Metalul care a ajuns aproape la fel de scump ca aurul si ce l-a facut asa de pretios

Vineri, 16 Noiembrie 2018, ora 20:49
14305 citiri
Metalul care a ajuns aproape la fel de scump ca aurul si ce l-a facut asa de pretios

Cotatia paladiului creste mai rapid decat a altor metale pretioase, ajungand la un pas de paritatea cu aurul pentru prima data in ultimii 16 ani.

Livrarile limitate, deficitele mari si interesul crescut din partea investitorilor speculativi au dus la cresterea cu 40% a preturilor la paladiu in ultimele trei luni, transmite Reuters.

Cotatia acestui metal, utilizat in principal la productia de catalizatoare pentru vehicule, a atins un nivel record de 1.185,40 dolari pe uncie vineri, cu doar 35 de dolari sub cotatia de 1.220 dolari pentru o uncie de aur.

"Ceea ce vedem este punctul culminant al mai multor ani de deficite sustinute. 1.200 de dolari este urmatorul prag psihologic. Ma astept sa ne indreptam spre 1.300 de dolari", a declarat Jonathan Butler, analist la Mitsubishi.

La randul lor, analistii de la Citibank sunt de parere ca situatia de pe piata fizica a paladiului este una din cele mai dificile din ultimele doua decenii.

Producatorul de catalizatoare auto Johnson Matthey se asteapta la un deficit de 239.000 de uncii in acest an, in timp ce analistii de la GFMS prognozeaza un deficit de peste un milion de uncii in fiecare din urmatorii trei ani pe o piata a paladiului estimata la 10 milioane de uncii pe an.

Preturile la paladiu au crescut in acest an in pofida scaderii vanzarilor de automobile in China, cea mai mare piata auto din lume, si a stagnarii vanzarilor in SUA, a doua mare piata mondiala.

Industria auto este responsabila pentru 80% din cererea de paladiu

Insa argumentele pentru o piata in crestere la paladiu sunt sustinute de tranzitia constructorilor auto europeni spre automobile pe baza de benzina, dupa scandalul Dieselgate, ceea ce ar putea necesita mari cantitati de paladiu pentru constructia de catalizatoare.

La aceasta se adauga si faptul ca stocurile de paladiu sunt in scadere. Stocurile la depozitele monitorizate de platforma Nymex sunt la 46.965 uncii, cel mai scazut nivel de dupa 2003. De asemenea, stocurile de paladiu detinute de fonduri de tip ETF au scazut sub nivelul de 800.000 de uncii de la 2,6 milioane uncii in 2015.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...