Diamantele se scumpesc, iar pretul aurului va scadea

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 23:48
3415 citiri
Diamantele se scumpesc, iar pretul aurului va scadea
Foto: Arhiva

Pretul diamantelor va creste in urmatorii patru ani, in contextul cererii mari pentru produsele de lux provenita din China, India si Orientul Mijlociu.

Cu toate acestea, pretul aurului, despre care analistii apreciaza ca este supraevaluat, va inregistra o corectie, potrivit San Francisco Chronicle, care citeaza Bloomberg.

Pretul mediu al diamantelor brute va creste doar anul viitor cu 9%, ajungand astfel la 145 dolari pe carat.

Tendinta se va mentine si in urmatorii doi ani, cand preturile vor creste cu 14%, respectiv 4,8%, a explicat Edward Sterck, analist la firma BMO Capital Markets.

In 2015, pretul diamentelor va creste din nou cu 2,6%, iar in anul viitor majorarea va fi de 3,2%.

Jurnalistii de la Bloomberg au intervievat sapte analisti, care s-au referit la pretul aurului. Expertii spun ca se asteapta la scaderea pretului incepand din 2013, dupa o crestere de 19%, estimata pentru anul viitor.

Lipsa de aprovizionare

Cererea de diamante ar putea creste, pana in anul 2020, de doua ori mai repede decat oferta, pe fondul dezvoltarii clasei de mijloc in China si India, se arata intr-un raport efectuat de compania de consultanta Bain.

China, India si Orientul Mijlociu vor asigura 40% din consumul de diamante pana in 2015. Prin comparatie, in anul 2005 au asigurat doar 8% din consum. Cifrele au fost relevate de grupul Anglo American, care detine De Beers, a doua mare companie extractoare de diamante la nivel mondial.

Cererea pentru diamante, la nivel global, va depasi probabil oferta cu sapte milioane de carate in 2016, a declarat Vladimir Sergievski, analist la compania Finam Investment din Moscova. Acesta a explicat ca, in acest an, deficitul a fost de un milion de carate.

Richard Platt, director general la compania de consultanta WWW Diamond Forecasts din Londra, estimeaza ca pretul diamantelor brute va scadea cu 5,1% anul viitor, insa va stagna in 2013. Specialistul estimeaza o crestere de 2,9% in 2014 si de 2,2% anul urmator.

Referindu-se la diamantele slefuite, seful de la WWW Diamond Forecasts vorbeste despre un avans al preturilor de 4,7% anul viitor, de 9,3% in 2013, de 6,6% in 2014 si de 4,4% in 2015. "Cresterile de preturi vor reflecta cererea din Asia", a explicat Platt.

Cand vine vorba de piata aurului, preturile s-au majorat, in 2012, cu 12 procente, insa pretul aurului spot a scazut miercuri cu 0,2%, la 1.586,93 dolari uncia.

Pretul pe care il are aurul in prezent nu reflecta fundamentele cererii si ofertei, ci cererea artificiala pentru metalul pretios, folosit ca mijloc de protectie fata de riscuri, a spus Rob Henderson, economist sef la National Australia Bank.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#pret diamente crestere, #pret aur cerere oferta , #pret aur