De ce se majoreaza pretul aurului?

Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 19:20
5942 citiri
De ce se majoreaza pretul aurului?
Foto: Arhiva

Pretul aurului a atins nivelul maxim istoric in ultimele zile, tranzactionandu-se la peste 1.500 de dolari pe uncie, pe fondul deprecierii dolarului american, a cresterii pretului petrolului si a crizei datoriilor din zona euro.

Care sunt, insa, principalele motive ale majorarii preturilor la aur, o investitie considerata sigura?

Investitorii

Primul dintre acestea il reprezinta chiar investitorii in sine, potrivit analistilor Reuters. Cresterea interesului in piata de marfuri in general, inclusiv a aurului, din partea fondurilor de investitii, a fost un factor major care a contribuit la atingerea nivelului record.

Randamentele mari ale aurului, din ultimii ani, au atras si mai multi jucatori pe aceasta piata decat in trecut si a dus la cresterea fluxului de bani in aceasta piata, determinand urcarea cotatiei.

Ratele de schimb valutar

Aurul este "plasa de siguranta" impotriva volatilitatii pietelor valutare. In mod traditional, cand dolarul se depreciaza, pretul aurului se apreciaza si invers.

Totusi, aceasta relatie se schimba, in cazuri de stres extrem pe pietele financiare, cum s-a intamplat la sfarsitul anului 2008 si inceputul anului 2009, dupa prabusirea Lehman Brothers.

Potrivit analistilor, rezultatele excelente ale aurului de anul trecut au fost determinate, in mare parte, de temerile privind stabilitatea tuturor monedelor, in principal a dolarului, pe masura ce marile economii mondiale au incercat sa-si deprecieze usor monedele nationale, pentru a-si ajuta exporturile.

Pretul petrolului

Aurul este adesea legat si de cotatiile petrolului, deoarece metalul pretios poate fi utilizat drept protectie in fata inflatiei create de petrol. Cresterea pretului petrolului provoaca un interes deosebit si pentru aur.

Recent, insa, corelatia dintre cele doua s-a diminuat. Astfel, pe masura ce pretul titeiului s-a mai redus la nivelurile maxime inregistrate la inceputul conflictului din Libia, pretul aurului a continuat sa se majoreze.

Tensiunile fiscale si politice

In mod traditional, investitorii cumpara aur in perioadele de nesiguranta financiara si politica, pentru a-si asigura "spatele". Iar probleme au existat din plin in ultimul an. In zona euro, Grecia, Irlanda si, mai nou, Portugalia, au cerut ajutorul Uniunii Europene si Fondului Monetar International, dupa ce datoriile suverane au atins un nivel record.

In plus, problemele politice din Orientul Mijlociu si Africa de Nord pot provoca, de asemenea, cresterea pretului metalului pretios.

Rezervele de aur ale bancilor centrale

Vanzarile sau achizitiile de aur realizate de bancile centrale pot influenta piata aurului. Pe 7 august 2009, un grup de 19 banci centrale europene au semnat o intelegere pentru limitarea vanzarilor de aur din rezerve, un pact ce data din 1999 si care fusese reinnoit in 2004.

In Asia, bancile centrale au tendinta de a acumula rezerve si mai mari de aur, in special in India, Thailanda si Bangladesh.

Cerere si oferta

Aceste doua variabile nu influenteaza piata aurului atat de mult ca in cazul altor marfuri, datorita rezervelor deja existente, estimate la aproximativ 167.000 de tone, adica de 60 de ori peste nivelul productiei anuale la nivel mondial. De asemenea, aurul nu este consumat in acelasi mod ca petrolul sau cuprul.

Sezonul de varf, cand principalele tari consumatoare - India si China - achizitioneaza cantitati mari, are o oarecare influenta asupra pietei, insa pretul titeiului si riscurile financiare sunt mult mai importante.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#pret aur, #crestere pret aur, #nivel record pret aur , #pret aur
Comentarii
Poza DUTTY
DUTTY
rank 5
De ce se majoreaza pretul aurului?
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
Muntii Nostri AUR poarta, NOI = “BESESCU “ CERSIM din POARTA in POARTA ........vidioclip pe : http://www.lutyk.ro/2011/03/muntii-nostri-aur-poarta-noi-cersim-din-poarta-n-poarta/ este super tare si real