Despagubiri pentru cei care au economisit bani de Dacie

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 08:20
7278 citiri
Despagubiri pentru cei care au economisit bani de Dacie
Foto: EVZ

Peste 2.100 de persoane, care si-au transferat la BRD, dupa 22 decembrie 1989, depozitele constituite la CEC pentru achizitionarea de autoturisme Dacia vor fi despagubite in vara anului viitor, potrivit unui proiect de lege, lansat in dezbatere publica de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Pentru plata despagubirilor, MFP va lansa o emisiune de titluri de stat pentru a acoperi suma de 26,6 milioane de lei, anunta Evenimentul Zilei.

Suma reprezinta cumulul despagubirilor calculate prin indexarea, de la data transferului si pana la data de 31 iulie 2009, a sumelor existente in cele 2.110 de depozite constituite inainte de anul 1989 la fosta Casa de Economii si Consemnatiuni, in vederea achizitionarii de autoturisme, precizeaza proiectul actului normativ.

MFP va lansa o emisiune de titluri de stat cu data de 15 martie 2011 pe numele BRD, cu scadenta la 15 iunie 2011.

"In prima zi bancara imediat urmatoare datei scadentei emisiunii de titluri de stat, BRD procedeaza la stingerea obligatiilor de plata (...) prin alimentarea fiecarui cont al deponentilor cu suma reprezentand valoarea individuala a despagubirii, respective cu diferentele cuvenite, sume care, incepand cu aceasta data sunt purtatoare de dobanda", se puncteaza in proiectul de lege.

Asadar, de la 16 iunie 2011, BRD va trebui sa alimenteze cele 2.110 conturi ale persoanelor fizice in cauza sau ale mostenitorilor.

Astfel, valoarea medie a unei despagubiri se ridica la 12.610 lei, adica 2.995 de euro (la un curs de 4,21 lei/euro- cursul valutar leu/euro estimat de Comisia Nationala de Prognoza pentru anul viitor.

"In termen de sase luni de la data intrarii in vigoare a prezentei Legi, persoanele fizice indreptatite trebuie sa formuleze si sa notifice BRD sau CEC Bank acordarea de despagubiri suplimentare, sub sanctiunea decaderii din dreptul de a obtine despagubiri banesti suplimentare dupa depasirea acestui termen", atentioneaza proiectul de lege.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#despagubiri dacia, #bani restituiti dacia, #dacia brd cec , #rambursare