Zeci de orase mici din tara, inglobate in datorii

Marti, 12 Aprilie 2011, ora 09:59
2237 citiri
Zeci de orase mici din tara, inglobate in datorii
Foto: bloombiz.ro

Desi Fondul Monetar International a atentionat in repetate randuri Guvernul cu privire la cheltuielile exagerate ale autoritatilor locale, orasele mici din Romania continua sa aiba datorii care, de cele mai multe ori, depasesc veniturile pe un an. In plus, valoarea creditelor creste de la o luna la alta.

Astfel, peste 600 de localitati au acumulat, in 2010, datorii de 2,07 miliarde de lei, noteaza Financiarul.

Spre exemplu municipiul Deva are datorii de 97 milioane lei, din care mai bine de 88 de milioane reprezinta credite bancare. Daca raportam aceasta suma la veniturile estimate in acest an, de 124,61 milioane lei, rezulta ca obligatiile financiare ale primariei reprezinta 78% din buget. Un alt exemplu este orasul Slatina, care are datorii de 96 de milioane de lei, in timp ce municipiul Giurgiu are de inapoiat credite de 74 de milioane de lei. Datoria orasului Otopeni este de 60 de milioane de lei, iar a municipiului Alba-Iulia, de 56,91 de milioane de lei, mai arata sursa citata.

Primele 31 de orase cu peste 100 de mii de locuitori au acumulat datorii directe de peste 1,5 miliarde de euro, respectiv peste jumatate din totalul datoriei publice locale.

Astfel, datoria publica locala directa a municipiului Bucuresti, a sectoarelor acestuia si a municipiilor din Romania a ajuns, la finele lui 2010, la 6,732 miliarde de lei. Suma reprezinta 63,3% din totalul datoriei publice locale directe de 10,636 miliarde de lei si, respectiv, 58,94% din totalul datoriei publice locale (contractata direct si garantata) la aceeasi data, de 11,422 miliarde de lei.

Aproximativ o treime din datoria publica locala directa (2,257 miliarde de lei) este acumulata de Primaria Municipiului Bucuresti.

In total, cumulat cu datoriile primariilor de sector, Capitala are datorii de aproximativ 1 miliard de euro.

Datoria publica totala a Romaniei a scazut la sfarsitul lui ianuarie 2011 cu 1,8% fata de finalul lui 2010, la 190,381 miliarde de lei, reprezentand echivalentul a 34,9% din Produsul Intern Brut (PIB), estimat la 544,4 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP). La finalul anului trecut, datoria publica totala a Romaniei era de 193,894 miliarde de lei.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#orase mici datorii, #datorie publica locala , #plata
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
As zice ca titlul corect ar fi fost: "Zeci de orase mici din tara, ingloDate in datorii"
Poza ovidius37
ovidius37
rank 5