Ponta anunta majorari pentru pensionari. Cine si cat primeste

Luni, 24 Martie 2014, ora 10:15
12728 citiri
Ponta anunta majorari pentru pensionari. Cine si cat primeste

Ministerul Muncii a terminat recalcularea pensiilor pentru sute de mii de romani, astfel ca acestia vor primi mai multi bani.

Mai exact, cei care s-au pensionat dupa 1 ianuarie 2011 vor primi un indice de corectie, care nu le-a fost aplicat la momentul pensionarii.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a precizat, luni, ca majorarea este, in medie, de 63 de lei pe luna pentru aproape 250.000 de pensionari.

Guvernul a avizat recalcularea a peste 200.000 pensii, conform deciziei CCR

Oficialul a adaugat ca veniturile celor pensionati in 2011 vor fi majorate cu un indice de corectie de 1,12, iar pentru cei care s-au pensionat in 2012 si in prima luna din 2013 cu 1,17.

"234.000 de pensionari vor beneficia de suplimentari ale punctajelor si, implicit, ale veniturilor, poate ca in cifra absoluta aceasta nu arata atat de spectaculos, avand in vedere ca, in medie, cresterea este 63 de lei pe luna, dar prin acest proces de recalculare stergem discrepantele care au creat frustrare si umilinta", a punctat Rovana Plumb.

Mai mult, pana la finalul lunii martie, acesti pensionari vor primi diferenta aferenta lunilor noiembrie si decembrie 2013, efortul bugetar pentru cele doua luni fiind de 23 de milioane de lei.

Ministrul a mai spus ca in 2013, cand s-a aplicat indicele de corectie, efortul bugetar a fost de 132 de milioane de lei. Rovana Plumb a adaugat ca, pentru 2014, efortul bugetar pentru aplicarea indicelui de corectie va creste la 250 de milioane de lei, pentru ca vor fi inclusi cei pensionati in 2013 si in acest an.

"Vrem sa ii asiguram pe pensionari ca vor fi printre prioritati, ii vom trata cu grija si cu respect pentru ca au muncit o viata intreaga. Vrem sa le asiguram un venit decent", a afirmat Rovana Plumb.

Pensiile au fost recalculate, dupa ce Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate pentru doua articole din actuala Lege a Pensiilor. Mai exact, institutia a stabilit ca indicele de corectie in baza caruia au fost calculate pensiile nu a fost stabilit in mod corect.

Recalcularea se va face din oficiu si nu este nevoie de o cerere depusa de beneficiari.

Ponta: Pensiile sunt inca prea mici

Premierul Victor Ponta, prezent la aceeasi conferinta de presa, a salutat aceasta masura.

"Dupa ce 3 ani de zile s-a taiat, intram in anul in care se da ceva la pensie. Inca sunt foarte mici pentru nivelul de viata si de ce au nevoie pensionarii pentru o viata de zi cu zi. Am adaugat ceva. Asa va fi si anul 2015", a declarat Victor Ponta.

Prim-ministrul a mentionat ca sumele aferente recalcularii pensiilor au fost deja prevazute in buget.

Ce a decis CCR

Guvernul a avizat, in 18 decembrie 2013, recalcularea acestor pensii, in urma unei decizii data de Curtea Constitutionala.

Prin acea OUG s-au stabilit indicii de corectie a celor care s-au pensionat in perioada mentionata, astfel: 1,12 pentru persoanele ale careror drepturi de pensie s-au deschis intre 1 ianuarie 2013 si 31 decembrie 2011 si 1,17 pentru cei care s-au pensionat intre 1 ianuarie 2012 si 22 ianuarie 2013.

Anterior, Curtea Constitutionala a decis, in 29 octombrie 2013, ca unele dispozitii din OUG nr.1/2013, data in 23 ianuarie 2013, care cuprinde modificarea si completarea legii privind sistemul unitar de pensii publice, sunt neconstitutionale.

Mai exact, institutia a aratat ca ordonanta nu a putut fi aplicata pensiilor obtinute de la 1 ianuarie 2011, avand in vedere ca articolul 170 din Legea privind sistemul unitar de pensii publice trebuia sa intre in vigoare mai tarziu decat restul prevederilor din lege, respectiv la 1 ianuarie 2012.

Totusi, termenul a fost prorogat pentru 1 ianuarie 2013, motiv pentru care, pana la acea data, indicele de corectie reglementat de textul de lege nu a putut fi aplicat pensiilor obtinute la 1 ianuarie 2011, cand restul legii a intrat in vigoare.

"Prin urmare, tot ca efect al legii, casele de pensii ar fi trebuit ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2013 sa procedeze la aplicarea indicelui de corectie pensiilor obtinute dupa intrarea in vigoare a legii, cu aplicarea indicelui de corectie", potrivit CCR.

Ordonanta de urgenta data in 23 ianuarie 2013 mai stabilea cresterea punctului de pensie pentru anul 2013 la 762,1 lei, fata de 732,8 lei, cat era pana atunci.

Totodata, cei care luau pensie incepand din ianuarie 2011 urmau sa beneficieze de o majorare prin aplicarea unui indice de corectie la punctajul mediu anual de 1,06.

Citeste si:
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
PSD și PNL au intrat în conflict în orașul Huedin din județul Cluj după ce social-democrații au anunțat că se opun unei grădinițe cu predare exclusiv în limba maghiară. Proiectul a...
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimarul PNL din Satu Mare, Adelin Cristian Ghiarfaș, a fost exclus din partid după ce într-o ședință de Consiliu Local a votat împotriva mandatului dat de formațiune. Ghiarfaș...