut interesu’ care-i poarta fesu’….
bibliografie: http://harta.avocatnet.ro/index.php/casa/17#
Utilizator sters
Felicitarii fratilor Micula ! Au invins in lupta cu PATRI-HOTI
.....comunistoizi din Romania !
Rafalle
rank 5
Banana
Astia sunt alti infractori. Mari prieteni cu niste prefecti uslisti daca nu stiai. E un transfer de bani intre prieteni. Doar nu crezi ca Said Bahli pleca cu 60 milioane TVA returnat. Banii ajungeau direct la primar , prefect, deputatul pdl Martin(nume romanesc nu-i asa?) samd. lista nu e prea lunga. Tara e furata de 20 de ani incoace de aceiasi oameni, si cind mor ei, fii si fiicele preiau schema jegmanitoare.
DAVA
rank 5
....
Statul Roman , nu respecta nici un angajament , se stie.Fiecare guvern sterge ,cu buretele , orice angajament al predecesorilor sai ,pierzand majoritatea arbitrajelor comerciale .In privinta zonelor defavorizate , a inselat o multime de companii , pe care le-a momit cu facilitati fiscale , pentru a face investitii , ca in final sa le anuleze pe toate , fara nici o retinere.Aceste ,,tepe" , date de Statul Roman , vor avea consecinte grave, in curand.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor