Ginerele lui Basescu si nepotul lui Becali, beneficiarii celor mai banoase despagubiri de la ANRP

Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 14:38
6472 citiri
Ginerele lui Basescu si nepotul lui Becali, beneficiarii celor mai banoase despagubiri de la ANRP

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a realizat un top 30 al celor mai mari despagubiri acordate de institutie, iar printre beneficiari se numara avocatul Radu Pricop, ginerele presedintelui Traian Basescu, dar si Vasile Geambazi, un nepot al omului de afaceri Gigi Becali, precum si antreprenorul Gheorghe Stelian zis "Stelu".

Acestea insumeaza circa 1,05 miliarde de euro, potrivit ANRP.

Radu Pricop, sotul Ioanei Basescu, fiica cea mare a presedintelui in exercitiu Traian Basescu, a primit o despagubire de 10 milioane de euro, alaturi de alte patru persoane.

Terenul pentru care au fost obtinuti acesti bani este obiectul unei anchete derulate de autoritati.

Ginerele lui Traian Basescu l-a dat in judecata pe Mihai Gadea

"Exista un dosar penal in care procurorii efectueaza investigatii privind retrocedari de terenuri din judetul Arges. In cauza s-a dispus inceperea urmaririi penale in rem (pentru fapte) pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale, fals sub inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.

In acest dosar, numitul Radu Pricop nu are calitatea de suspect sau inculpat", a precizat DIICOT intr-un comunicat de presa, in septembrie.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, cunoscut sub numele de "Stelu", se afla si el in topul celor mai mari despagubiri realizate de ANRP.

Cele doua dosare solutionate in favoarea lui, cu emiterea titlului de despagubire, au o valoare de aproximativ 150 de milioane de euro. Ele fac parte dintr-o ancheta a DNA, iar acesta este urmarit penal alaturi de Alina Bica, fostul procuror-sef al DIICOT.

Sefa DIICOT, Alina Bica, retinuta de DNA pentru abuz in serviciu (Video)

Beneficiari ai acestor despagubiri mai sunt si oamenii de afaceri Valentin Visoiu, Adrian Andrici, si Gabriel Gheorghe, urmariti penal de DNA.

Sefa DIICOT, retinuta de DNA: "Baietii destepti" si mafia despagubirilor - analiza

Pe lista ANRP se mai afla si Vasile Geambazi, nepotul lui Gigi Becali, care a primit o despagubire de 67 de milioane de euro, fiind singurul titular al dosarului.

Totusi, cele mai mari despagubiri au fost primite de mostenitorii fostului industrias Nicolae Malaxa, extrem de cunoscut in perioada interbelica. In total, ei au primit de la ANRP suma de 230 de milioane de euro, pentru doua dosare in care cereau despagubiri pentru proprietatile confiscate de regimul comunist.

C.P.

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...
Comentarii