Ziare.com

Tari care zac pe mii de tone de lingouri de aur - Topul mondial

Luni, 16 Decembrie 2013, ora 08:06

   

Tari care zac pe mii de tone de lingouri de aur - Topul mondial
Un raport recent publicat de World Gold Council dezvaluie topul celor mai bogate tari din lume, privind rezervele de aur pe care le detin. Rezervele totale la nivel mondial sunt de 31.913 tone in decembrie 2013.

Cotatia aurului pe piata internationala a cunoscut prima scadere anuala din ultimii 13 ani, fapt care reprezinta o veste nu prea buna pentru bancile centrale care si-au marit rezervele in aur, cu aproape 300 de tone in ultimul an, potrivitBusiness Insider.

Va prezentam ierarhia celor mai importante tari care au cele mai mari rezerve de aur din lume, asa cum reiese din raportul organizatiei mondiale.

10. India

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Rezerve de aur: 557,7 tone
Procent al aurului din totalul rezervelor internationale ale statului: 8,4%

Guvernul indian a incercat sa-i descurajeze pe oameni sa cumpere metalul pretios, iar unii precum Jim Rogers a atribuit scaderea pretului aurului cererii reduse de pe piata. Guvernatorul Bancii centrale a Indiei, Raghuram Rajan, a declarat ca tara poate sa-si plateasca datoriile acumulate, in aur.

9. Olanda

Rezerve de aur: 612,5 tone
Procent al aurului din totalul rezervelor internationale ale statului: 54%

O mare parte din rezervele de aur ale Olandei sunt depozitate in Statele Unite, iar altele in Canada si Marea Britanie. Doar 10% dintre acestea sunt detinute la Amsterdam. La inceputul acestui an, Olanda a inceput sa-si repatrieze rezervele sale de aur.

8. Japonia

Rezerve de aur: 765,2 tone
Procent al aurului din totalul rezervelor internationale ale statului: 2,6%

Rezervele de aur ale Japoniei in anul 1950 erau de doar 6 tone, iar prima crestere masiva a achizitiilor de aur s-a consemnat in anul 1959, de 169 de tone.

In anul 2011, Banca Japoniei a vandut mari cantitati de aur pentru a investi 20 de trilioane de yeni in economia tarii, cu scopul de a calma investitorii dupa cutremurul si tsunami-ul devastatoare.

7. Rusia

Rezerve de aur: 1.015,1 tone
Procent al aurului din totalul rezervelor internationale ale statului: 8,3%

Banca centrala a Rusiei a depasit pentru prima data bariera de 1.000 de tone de aur in trimestrul al III-lea din acest an.

6. Elvetia

Rezerve de aur: 1.040,1 tone
Procent al aurului din totalul rezervelor internationale ale statului: 8,3%

In anul 1997, au fost propuneri pentru a vinde o parte din rezervele de aur ale tarii, deoarece acestea nu mai erau considerate "necesare in domeniul politicii monetare". In mai 2000, tara a inceput sa vanda 1.300 de tone de aur, care era considerat un surplus.

5. China

Rezerve de aur: 1.054,1 tone
Procent al aurului din totalul rezervelor internationale ale statului: 1,2%

Rezervele in aur din strainatate ale Chinei reprezinta un procent foarte mic. Rezervele sale de aur vor fi cruciale pentru China, odata cu internationalizarea monedei sale, care se crede ca va deveni o moneda de rezerva pe piata globala.

4. Franta

Rezerve de aur: 2.435,4 tone
Procent al aurului din totalul rezervelor internationale ale statului: 66,1%

Banca centrala a Frantei a declarat ca nu-si va vinde rezervele de aur, deoarece acestea ii confera incredere si diversitate, putand absorbi volatilitatea balantei sale monetare.

3. Italia

Rezerve de aur: 2.451,8 tone
Procent al aurului din totalul rezervelor internationale ale statului: 67,2%

Italia a anuntat ca nu va vinde aur, insa in anul 2011, bancile italiene au cumparat aur pentru a-si consolida balantele, inainte de testele de stres.

2. Germania

Rezerve de aur: 3.387,1 tone
Procent al aurului din totalul rezervelor internationale ale statului: 68,7%

Germania si-a redus rezervele sale de aur, dupa ce a vandut 6-7 tone de aur in fiecare an.

1. Statele Unite

Rezerve de aur: 8.133,5 tone
Procent al aurului din totalul rezervelor internationale ale statului: 71,7%

Cele mai mari rezerve in aur ale Statelor Unite au fost in anul 1952, cand au totalizat 20.663 de tone. Acestea au scazut la mai putin de 10.000 de tone in anul 1968.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9026 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

.

6. Elvetia
Rezerve de aur: 1.040,1 tone.
...In mai 2000, tara a inceput sa vanda 1.300 de tone de aur, care era considerat un surplus.

"Interesant!Elvetia are o tona de aur,dar vinde 1,3 tone de aur.Genul asta de logica il folosesc si politicienii ca sa deruteze populatia."

 

Poate formularea autorului articolului..

...nu este foarte clara. In 1999 Elvetia detinea 2590 tone de aur. Noua Constitutie elvetiana intrata in vigoare in 2000 a permis Bancii Nationale a Elvetiei sa renunte la paritatea fixa franc-aur si in consecinta a putut vinde o parte din rezervele de aur.
www.snb.ch

Dl. Titus,... cum sa va spun fara sa va jignesc... nu puteti scrie:

"Tari care zac pe mii de tone de lingouri de aur", fiindca aceste tari nu "zac", au muncit in interes national, au fost bine guvernate, nu au lasat bogatia publica sa dispara in buzunare private...
De "zacut", cred ca zace guvernul premierului plagiator, cu asta sint de acord!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor