Adrian Vasilescu, despre aurul de la Rosia Montana si cate tone mai are BNR

Sambata, 03 Septembrie 2011, ora 18:08
6517 citiri
Adrian Vasilescu, despre aurul de la Rosia Montana si cate tone mai are BNR

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune ca Romania are nevoie de aurul de la Rosia Montana, dar in perspectiva, nepunandu-se in urmatorii ani problema ca el sa ajunga cu adevarat in rezerva Bancii Nationale.

Invitat sambata la Realitatea TV, Adrian Vasilescu a facut o scurta trecere in revista a modului in care a evoluat rezerva de aur a tarii.

"BNR mereu a avut grija sa adune aur. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Romania adunase 240 de tone, cea mai mare rezerva pe care a avut-o(...)In timpul regimului Ceausescu au ramas intai 100, apoi 70...In '87 s-a vandut mult, Ceausescu a mai cumparat apoi pana la 60 de tone, pentru ca si-a dat seama ca rezerva era prea subtire", a declarat consilierul, precizand ca in '89 rezerva de aur era de 60 de tone, iar in prezent este de 103,7 tone.

"Foarte putin", a comentat acesta, dar suficient cat sa faca posibil ca BNR sa fie o forta pe piata si sa evite atacurile speculative la adresa monedei nationale doar "zanganind" acest aur.

Adrian Vasilescu a dezvaluit ca in ultimii ani BNR nu a mai cumparat aur si a explicat ca unul dintre motivele principale a fost acela ca in 1999 "a aparut o idee nastrusnica - sa se instituie TVA pe aur", motiv pentru care aurul romanesc s-a scumpit in interior.

"Aurul romanesc este mai scump cu 24%, acesta e motivul pentru care BNR nu a mai cumparat in ultimul timp", a mai spus consilierul guvernatorului BNR.

De asemenea, acesta a explicat ca valoarea aurului din rezerva BNR este de 3,7 miliarde de euro, "putin, dar important", si a spus ca din acest punct de vedere Romania se situeaza pe locul 31 intr-un clasament in care pe primele locuri se afla SUA, Germania si FMI.

In ceea ce priveste aurul de la Rosia Montana, Adrian Vasilescu a precizat ca Romania are nevoie de el, dar lucrurile trebuiesc discutate in perspectiva pentru ca problema cumpararii acestuia de catre BNR se va pune probabil atunci cand nici presedintele Traian Basescu nu va mai fi la Cotroceni si poate nici actualul guvernator la BNR.

Si asta pentru ca inca nu s-au terminat formalitatile juridice care insotesc cele trei procese absolut necesare: exploatarea aurului cu tehnologii sofisticate, rafinarea aurului si formarea de lingouri plus marcarea aurului, in conditiile in care in Romania nu mai exista nicio institutie care sa mai aiba acest drept.

"Presedintele a vorbit in perspectiva si s-ar putea sa fie chiar asa", a comentat Adrian Vasilescu declaratiile recente ale sefului statului pe aceasta tema.

Totodata, acesta a subliniat faptul ca problema aurului se pune acum peste tot in lume, nu numai in Romania, si asta chiar daca el nu mai este si nici nu va mai fi materia prima pentru politici monetare.

"Aurul este 'manta de vreme rea' si asta este cand ai criza. Pe toata planeta se produce un refugiu fata de monedele traditionale in aur si argint", a mai subliniat Adrian Vasilescu.

Citeste si:
Ludovic Orban, ironic după ce premierul Ungariei era să se scufunde cu barca în Croația: ”În iulie, marele patriot îi îndemna pe unguri să opteze pentru lacul Balaton”
Ludovic Orban, ironic după ce premierul Ungariei era să se scufunde cu barca în Croația: ”În iulie, marele patriot îi îndemna pe unguri să opteze pentru lacul Balaton”
Președintele partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, a comentat cu ironie modul în care premierul Ungariei, Viktor Orban, își urmează ideile pe care le promovează public. Orban s-a...
Marcel Ciolacu își contrazice colegii din coaliție: ”Sunt ferm convins că se va face o remaniere. E ceva normal”
Marcel Ciolacu își contrazice colegii din coaliție: ”Sunt ferm convins că se va face o remaniere. E ceva normal”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți, 9 august, că va avea loc o remaniere guvernamentală și că va exista o discuție aplicată în acest sens în coaliţie. Întrebat despre...