Fiscul nu gaseste cumparator pentru zeci de kg de aur, confiscate la frontiera acum trei ani

Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 17:36
7236 citiri
Fiscul nu gaseste cumparator pentru zeci de kg de aur, confiscate la frontiera acum trei ani
Foto: Arhiva / Politia de Frontiera

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Arad a informat, miercuri, ca incercarile de valorificare a cantitatii de 22,170 kg de aur, devenita proprietate de stat dupa ce a fost confiscata la frontiera, nu au avut succes.

Potrivit unui comunicat de presa al institutiei remis miercuri, aurul in cauza a fost confiscat de politistii de frontiera de la Curtici in data de 19 septembrie 2012, de la un cetatean turc.

"In urma verificarii bagajelor unui cetatean turc, care s-a prezentat la intrarea in tara ca si pasager intr-un tren international, la Punctul de Trecere a Frontierei Curtici, in bagajele personale ale acestuia au fost descoperite diferite bunuri din metal galben, in greutate totala de 22,170 kg, fara a putea prezenta acte de provenienta pentru acestea. Drept urmare, politistii de de frontiera au procedat la confiscarea bunurilor si sanctionarea contraventionala a cetateanului turc", a precizat purtatorul de cuvant al AJFP Arad, Calin Arusti.

Cetateanul turc a formulat plangere in instanta impotriva procesului verbal de contraventie, iar urmare procesului instanta a pronuntat sentinta civila definitiva si irevocabila de respingere a plangerii formulate de petent, bunurile devenind in acest fel proprietate de stat.

Ulterior, s-a procedat la expertizarea bunurilor in laboratoare autorizate de incercari metale pretioase din Arad si Bucuresti, rezultand aur de diferite titluri (grade de puritate).

In urma expertizarii s-a stabilit pretul, raportat la valoarea de referinta, tinand cont de puritatea pieselor.

Cele 22,170 kg sunt compuse din lingouri mari, lingouri mici, bare de diferite modele si monezi, valoarea totala a aurului fiind stabilita la 2.882.100 de lei.

In conformitate cu prevederile art. 55 din HG 731/2007 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor intrate in proprietatea privata a statului, valorificarea se face doar prin vanzare directa catre persoane fizice sau juridice autorizate de ANPC.

Cantitatea se vinde integral si cu plata la facturare, urmare anunturilor publicate de cel putin doua ori la acelasi pret, iar in cazul in care nu exista ofertanti, pretul se poate reduce, conform legii, cu pana la maximum 25% din valoarea initiala.

"Pana in prezent au fost publicate trei anunturi publicitare la pretul de vanzare de 130 de lei/gram, inclusiv TVA a aurului confiscat, fara a se prezenta ofertanti. Opinam ca lipsa ofertantilor poate fi cauzata de tendinta de scadere din ultima perioada a cotatiilor aurului pe pietele internationale", se mai spune in comunicatul de presa al Administratiei Judetene a Finantelor Publice Arad.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#ANAF vinde aur confiscat Arad, #lingouri aur licitatie , #pret aur
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Regii Cioaba se poarat cumparatori pentru toate lingourile, mai ales