Recuperarea prejudiciilor in dosarele de coruptie: Modelul francez, fata in fata cu problemele romanesti

Miercuri, 11 Martie 2015, ora 10:59
2226 citiri
Recuperarea prejudiciilor in dosarele de coruptie: Modelul francez, fata in fata cu problemele romanesti

Sute de milioane de euro asteapta sa fie executate, potrivit deciziilor judecatoresti, de la infractorii - cu sau fara sprijin politic - condamnati in ultimii ani.

Sub presiunea rapoartelor si evaluarilor internationale din cadrul MCV, document al Comisiei Europene care indica dificultati in activitatea de valorificare a bunurilor confiscate, dar si a declaratiilor pe aceasta tema facute in ultima perioada de seful statului dar si de seful DNA, statul roman incearca sa isi optimizeze procedurile pentru a creste gradul de recuperare a prejudiciilor constatate de instante.

Asta cu atat mai mult cu cat justitia a consemnat in ultimul an cateva condamnari pe dosare grele cu prejudicii foarte mari.

Decizia formala de infiintare a unei Agentii pentru administrarea bunurilor sechestrate, in subordinea Ministerului Justitiei, a fost adoptata de guvern pe 11 decembrie 2014.

Trei luni mai tarziu, Romania este in stadiul de a-si fi ales modelul francez de functionare a respectivei institutii, desi in memorandumul aprobat de guvern anul trecut se preciza ca Agentia va deveni functionala in martie 2015.

Cazanciuc dezvaluie unde e problema principala cu recuperarea prejudiciilor

Modelul francez

La o conferinta de presa, magistratul Charles Duchain directorul general al Agentiei franceze, a explicat: "Cea mai buna gestiune a bunurilor mobiliare este vanzarea. Totul trebuie pus in banca si sa adune dobanzi. Bunurile imobiliare sunt ruinatoare pentru stat, piata imobiliara nu este buna acum".

Charles Duchain a mai precizat ca, in privinta bunurilor imobile, statul francez prefera sa atribuie acestora noi functiuni, de obicei sociale, decat sa astepte vanzarea acestora.

Potrivit oficialului francez, Agentia pentru Gestiunea si Recuperarea Bunurilor Sechestrate si Confiscate este condusa, prin lege, de un magistrat: "Este vorba de independenta, acest lucru este fundamental".

Secretarul general al institutiei, in schimb, este de la Ministerul Bugetului. Structura angajatilor este: 42% din angajati din Justitie, 42% de la Finante, iar 16% din Interne. Agentia are un buget anul de 8 milioane de euro, se autofinanteaza si are deschis un cont unic la scara nationala. Anul trecut, dobanda incasata din depozitele deschise din bunurile sechestrate a fost de 5,6 milioane de euro.

Citeste mai departe despre Recuperarea prejudiciilor in marile dosare de coruptie: Modelul francez in fata problemelor romanesti pe CursDeGuvernare.ro.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#recuperare prejudicii dosare coruptii, #model francez recuperare prejudicii, #recuperare prejudicii infractori , #plata
Comentarii