Goana dupa aur a investitorilor, justificata?

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 07:40
3136 citiri
Goana dupa aur a investitorilor, justificata?
Foto: Arhiva

Aurul ramane o investitie sigura pe timp de criza, iar pretul metalului pretios va continua sa urce pana la sfarsitul anului, sustin brokerii.

Cotatia afisata de BNR pentru gramul de aur a atins, in sedinta de vineri, valoarea record de 200,3454 lei/gram.

"Evolutia aurului pe pietele internationale, care a ajuns foarte aproape de maximele atinse in septembrie 2011, dar si deprecierea puternica a monedei nationale in fata dolarului american au facut posibila consemnarea unui nou maxim istoric pentru cotatia aurului afisata de BNR", a eplicat brokerul Nicu Grigoras, de la Intercapital, pentru Ziare.com.

Pe piata americana, metalul pretios a inregistrat o apreciere puternica, la sfarsitul saptamanii trecute ajungand sa fie tranzactionat la 1.773,90 dolari/uncie, o urcare de 5% comparativ cu inceputul lunii septembrie.

Aceasta evolutie a fost stimulata de anuntul Federal Reserve, banca centrala din SUA, care doreste sa deruleze un program de achizitie de obligatiuni prin tiparire de bani (quantitative easing - QE).

"Aurul este, in general, perceput ca un instrument investitional care conserva valoarea capitalului. Pe fondul operatiunilor de relaxare cantitativa derulate in principal de Fed, asteptarile de inflatie au crescut in SUA. In acest context, aurul devine o alternativa viabila care protejeaza investitiile de o eventuala depreciere generata de cresterea inflatiei", a precizat Razvan Rusu, director de investitii la Certinvest, pentru Ziare.com.

Cum va evolua pretul aurului

Masurile de relaxare lansate de bancile centrale si cresterea inflatiei ar putea impinge si mai sus cotatiile aurului.

"Din punct de vedere fundamental, nu excludem ca cea de-a treia runda de relaxare cantitativa (QE3) sa constituie un suport pentru o evolutie pozitiva a aurului, impingandu-l chiar catre nivelul de 1,900 dolari/uncie", a declarat Nicu Grigoras.

Insa aceasta evolutie nu este batuta in cuie, deoarece investitorii pot obtine profit, care va duce in jos pretul aurului, pana la 1.700 dolari/uncie.

"Pe de alta parte intr-un context financiar instabil dominat de recesiune economica, la fel ca in perioada 2007-2009, pretul aurului poate urma o traiectorie descendenta la fel ca majoritatea instrumentelor financiare tranzactionate pe pietele internationale", a spus Razvan Rusu.

Merita investit in aur?

Cotatiile ridicate ale aurului reflecta faptul ca este considerat, in continuare, un refugiu investitional, in momente de declin al pietelor financiare, impotriva fluctuatiilor cursului de schimb sau a cresterii inflatiei.

Cu toate acestea, viabilitatea investitiilor in aur ramane un joc riscant.

"Pentru cei care cred ca, in perioada imediat urmatoare, cea mai importanta problema economica la nivel mondial va fi aparitia inflatiei si cresterea asteptarilor inflationiste pe termen lung, investitia in aur poate reprezenta unul dintre cele mai bune refugii.

Pentru cei care sunt mai pesimisti si considera ca problema cea mai importanta pe care o vor avea economiile, in anii care vin, se leaga tot de o crestere economica intr-un ritm mult pea lent cum se intampla in prezent, existand in orice moment riscul reintoarcerii in recesiune globala, aurul, aflat dupa o lunga perioada de crestere, poate reprezenta o solutie investitionala extrem de nepotrivita", a aratat Nicu Grigoras.

Si Razvan Rusu releva volatilitatea acestui instrument financiar.

"Noi am recomanda o pondere de 5% pentru acest instrument intr-un portfoliu echilibrat (cu un grad de risc mediu). Evident, desi randamentul pe care il poate duce o investitie in aur poate fi considerabil, riscul este pe masura, acest instrument investitional fiind in general caracterizat de o volatilitate ridicata", a evidentiat acesta.

Vanzarea rezervei de aur a bancilor centrale, o solutie impotriva crizei?

Presa externa a pus problema ca bancile centrale din tarile cu probleme financiare, precum Grecia, sa vanda din rezerva lor de aur. Insa brokerii sustin ca acest lucru poate reprezenta o solutie doar pentru situatiile de urgenta.

"Bancile centrale incearca tot timpul sa pastreze un echilibru intre activele in care este pastrata rezerva valutara. In cazul niciunei tari nu cred ca se poate pune problema vanzarii integrale a aurului din rezerva, deoarece o astfel de solutie poate crea tensiuni in randul investitorilor. Se poate rezolva o problema prin disponibilizarea unor sume de bani prin vanzarea aurului din rezerva insa se creeaza o problema mult mai grava si anume tensionarea mediului investitional cu consecinte imediate asupra costurilor de finantare", a explicat Nicu Grigoras.

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#aur maxim istoric, #evolutie cotatie aur, #prognoze pret aur, #crestere pret aur , #pret aur