Mastodont de miliarde din Romania, salvat de Guvern: Ajutor de 160 milioane de lei

Miercuri, 13 Mai 2015, ora 20:22
6089 citiri
Mastodont de miliarde din Romania, salvat de Guvern: Ajutor de 160 milioane de lei
Foto: Site-ul Complexului Energetic Hunedoara

Guvernul a decis, in sedinta de miercuri, anularea strategiei de privatizare a Complexului Energetic Hunedoara si acordarea, printr-o ordonanta de urgenta, a unui ajutor de salvare a companiei in limita a 160 de milioane de lei, a anuntat ministrul Energiei, Andrei Gerea, intr-o conferinta la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, anularea strategiei de privatizare a fost impusa de "evolutiile, situatia economica a societatii, toate complicatiile intervenite, inclusiv lipsa unui anumit interes din partea potentialilor investitori, dar mai ales de intentia Guvernului de a oferi ajutor de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara".

Demisie la nivel inalt la un mastodont de miliarde din Romania: Ma aflu in fata unei mari dezamagiri

In ceea ce priveste acordarea ajutorului de salvare, Gerea a declarat ca acesta "presupune in primul rand un angajament luat la momentul notificarii Comisiei Europene, ca acest complex sa fie divizat in componentele mina si energie".

Tot conditie pusa de Comisia Europeana este si rambursarea ajutorului de stat ilegal, care s-a dat in perioada 2009-2011 pentru complexul de la Hunedoara.

"Aceasta ordonanta deschide drumul pentru a oferi inca o gura de oxigen complexului, timp in care noi, la Ministerul Energiei, trebuie sa venim, eventual, cu o noua strategie tinand cont si de interesul manifestat pe zona miniera de anumite companii si de alte evolutii si strategii", a spus Gerea.

Cum hranesti cu sute de milioane un mastodont de miliarde: Inceputul sfarsitului

Intrebat daca se pune problema lichidarii societatii, ministrul Energiei a negat.

"Nu se poate pune problema asa. Se poate, la un moment dat, o data cu ridicarea administrarii speciale, se poate pune sechestru pe anumite bunuri, numai ca partea din active negajate valoreaza mult mai mult decat datoriile care se inregistreaza acum. Nu se va ajunge in niciun caz la lichidarea societatii", a precizat Gerea.

Acesta a admis insa ca, "in cel mai rau caz", se poate merge pe o varianta de inchidere a minelor, insa a adaugat ca, in prezent, exista "un interes pentru preluarea activitatii miniere din partea unor investitori".

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#ajutor Complex Energetic Hunedoara, #bani Complex Energetic Hunedoara , #plata