Sfaturi pentru a-ti face ordine in finantele personale

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 18:05
3918 citiri
Sfaturi pentru a-ti face ordine in finantele personale

Se apropie sfarsitul lunii, iar portofelul tau ajunge din ce in ce mai usor? Cu o saptamana inainte de salariu te vezi nevoit sa te imprumuti? Nici vorba de a mai spune ca ai pus un ban deoparte pentru zile negre.

Sunt putini aceia dintre noi care pot spune ca reusesc sa puna bani deoparte sau carora le ajung banii exact pana in ziua de plata. Mai jos incercam sa va oferim cateva sfaturi practice care va vor ajuta sa faceti un pic de ordine in finantele proprii.

Programeaza si respecta un buget!

Cel mai important si util sfat este acela de a-ti impune sa tii un buget lunar. Fie ca esti student, angajat sau casnica, a tine o evidenta clara a tuturor cheltuielilor programate si a veniturilor este de foarte mare ajutor.

La inceputul lunii, chiar in ziua salariului, este indicat sa iti faci o lista cu toate cheltuielile programate in acea luna. Acestea pot fi impartite pe domenii cum ar fi chirie, utilitati (intretinere, curent, Internet, cablu TV), rate bancare, datorii, mancare, inclusiv cheltuieli prevazute pentru activitati de timp liber.

Daca iti realizezi acest buget la inceputul fiecarei luni, te feresti de cheltuieli exagerate si reusesti sa tii evidenta. In cazul in care te decizi sa faci economii, vei sti cu siguranta la inceputul fiecarei luni de unde poti si de unde nu poti economisi bani.

Sfatul nu se opreste doar la a trece cu liniuta pe o foaie toate cheltuielile prevazute intr-o luna. Incearca sa nu te abati de la ceea ce e trecut pe lista, iar daca totusi o faci din cauza unor cheltuieli neprevazute este bine sa compensezi reducand din alte cheltuieli.

Economiseste!

Un alt sfat important este acela de a incerca sa economisesti. Fie ca o faci pentru zile negre, fie ca programezi o excursie sau un obiect mai scump, dar necesar, a economisi ajunge o necesitate. Vezi recenta criza prin care am trecut.

Iti pierzi tu sau un alt membru al familie slujba, se imbolnaveste unul dintre voi si aveti nevoie de un tratament costisitor, apare o cheltuiala neprevazuta - tocmai v-a anuntat fata ca se marita - toate aceste exemple devin in fiecare zi realitate pentru multi dintre noi. De aici motivul pentru care ar trebui sa te convingi sa incerci sa pui bani deoparte.

Sfatul ar fi ca, in fiecare luna, cand planifici bugetul, sa iei o parte din suma, inainte de planificarea cheltuielilor, pe care sa o pui intr-un cont personal de economii. De aceasta suma vei putea dispune oricand la nevoie fara sa reduci din celelalte venituri.

Plateste toate ratele si datoriile!

Pentru a putea sa iti organizezi cat mai bine finantele personale, este mai mult decat indicat sa iti platesti la timp toate ratele la banca si toate datoriile facute in urma. Cu cat amani mai mult, cu atat ajungi sa acumulezi o datorie tot mai mare si tot mai greu de redus. Nu uita nici de penalizarile care se aduna de la zi la zi.

Gandeste-te la castiguri suplimentare!

Stiu ca pare imposibil in ziua de astazi, insa cu cat iti propui sa castigi mai mult, cu atat te poti apropia de venituri personale tot mai mari. Un sfat folositor este acela de a incerca sa cercetezi piata din domeniul tau de activitate, sa afli cat castiga alti colegi pe aceeasi cantitate de munca si, alaturi de o analiza serioasa a muncii si capacitatilor tale, poti sa te gandesti la a cere o marire de salariu in cazul in care consideri ca esti platit prea putin.

Daca o astfel de cerere se solutioneaza cu un esec, nu uita ca ai putea oricand sa incerci sa iti schimbi locul de munca.

Un alt sfat util ar fi acela de incerca, daca este nevoie, sa iti suplimentezi veniturile cu un job part time de weekend sau cu o colaborare de acasa. Asta in cazul in care datoriile par sa nu mai dispara niciodata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#finante buget, #buget lunar, #cheltuieli sfaturi , #plata