Ziare.com

Nouriel Roubini anunta un scenariu teribil privind pretul aurului

de George Titus Albulescu
Luni, 03 Iunie 2013, ora 08:12

   

Nouriel Roubini anunta un scenariu teribil privind pretul aurului
Cunoscutul economist Nouriel Roubini a facut o noua previziune teribila, de data aceasta privind pretul aurului.

Pretul aurului a oscilat intre 800 de dolari uncia la inceputul anului 2009 si incredibila valoare de peste 1.900 de dolari uncia in toamna lui 2011. Nouriel Roubini prevesteste faptul ca pretul aurului se va prabusi si va scadea pana la 1.000 de dolari uncia pana la sfarsitul anului 2015.

La apogeu, unii analisti financiari au estimat ca pretul aurului va atinge valori uriase, mergand pana la 2.000, 3.000 sau chiar 5.000 de dolari, potrivit Project Syndicate.

Dar preturile au scazut foarte mult de atunci, iar in prezent cotatia aurului a coborat sub 1.400 de dolari uncia, ajungand la o depreciere de aproape 30% fata de varful din anul 2011.

Exista multe motive care au influentat "spargerea" acestei bule speculative si posibilitatea scaderii pretului aurului si mai mult, chiar pana la nivelul de 1.000 de dolari uncia pana la sfarsitul anului 2015, apreciaza cunoscutul economist Nouriel Roubini, profesor la Universitatea Stern School of Business din New York.

In primul rand, pretul aurului are tendinta sa scada atunci cand exista riscuri economice, financiare si geopolitice in economia globala. Al doilea motiv este ca tranzactionarea aurului merge cel mai bine atunci cand exista un risc al inflatiei foarte ridicat.

A treia cauza este ca, spre deosebire de alte active, aurul nu ofera niciun venit. In timp ce actiunile produc dividente, obligatiunile cupoane, iar imobiliarele ofera chirii, aurul inseamna doar un joc al aprecierii capitalului.

In al patrulea rand, pretul aurului a crescut brusc cand ratele inflatiei au devenit negative. Un al cincilea motiv este ca unii au sustinut datoriile suverane, ceea ce i-a impins pe investitori spre aur, datorita faptului ca obligatiunile guvernamentale au fost mai riscante.

Al saselea argument este faptul ca unii conservatori politici extremisti, in special din SUA, au exagerat cu aurul, intr-un mod care s-a dovedit contraproductiv.

Asadar, aurul ramane "o relicva barbara", asa cum spunea John Maynard Keynes, care nu are nicio valoare intrinseca si este utilizata in principal ca o acoperire impotriva fricii irationale si a panicii.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7520 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Da dl. Roubini, tonele de aura ratariate de Germania din USA sau

tonele de aur din bancile elvetiene iti dau dreptate:aurul este o relicva barbara, destinata sa dispara!
Dragi comentatori, daca aveti aur de vindut, dar de 18 sau 24 carate numai, eu cumpar tot, la pret corect :-))) Si mai vorbim in 10 ani.

 

:))

A treia cauza este ca, spre deosebire de alte active, aurul nu ofera niciun venit. In timp ce actiunile produc dividente, obligatiunile cupoane, iar imobiliarele ofera chirii, aurul inseamna doar un joc al aprecierii capitalului. Funny acest om are impresia ca vorbeste cu idiotii. Aurul pe termen lung este cea mai buna investitie, valutele vin si pleaca apar crize cad banci state imperii aurul este acelasi si va fi mereu. Va amintit reclama aceeaa " Dry Weather Taft Coafura Rezista " no asa este si aurul. Chiar daca vor exista suisuri si coborasuri aurul va avea mereu valoare.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor