Proiectul privind limitarea platilor cash, amanat de Guvern la cererea lui Eugen Nicolaescu

Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 17:59
3078 citiri
Proiectul privind limitarea platilor cash, amanat de Guvern la cererea lui Eugen Nicolaescu

Guvernul a amanat legea care limiteaza tranzactiile in numerar si reduce comisioanele bancare, astfel incat documentul sa fie discutat in continuare cu reprezentantii mediului de afaceri, care au formulat numeroase observatii, a declarat Eugen Nicolaescu, propus ministru de Finante.

El a precizat ca proiectul de lege a fost amanat la propunerea sa si ca, doar dupa discutiile cu mediul de afaceri va fi aprobat de Guvern si transmis Parlamentului, care il va adopta pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare.

"Guvernul a amanat adoptarea proiectului de lege, in urma propunerii mele, sustinuta si de ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri. Maria Grapini, motivul fiind ca mediul de afaceri are numeroase observatii formulate la acest proiect. S-a convenit ca, in perioada urmatoare, sa avem consultari cu reprezentantii mediului de afaceri, pentru a lua in considerare observatiile acestora", a spus Nicolaescu pentru.

Eugen Nicolaescu, propus de PNL ca ministru de Finante in locul lui Daniel Chitoiu, a precizat ca proiectul de lege va fi aprobat de Guvern doar dupa aceste consultari si va fi transmis spre Parlament spre aprobare pana la sfarsitul actualei sesiuni.

Premierul Victor Ponta a anuntat anterior, la inceputul sedintei de miercuri a Guvernului, ca acest proiect de lege va fi transmis Parlamentului, care este cel care va dezbate toate implicatiile masurilor si "eventual" va modifica nivelul de plafonare.

Ponta a sustinut ca Legislativul poate analiza cel mai bine toate implicatiile legii, inclusiv prin consultarea sistemului bancar.

Prohibitia cash-ului in Romania: Ce urmari va avea si in ce tari se mai practica

Ministerul Finantelor, condus de Daniel Chitoiu, a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta, care releva ca Guvernul vrea sa interzica plata in numerar pentru cumpararile de terenuri, case si masini, indiferent de valoarea acestora, atat cumparatorul, cat si vanzatorul riscand o amenda de 20% din valoarea tranzactiei.

Aceasta prevedere este valabila atat pentru firme, cat si pentru populatie si cuprinde toate tipurile de imobil, precum si orice fel de autovehicul, indiferent daca este la prima vanzare sau second-hand.

De asemenea, Guvernul introduce noi plafoane privind platile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic in numerar, precum si platile in numerar pe care poate sa le faca populatia catre firme.

Astfel, platile in numerar pe care le pot efectua firmele intre ele si catre persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, si va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plati intre persoanele fizice.

In prezent, plafoanele zilnice pentru platile in numerar intre firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei catre acelasi furnizor si de 10.000 de lei in cazul platilor catre retelele de magazine de tipul Cash&Carry, nivel care va fi pastrat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#proiect limitare plati cash, #Guvern limitare plati cash, #proiect limitare plati numerar , #plata