Protectia sociala in Romania: Cine pierde si cine castiga

Marti, 22 Iulie 2014, ora 10:02
2390 citiri
Protectia sociala in Romania: Cine pierde si cine castiga

Cheltuielile privind protectia sociala (inclusiv costurile administrative ale schemelor de protectie sociala) au scazut in anul 2012 la 15,6% din PIB, fata de 16,3% in anul precedent, potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica.

Rezultatele au fost centralizate recent si calculate pe baza valorii semidefinitive a PIB.

De retinut, veniturile incasate de stat cu destinatia de protectie sociala au insumat 92.911,33 milioane lei (+4,7% mai mult decat in anul precedent) si au reprezentat 15,8% din PIB, ceea ce a insemnat o diminuare de numai o zecime de punct procentual.

Cu alte cuvinte, anul 2012 a marcat inversarea "scorului" intre venituri de protectie sociala si cheltuieli de la 15,9% - 16,3% in 2011 la 15,8% - 15,6%.

Asadar, statul roman NU a cheltuit 1.352,63 milioane lei sau aproximativ un procent si jumatate din suma stransa pentru protectie sociala dupa ce anterior completase sumele necesare din alte surse.

Pentru prestatii sociale, cheltuielile au reprezentat 15,4% din PIB, fiind si ele in scadere cu 0,7% fata de anul precedent.

Dupa ce au pastrat un nivel relativ stabil la circa 13% din PIB in intervalul 2004 - 2007, stimulate de masurile luate la finele lui 2008 cheltuielile cu prestatiile sociale au urcat la 14% pentru a atinge un maxim de 17,4% din PIB in anul 2010 ca urmare a pastrarii obligatiilor exagerate de plata a pensiilor.

Dupa care a inceput sa revina spre valorile de dinaintea crizei dar pe o alta structura.

Familiile tinere cu copii sunt perdantii distribuirii.

Citeste mai multe despre Distorsiunile protectiei sociale in Romania si perdantii lor: O analiza pe datele certe 2004-2012 pe Curs de guvernare.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#protectie sociala romania, #cheltuieli protectie sociala Romania, #cheltuieli Romania , #plata