Romania, dupa 25 de ani - De la salariile socialiste, la puterea de cumparare capitalista

Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 07:37
4665 citiri
Romania, dupa 25 de ani - De la salariile socialiste, la puterea de cumparare capitalista

Dupa 25 de ani de la Revolutia din 1989, tara noastra apare in statistici cu o crestere economica de parca ar fi parcurs doar un plan cincinal de pe vremuri.

De data aceasta, insa, nu cu o economie centralizata si cu raportari indoielnice, ci in conditii de economie de piata, membra cu drepturi depline a UE si integrata in ceea ce se numea inainte "societatea de consum".

Puterea de cumparare reala, la 25 de ani dupa liberalizarea preturilor

Dupa 24 de ani de la liberalizarea preturilor, petrecuta la 1 noiembrie 1990, puterea de cumparare a romanilor a crescut, potrivit datelor comunicate oficial de Institutul National de Statistica, cu ceva mai mult de un sfert (mai exact 26,7%, valoarea disponibila pentru luna septembrie 2014).

La o crestere a preturilor de 4.070 de ori fata de luna de referinta octombrie 1990 (ultima de dinaintea liberalizarii preturilor, cand salariul mediu a fost de 3.414 lei), venitul salarial mediu net actual de 1.698 lei ar fi echivalent cu 4.172 lei "Ceausescu".

Insa cu marea deosebire a unei abundente de marfuri care pot fi efectiv achizitionate cu acesti bani.

Se observa ca puterea de cumparare a salariatilor nu a revenit la nivelul din 1990 decat odata cu intrarea in Uniunea Europeana si cu afluxul de investitii straine generat cu acest prilej.

Tentativa de crestere rapida din 2008 s-a dovedit a fi nesustenabila si revenirea spre pragul de 125% din valoarea de referinta (cea din luna octombrie 1990) s-a produs de-abia in septembrie 2014.

Citeste mai multe despre evolutia salariilor romanilor in ultimii 25 de ani pe Curs de Guvernare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#evolutie putere cumparare Romania, #evolutie salarii Romania , #plata