Ziare.com

Romania, buna de plata: Cati bani trebuie sa dam luna asta la FMI, UE si BIRD

Joi, 02 Mai 2013, ora 14:27

   

Romania, buna de plata: Cati bani trebuie sa dam luna asta la FMI, UE si BIRD
Romania trebuie sa plateasca, in luna mai, suma de 201,4 milioane euro catre Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana (UE) si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), din imprumutul stand-by contractat in 2009, potrivit datelor furnizate de Guvernul Romaniei.

Prima plata din aceasta luna va avea loc pe data de 10 mai catre UE si va fi in valoare de 33,8 milioane euro, reprezentand dobanzi si comisioane.

Cinci zile mai tarziu, urmeaza ca Romania sa achite doua milioane de euro, tot in plati de dobanzi si comisioane, catre BIRD, iar cea de-a treia plata va avea loc pe 23 mai, suma ridicandu-se la 165,6 milioane euro, din care 154,6 milioane euro sunt rambursari de rate de capital si 11 milioane euro plati de dobanzi si comisioane.

Romania trebuie sa efectueze, in acest an, plati in valoare totala de peste 1,164 miliarde euro catre FMI, UE si BIRD. In primele patru luni din 2013, din suma totala datorata au fost achitate 227,1 milioane euro.

Rambursarile sunt efectuate in contul pachetului financiar acordat Romaniei de creditorii internationali in anul 2009, care are o valoare totala de 19,95 miliarde de euro. Varful de plata in cadrul acestui pachet este in anul 2015, cand autoritatile trebuie sa ramburseze 1,826 miliarde de euro.

De asemenea, in iunie, Romania trebuie sa achite 122,1 milioane euro catre Fondul Monetar, iar in 23 august 2013 suma 164,4 milioane de euro.

In septembrie, tara noastra are de facut trei plati catre institutiile financiare internationale, in valoare totala de 157,3 milioane euro.

Prima plata urmeaza a fi efectuata in prima zi a lunii, respectiv 8,3 milioane euro catre BIRD, dupa care pe 22 septembrie, catre UE, 26,9 milioane euro, iar o zi mai tarziu 122,1 milioane euro catre FMI.

Pe data de 4 octombrie, Romania va trebui sa plateasca catre UE alte 4,7 milioane euro, urmand ca, in noiembrie, suma de plata va fi de 164,9 milioane euro, din care doua milioane de euro catre BIRD si 162,9 milioane euro catre FMI. In ultima luna din an, Romania urmeaza sa faca o singura plata, de 122,3 milioane euro, catre FMI pe data de 23 decembrie.

In anul 2009, Romania a parafat un imprumut stand-by pe 24 de luni, in valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si Banca Mondiala.

Din acest aranjament cu FMI, Romania tras sapte dintre cele opt transe prevazute, in suma de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro). In ceea ce priveste cea de-a 8-a transa, aceasta a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, ca fiind de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost trasa.

In sedinta din 25 martie 2011, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat incetarea mai devreme a acordului precedent si incheierea unui nou aranjament stand-by cu Romania, de tip preventiv, pentru o perioada de 24 luni, in suma de 3.090,6 milioane DST (aproximativ 3,5 miliarde euro), reprezentand 300% din cota Romaniei la FMI. Data intrarii in vigoare a acestui aranjament este 31 martie 2011.

La 28 septembrie 2012, acelasi Consiliu a analizat rezultatele celei de-a sasea evaluari privind indeplinirea criteriilor de performanta asumate de Romania in cadrul ultimului aranjament, punand la dispozitia tarii noastre a saptea transa, in valoare de 430 milioane DST. Autoritatile romane au informat FMI ca nu intentioneaza sa efectueze nici aceasta tragere.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2646 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu mai indatorati tara !

Cine ia bani ala sa-i puna la loc !

 

Gresit,,tu nai auzit de diviziunea muncii????? uni se

imprumuta si cheltuiesc progeniturile la Mamaia,,iar pu,,limea ingrijorata ca tine platesc,,vai si amar ce va urma,,,pai va indatorati ca isarescu sasi faca poze pe maldarul de bani ,,cu titlul ,"just in case"pt acest program platiti dobinzi serioase,,,hahahahaha

BNR e plin de bani,,,,dar care nu sant banii rumanasilor,,,

hahahaha sant bani pictati pe pereti,,pictura scumpa ,,se plateste dobinzi serioase,,,,,,,,,,hahahahaha

 

Nu va faceti probleme cu banii imprumutati,

datoriile se rostogolesc pina apar evenimente majore si se sterg. Ideea este de a pune presiune pe politic sa faca ce i se "sugereaza". De ce credeti ca Pontacul o da de gard cu promisiunile electorale ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor