Studiu: Unu din patru romani nu face plati online de teama furtului datelor personale

Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 11:17
2918 citiri
Studiu: Unu din patru romani nu face plati online de teama furtului datelor personale

Peste un sfert dintre romani (26%) sustine ca principala bariera pentru care evita platile online sau nu utilizeaza online/mobile banking in tranzactiile bancare o reprezinta teama de furtul datelor personale, releva datele unui studiu de specialitate, publicat marti.

Conform cercetarii Reveal Marketing Research, pe langa teama de furtul datelor personale, pentru romani, cash-ul ofera sentimentul de control datorita contactului direct cu banii (11%), astfel incat acestia prefera sa utilizeze plata cu numerar, in detrimentul platii online sau prin aplicatii mobile. Pe acest subiect, pensionarii sunt cei care au invocat in cea mai mare masura aceasta bariera in ceea ce priveste platile pe Internet (29%), fiind urmati de familiile traditionale (27%).

De asemenea, 11% dintre cei care locuiesc in mediul rural au mentionat obisnuinta sau rutina de a merge la banca sau de a simti fizic banii cash.

In schimb, 18% dintre respondenti sustin ca nu au bariere in a efectua plati online sau a utiliza online/mobile banking pentru tranzactii bancare, iar atat in mediul urban, cat si in mediul rural se pastreaza aceleasi proportii in raspunsuri.

Datele analizate de catre specialistii arata ca 1% dintre respondenti spun ca au dificultati in folosirea cardului si li se pare complicat sa il foloseasca.

In acelasi timp, familiile traditionale care nu utilizeaza metodele de plata online au mentionat intr-o proportie mai mare obisnuinta de a merge la banca sau de a simti fizic cash-ul (16%, respectiv 8%), in timp ce "milenialii" fara partener au mentionat teama de necunoscut (13%).

Categoriile de tineri profesionisti (25%) si familiile moderne (22%) au declarat, intr-o proportie semnificativ mai mare, ca nu au deloc bariere in a efectua plati online sau a utiliza online/mobile banking pentru tranzactii bancare.

In ceea ce priveste increderea in sistemul bancar din Romania, doar un roman din zece s-a declarat sceptic fata de activitatea institutiilor financiare si, ca urmare, evita sa utilizeze aplicatiile mobile pentru tranzactii bancare. Dintre acestia, familiile traditionale (11%) si seniorii pensionari (13%) se arata reticenti fata de intentiile bancilor, conform datelor Reveal Marketing Research.

De asemenea, 13% dintre "mileniali" nu utilizeaza serviciile de online banking avand ca motiv "teama de necunoscut". La polul opus, familiile moderne nu sunt la fel de reticente la schimbare (1%), iar aceasta teama este mentionata intr-o proportie de doar 4%.

Potrivit sursei citate, dintre cei care nu folosesc metodele online de plata, tinerii profesionisti declara in cea mai mare masura ca nu au incredere ca banii acestora vor ajunge acolo unde ar trebui (12%).

Totodata, in cazul familiilor moderne, dar si al familiilor traditionale (7%), promptitudinea institutiilor financiare rareori reprezinta o bariera in ceea ce priveste plata

online. Doar 7% dintre reprezentantii acestor segmente considera ca bancile nu sunt suficient de rapide si de eficiente, iar timpul de efectuare a tranzactiilor este mai indelungat.

Studiul Reveal Search Marketin a fost realizat prin metoda CAWI (Computer Assisted Web Interview), cu derularea a 1.018 interviuri online cu respondenti in varsta de peste 18 ani, pe un esantion reprezentativ la nivel national urban si rural, in perioada 4 - 10 septembrie 2020. Marja de eroare este de +/-3%, iar nivelul de incredere de 95%.

Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piata full-service, specializata in marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development.

Citeste si:
Fiul baronului PSD Dumitru Buzatu, numit secretar de stat prin decizia premierului Nicolae Ciucă
Fiul baronului PSD Dumitru Buzatu, numit secretar de stat prin decizia premierului Nicolae Ciucă
Tudor Buzatu a fost numit în funcţia de secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului printr-o decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă. Decizia a fost publicată,...
Vasile Dîncu anunță câți refugiați din Ucraina ar putea primi România: ”O să putem arăta şi noi partenerilor din NATO că suntem pregătiţi”
Vasile Dîncu anunță câți refugiați din Ucraina ar putea primi România: ”O să putem arăta şi noi partenerilor din NATO că suntem pregătiţi”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat miercuri, 26 ianuarie, că țara noastră poate primi, în prezent, mii de refugiați. Declarația a fost făcută în contextul...