Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Toate "astrele" s-au aliniat: De ce s-au prabusit aurul, petrolul, cuprul si aluminiul

Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 16:47
7963 citiri
Toate "astrele" s-au aliniat: De ce s-au prabusit aurul, petrolul, cuprul si aluminiul

Preturile aurului, petrolului, cuprului si aluminiului au scazut masiv in ultima perioada, insa care sunt motivele care au condus la aceasta ieftinire brusca?

"E un steag galben pentru economia globala. Nu cred ca ne vom indrepta catre un dezastru, dar cred ca ar trebui sa ne transmita ceva", a precizat David Kelly, analist la JPMorgan Funds, potrivit CNN Money.

In aceasta saptamana, pretul petrolului a ajuns din nou sub nivelul de 50 de dolari pe baril, aurul a atins cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, iar cuprul si aluminiul au inregistrat si ele scaderi semnificative.

Aurul s-a prabusit in cateva secunde: A ajuns la nivelul minim al ultimilor 5 ani

Exista cateva motive pentru care au avut loc aceste ieftiniri.

In primul rand, nu exista destula cerere. Cresterea economica a fost anemica la nivel global, iar acest lucru a lovit in industrie, astfel ca nu s-au mai cumparat aceleasi cantitati de materii prime.

"Nu e vorba de recesiune, insa avansul economic nu e suficient de puternic", a explicat Michael Block, analist la Rhino Trading Partners.

Pe de alta parte, exista o supraproductie, iar la acest lucru se adauga si aprecierea dolarului. Moneda americana s-a "umflat" in fata celorlalte valute pentru ca economia SUA o duce mai bine, astfel ca dauneaza preturilor materiilor prime, care sunt raportate la dolari.

Iar toate acestea se reflecta pe bursa: Indicele S&P 500 pe sectorul energetic a scazut cu 10%, iar cele ce cuprinde cele mai mari companii miniere, cu 3%.

CNN Money mentioneaza ca nu se stie cu cat vor mai scadea preturile, insa situatia se va stabiliza la un moment dat, iar unii analisti sustin ca acest lucru se va intampla curand. Peter Boockvar de la Lindsey Group e unul dintre ei.

"Sunt ultimele 'convulsii' pe care le vom vedea", a opinat specialistul.

In Romania, aurul a fost cotat, miercuri, la 142,3667 lei/gram - cea mai mica inregistrata in ultimele 7 luni de catre metalul pretios.

Curs valutar: Euro creste, dar avem cel mai ieftin aur din acest an

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#motive prabusire aur, #motive prabusire aur petrol, #prabusire aur, #prabusire petrol , #pret aur