Grecia mai are putin si ajunge la fundul sacului: Acum e acum

Miercuri, 20 Mai 2015, ora 17:17
4406 citiri
Grecia mai are putin si ajunge la fundul sacului: Acum e acum

Grecia nu va putea sa plateasca o rata catre FMI scadenta pe 5 iunie, in lipsa unui acord cu creditorii internationali, a avertizat miercuri presedintele Parlamentului de la Atena, Nikos Filis.

Autoritatile elene trebuie sa plateasca FMI in luna iunie 1,5 miliarde de euro, iar o prima rata, de 300 de milioane de euro, trebuie achitata pe 5 iunie.

"Acum este momentul ca negocierile sa fie finalizate. Acum este momentul adevarului, pe 5 iunie", a afirmat Filis, reprezentantul partidului de guvernamant Syriza, la postul de televiziune ANT1.

Fara acces la finantare pe piata internationala sau la ajutor international, guvernul elen este blocat in negocieri dure cu creditorii institutionali, iar lichiditatile tarii se epuizeaza.

Economist: Grecia falimenteaza sigur. Mai bine o face acum

"Daca nu va fi un acord pana atunci, care sa rezolve problema finantarii, nu vor primi niciun ban", a avertizat liderul parlamentar.

Tertip pentru a achita datoriile

Pentru a plati o rata de 750 de milioane de euro catre FMI, autoritatile elene au recurs saptamana trecuta la un fond de rezerva de la institutia financiara.

Finalizarea cu succes a negocierilor cu creditorii ar debloca restul de 7,2 miliarde de euro din programul de sustinere de 240 de miliarde de euro, dar discutiile se impiedica de refuzul Guvernului de a accepta reformele din sectorul pensiilor si legislatia muncii.

"Nu sunt bani pentru creditorii straini, care nu ne-au mai dat fonduri de un an. Nu avem bani sa facem plata, aceasta este o parte a discutiei", a spus Filis.

El a adaugat ca Guvernul se va asigura ca are bani sa plateasca pensiile si salariile, inainte de a achita ratele catre FMI. Filis a reiterat si faptul ca Guvernul vrea un acord care sa nu includa noi taieri de pensii, cerand un nivel mai scazut al tintei pentru excedentul bugetar si restructurarea datoriei publice.

Liderii europeni au minimizat, marti, sperantele Guvernului de la Atena privind ajungerea rapida la un acord, avertizand ca negocierile trebuie accelerate inainte ca Grecia sa ramana fara lichiditati.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Grecia plata datorie, #datorii Grecia FMI, #probleme bani Grecia , #plata