Proiectul aurifer uriaș de la Rovina: activiști de mediu au devenit proprietari pe terenuri din perimetrul minier

Autor: N.G.
Luni, 29 Noiembrie 2021, ora 21:50
7517 citiri
Proiectul aurifer uriaș de la Rovina: activiști de mediu au devenit proprietari pe terenuri din perimetrul minier

Activiștii de mediu folosesc toate mijloacele pentru a bloca proiectul minier de la Rovina, care ar urma să fie unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeană. Proiectul este deținut în proporție de 100% de compania Samax România, subsidiară a Euro Sun Mining.

Proiectul minier megalomanic Rovina este situat in județul Hunedoara și constă în trei zăcăminte de aur-cupru pe o suprafață de 2,768 ha – Rovina la nord, Colnic în centru și zăcământul Cireșata la sud. Spre deosebire de proiectele Roșia Montană și Certej, proiectul minier Rovina e deținut în totalitate de o companie privată, fără participarea statului român.

Proiectul minier Rovina se află la 5 km de Brad și 25 km depărtare de Deva. Roșia Montană se află la 25 km nord și Certej la 17 km sud-est de perimetrul licenței Rovina. Euro Sun Mining Inc. (ESM) este o companie minieră canadiană junior, cu sediul central în Toronto, Ontario și este listată la bursa din Toronto, TSX: ESM.

Proiectul minier Rovina este singura investiție a companiei. În 2021 și-a propus listarea pe Bursa londoneză în speranța atragerii de investitori europeni. Vineri, 29 noiembrie 2021, compania canadiană a anunțat o ofertă de vânzare acțiuni în valoare de 5 milioane de dolari canadieni, bani care ar urma să fie folosiți pentru activități de prospectare și capital de lucru.

Foto: declic.ro

Activiști proprietari pe terenuri din perimetrul minier

Reprezentanții asociației Declic, membră a rețelei Mining Watch România, susțin că au reușit blocarea exploatării de aur și cupru de la Rovina, după ce a devenit proprietară pe 3 suprafețe de teren situate strategic în zona depozitului de deșeuri.

Vom folosi toate mijloacele legale disponibile pentru a preveni transformarea peisajului de o frumusețe deosebită al Rovinei într-un peisaj ”lunar” și într-o regiune fără viitor pentru oamenii care locuiesc acolo”, spune Roxana Pencea de la Mining Watch România. Localnici, precum Adriana Maucher, au decis să nu-și vândă terenurile, în timp ce alții au ridicat obiecții în cadrul întrunirilor informale organizate de compania minieră în vara anului 2021.

„Am adresat companiei în repetate rânduri întrebări legate de ce vor face în privința oamenilor care refuză să își vândă terenurile pentru a face loc acestei mine dezastruoase. Nu am primit niciodată un răspuns”, a declarat Adriana Maucher, potrivit Declic.ro

Activiștii de mediu mai susțin că opoziția locală este în creștere și devine din ce în ce mai organizată și afiliată diverselor organizații locale și internaționale. Astfel, locuitorii din Bucureșci, Criscior și Buceș au lansat inițiativa „Dezvoltăm Durabil Zona Munților Metaliferi”, devenită membră a Mining Watch România.

În ultimii cinci ani mai mulți tineri s-au mutat în această parte a țării, rezultând într-o repopulare a comunelor Buceș și Bucureșci. Eu sunt unul dintre ei. Suntem familii care au investit în zonă; în agricultură și turism. Ne dorim ca zona să se dezvolte într-un mod sustenabil, nu prin minerit”, explică Mihaela Catană de la „Dezvoltăm Durabil Zona Munților Metaliferi”, potrivit sursei citate.

Trei tone de aur pe an

În aprilie 2021, Euro Sun a publicat un studiu definitiv de fezabilitate (DFS) pentru faza 1 a proiectului. În faza 1, proiectul se concentrează pe exploatarea în carieră deschisă a două zăcăminte de aur-cupru, Colnic și Rovina. În timpul fazei 2, se preconizează exploatarea depozitului subteran Cireșata, dar doar după cu epuizarea depozitelor din carierele de suprafață.

Potrivit unui studiu de fezabilitate finalizat recent, producția medie vizată in primii 10 ani de exploatare este de trei tone aur si 8,6 tone cupru pe an. Astfel, în primii zece ani, se urmărește obținerea a 30 de tone de aur și a 86 tone de cupru. Durata de viață a minei e estimată la 16 ani și jumătate.

Capitalul total inițial al investiției este estimat la 399 milioane dolari, iar valoarea actuală netă înainte de impozitare este de 447 milioane dolari. Producția minieră este prognozată, potrivit Raportului Tehnic, pentru 2024.

Citeste si:
Dan Barna: ”PNL și AUR sunt sateliții PSD”. Cum explică fostul lider al USR neînțelegerile din propriul partid
Dan Barna: ”PNL și AUR sunt sateliții PSD”. Cum explică fostul lider al USR neînțelegerile din propriul partid
Fostul lider al USR Dan Barna a analizat joi, 27 ianuarie, situația politică în care a ajuns PNL în urma coaliției cu PSD. Acesta a vorbit și despre neînțelegerile din partidul din care...
Fotbalistul Karim Benzema a fost executat silit în dosarul ”sextape”. Suma de bani care i-a fost retrasă din conturi
Fotbalistul Karim Benzema a fost executat silit în dosarul ”sextape”. Suma de bani care i-a fost retrasă din conturi
După condamnarea primită în cazul de şantaj a cărei victimă a fost Mathieu Valbuena, atacantul Karim Benzema s-a ales cu suma de 230.000 de euro ridicată dintr-un cont de către instanţă,...