Ziare.com

Despagubiri pentru cei care au economisit bani de Dacie

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 08:20

   

Despagubiri pentru cei care au economisit bani de Dacie
Peste 2.100 de persoane, care si-au transferat la BRD, dupa 22 decembrie 1989, depozitele constituite la CEC pentru achizitionarea de autoturisme Dacia vor fi despagubite in vara anului viitor, potrivit unui proiect de lege, lansat in dezbatere publica de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Pentru plata despagubirilor, MFP va lansa o emisiune de titluri de stat pentru a acoperi suma de 26,6 milioane de lei, anunta Evenimentul Zilei.

Suma reprezinta cumulul despagubirilor calculate prin indexarea, de la data transferului si pana la data de 31 iulie 2009, a sumelor existente in cele 2.110 de depozite constituite inainte de anul 1989 la fosta Casa de Economii si Consemnatiuni, in vederea achizitionarii de autoturisme, precizeaza proiectul actului normativ.

MFP va lansa o emisiune de titluri de stat cu data de 15 martie 2011 pe numele BRD, cu scadenta la 15 iunie 2011.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

"In prima zi bancara imediat urmatoare datei scadentei emisiunii de titluri de stat, BRD procedeaza la stingerea obligatiilor de plata (...) prin alimentarea fiecarui cont al deponentilor cu suma reprezentand valoarea individuala a despagubirii, respective cu diferentele cuvenite, sume care, incepand cu aceasta data sunt purtatoare de dobanda", se puncteaza in proiectul de lege.

Asadar, de la 16 iunie 2011, BRD va trebui sa alimenteze cele 2.110 conturi ale persoanelor fizice in cauza sau ale mostenitorilor.

Astfel, valoarea medie a unei despagubiri se ridica la 12.610 lei, adica 2.995 de euro (la un curs de 4,21 lei/euro- cursul valutar leu/euro estimat de Comisia Nationala de Prognoza pentru anul viitor.

"In termen de sase luni de la data intrarii in vigoare a prezentei Legi, persoanele fizice indreptatite trebuie sa formuleze si sa notifice BRD sau CEC Bank acordarea de despagubiri suplimentare, sub sanctiunea decaderii din dreptul de a obtine despagubiri banesti suplimentare dupa depasirea acestui termen", atentioneaza proiectul de lege.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6691 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Hotie la vedere

"[...] sume care, incepand cu aceasta data sunt purtatoare de dobanda"
Adica banii aia au fost folositi de o banca timp de 20 de ani si dobinda niet?
3.000 de euro la o dobinda de 2% pe an (sa zicem) timp de 20 de ani se fac 4.500. Cam mare diferenta...

 

magarii !!!

e senzatiional cat pot fi de nesimtiti cu un astfel de tratament fata de cei care au muncit din greu pentru acei bani
daca cineva merge la magazin , plateste produsul si nu-l primeste e revoltator , da ?
totusi aici a fost vorba de bani pentru o masina...multa munca pentru acea perioada comunista !!! deci o suma f mare , mai ales la acea vreme

~3000 de euro e foarte putin ca si despagubire , avand in vedere cei 25 de ani de asteptare
; e foarte incorect ceea ce se intampla si pentru aceasta ar merita ca toti pagubitii sa cerem daune morale , si nu sume de 3mii de euro si de cel putin 10 ori mai mult
3mii de euro ca despagubire e inacceptabil, iar de va fi asa , sigur voi cauta sa-i dau in judecata
O judecata corecta ar fi sa le dam foc la toti nesimtitii si magarii care ne conduc si-si bat joc de noi, pentru ca e inadmisibil modul in care suntem tratati !!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor