Nouriel Roubini anunta un scenariu teribil privind pretul aurului

Luni, 03 Iunie 2013, ora 08:12
7768 citiri
Nouriel Roubini anunta un scenariu teribil privind pretul aurului

Cunoscutul economist Nouriel Roubini a facut o noua previziune teribila, de data aceasta privind pretul aurului.

Pretul aurului a oscilat intre 800 de dolari uncia la inceputul anului 2009 si incredibila valoare de peste 1.900 de dolari uncia in toamna lui 2011. Nouriel Roubini prevesteste faptul ca pretul aurului se va prabusi si va scadea pana la 1.000 de dolari uncia pana la sfarsitul anului 2015.

La apogeu, unii analisti financiari au estimat ca pretul aurului va atinge valori uriase, mergand pana la 2.000, 3.000 sau chiar 5.000 de dolari, potrivit Project Syndicate.

Dar preturile au scazut foarte mult de atunci, iar in prezent cotatia aurului a coborat sub 1.400 de dolari uncia, ajungand la o depreciere de aproape 30% fata de varful din anul 2011.

Exista multe motive care au influentat "spargerea" acestei bule speculative si posibilitatea scaderii pretului aurului si mai mult, chiar pana la nivelul de 1.000 de dolari uncia pana la sfarsitul anului 2015, apreciaza cunoscutul economist Nouriel Roubini, profesor la Universitatea Stern School of Business din New York.

In primul rand, pretul aurului are tendinta sa scada atunci cand exista riscuri economice, financiare si geopolitice in economia globala. Al doilea motiv este ca tranzactionarea aurului merge cel mai bine atunci cand exista un risc al inflatiei foarte ridicat.

A treia cauza este ca, spre deosebire de alte active, aurul nu ofera niciun venit. In timp ce actiunile produc dividente, obligatiunile cupoane, iar imobiliarele ofera chirii, aurul inseamna doar un joc al aprecierii capitalului.

In al patrulea rand, pretul aurului a crescut brusc cand ratele inflatiei au devenit negative. Un al cincilea motiv este ca unii au sustinut datoriile suverane, ceea ce i-a impins pe investitori spre aur, datorita faptului ca obligatiunile guvernamentale au fost mai riscante.

Al saselea argument este faptul ca unii conservatori politici extremisti, in special din SUA, au exagerat cu aurul, intr-un mod care s-a dovedit contraproductiv.

Asadar, aurul ramane "o relicva barbara", asa cum spunea John Maynard Keynes, care nu are nicio valoare intrinseca si este utilizata in principal ca o acoperire impotriva fricii irationale si a panicii.

Citeste si:
PSD decide cine va fi noul ministru al Agriculturii. Care sunt propunerile interne SURSE
PSD decide cine va fi noul ministru al Agriculturii. Care sunt propunerile interne SURSE
PSD decide miercuri, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, cine va fi noul ministru al Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, în urma cererii DNA de ridicare a imunităţii...
Cătălin Drulă, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc: „Minte cu nerușinare. Este incompetent”
Cătălin Drulă, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc: „Minte cu nerușinare. Este incompetent”
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, minte şi că este incompetent, aducând ca...
Comentarii