Fenomen ingrijorator pe pietele financiare: Pretul aurului, cadere masiva

Marti, 16 Aprilie 2013, ora 08:54
6008 citiri
Fenomen ingrijorator pe pietele financiare: Pretul aurului, cadere masiva
Foto: Gold.org

Pretul aurului s-a prabusit luni cu inca 8%, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani. El a cazut pana la un minim de 1356,85 dolari pe uncie, fiind cel mai coborat nivel din februarie 2011 si pana astazi.

Pretul metalului pretios s-a prabusit pur si simplu, cu aproape 30% fata de nivelul record de 1.920 de dolari pe uncie, atins in septembrie 2011, potrivit Financial Times.

"Nu exista nicio cale de a impiedica aceasta cadere a pretului aurului. Trebuie sa-si recapete increderea investitorilor pentru a stopa declinul", a spus Joni Teves, strateg la UBS din Londra.

Metalul galben se apropie de cea mai grava scadere care a avut loc in doua zile, fenomen care s-a petrecut in anul 1983.

De asemenea, argintul si-a continuat trendul descendent, coborand cu 10,2% luni, pana la valoarea de 23,19 dolari uncia.

Alte metale au avut acelasi declin, precum aluminiul, staniul si cuprul. Si petrolul a fost cotat mai slab, cu 3,04 dolari pe baril mai putin, ajungand la 100,07 dolari pe baril.

Starea de spirit negativa de pe piete a fost accentuata de vestea de saptamana trecuta din Cipru, cara a anuntat ca isi va vinde aurul pentru a putea sa-si salveze economia.

Desi cantitatea de aur este mica, in contextul pietei globale, de aproximativ 10 tone, comerciantii de aur au vazut aceasta miscare ca un precedent, care ar permite si altor tari din zona eruo sa-si vanda rezervele de aur, precum Portugalia sau Italia.

Prabusirea pretului a fost prefigurata de catre analisti. Societe Generale a spus ca a venit "sfarsitul erei aurului".

"In timp ce aurul poate fi volatil pe termen scurt si va trece printr-o serie de ajustari periodice, credem ca tendinta pe temen lung a cererii pentru aur va ramane intacta", a apreciat John Reade, strateg la Paulson & Co.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#cadere pretul aurului piete, #prabusirea pretului aurului, #cel mai coborat pret aur , #pret aur
Comentarii