Tichet de 50 de lei pentru copiii saraci care merg la gradinita

Marti, 19 Ianuarie 2016, ora 15:26
7986 citiri
Tichet de 50 de lei pentru copiii saraci care merg la gradinita

Guvernul a adoptat, marti, normele metodologice de aplicare a legii care prevede ca familiiile sarace sa primeasca un tichet in valoare de 50 de lei pentru copiii care merg la gradinita.

"Tichetele sociale acordate in baza Legii privind incurajarea copiilor sa urmeze invatamantul prescolar - 'Fiecare Copil in Gradinita'- vor putea fi utilizate numai pentru achizitionarea de produse alimentare, de igiena, de imbracamite si/sau rechizite", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de Guvern.

Legea incurajeaza copiii sa urmeze invatamantul prescolar si incearca sa stimuleze prezenta la gradinita a copiilor intre 3 si 6 ani, prin acordarea unui stimulent financiar sub forma unui tichet social de 50 de lei lunar.

Copiii din familiile defavorizate vor primi tichete pentru a merge la gradinita

Stimulentul se acorda familiilor cu mai putin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie. Purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu, a mentionat ca familiile care se incadreaza pentru acest tichet pot depune dosarele incepand din aceasta saptamana, avand in vedere ca legea va intra in vigoare dupa publicarea normelor in Monitorul Oficial, lucru ce se va intampla cel mai tarziu la 1 februarie.

 • Legatura cu prezenta la gradinita

 • Acordarea tichetelor sociale este strict conditionata de prezenta regulata a copiilor la gradinita. Normele de aplicare precizeaza ca totalul absentelor motivate permise se calculeaza pe baza unui algoritm in care invoirile personale (maxim trei) si scutirile medicale nu pot depasi 50% din numarul total de zile de gradinita din luna respectiva.
 • Prezenta zilnica a copiilor la gradinita o tin educatorii, dupa un formular similar celui folosit de Fundatia Ovidiu Ro in programul pilot. Situatia fiecarui prescolar se centralizeaza intr-un sistem informatic national gestionat de Ministerul Educatiei. Corectitudinea notarii prezentei zilnice va fi monitorizata prin vizite neanuntate, prin sondaj.
  • Tichetele acordate pentru incurajarea copiilor sa urmeze gradinita sa fie acordate cat mai simplu posibil

 • Copiii eligibili pentru acest program sunt identificati de asistentii sociali din primarii, pe baza unui dosar social.
 • Stimulentul acordat sub forma de tichet social este acordat pentru perioada septembrie - iunie, pe baza de cerere si declaratie pe proprie raspundere completata de parinti sau de persoanele care raspund legal, cu suportul asistentului social, acolo unde este cazul. Declaratia este standard. Cei care primesc deja beneficii sociale care atesta incadrarea sub pragul de venit nu mai trebuie sa faca un nou dosar, ci copiii lor devin automat eligibili.
 • Inscrierea in Program este permanenta, pentru a permite familiilor sa isi inscrie copiii la gradinita si dupa inceperea anului scolar. Tichetul se acorda incepand cu luna in care prescolarul a indeplinit criteriile de frecventa.
 • Mecanismul de acordare a tichetului nu ia in calcul ajutorul social, alocatia pentru copii, bursele sau subventiile agricole.
 • Tichetelor vor fi distribuite de primarii, conform formularului de prezente completat de educatori.
 • Banii necesari pentru plata stimulentelor se asigura de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adaugata. Este deja in lucru un proiect de Hotarare de Guvern care urmeaza sa prevada repartizarea pe judete a sumelor alocate in 2016 finantarii acestui Program, in functie de numarul de copii inscrisi.
 • Cine va beneficia de masura

  Potrivit estimarilor Ministerul Muncii, peste 111.000 de copii vor fi eligibili pentru a primi tichetul social de 50 de lei.

  "Prin aceasta Lege se extinde la nivel national Programul pilot 'Fiecare Copil in Gradinita', lansat de Asociatia OvidiuRo si Ministerul Educatiei in iulie 2010. De atunci, 4.000 de copii din peste 43 de comunitati rurale si urbane mici au beneficiat de educatie prescolara. 98% dintre copiii care au beneficiat de program s-au inscris la scoala, iar 65% din acestia continua sa aiba o prezenta buna si foarte buna.

  La elaborarea normelor de aplicare a Legii au colaborat ministerele Muncii, Finantelor, Educatiei, Cancelaria Primului-Ministru, cu participarea permanenta a reprezentantilor Fundatiei Ovidiu Ro", a mai transmis Guvernul.

  C.P.

  Citeste si:
  Ministrul Sănătății, despre măsurile anti-Covid luate de Revelion: "Nu vor fi stupide"
  Ministrul Sănătății, despre măsurile anti-Covid luate de Revelion: "Nu vor fi stupide"
  Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat duminică, 5 decembrie 2021, că măsurile anti-Covid care vor fi luate pentru perioada sărbătorilor de iarnă vor fi anunțate în perioada...
  Liviu Dragnea și Irina Tănase s-au despărțit. Motivul pentru care fostul lider al PSD a plecat de acasă
  Liviu Dragnea și Irina Tănase s-au despărțit. Motivul pentru care fostul lider al PSD a plecat de acasă
  Povestea de dragoste între Liviu Dragnea (59 de ani) și Irina Tănase (28 de ani) pare să se fi încheiat. Dacă în urmă cu mai puțin de două luni fostul lider al PSD vorbea despre...