Romanii cu credite in lei ar putea plati rate mai mari din ianuarie

Duminica, 01 Ianuarie 2017, ora 13:44
31641 citiri
Romanii cu credite in lei ar putea plati rate mai mari din ianuarie
Foto: Arhiva Ziare.com

Indicatorul ROBOR la 3 luni, care se ia in calcul pentru dobanzile variabile ale celor mai multe credite in lei, a ajuns, la finele anului trecut, la 0,90%, ceea ce inseamna nivelul maxim al ultimelor 11 luni, arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Evolutia ar putea marca sfarsitul epocii creditelor in lei la costuri minime istorice.

Cresterea ROBOR poate fi pusa in legatura cu majorarea randamentelor la titlurile de stat.

Tendinta este deja evidenta in ultima perioada, in conditiile in care Ministerul Finantelor are probleme tot mai mari in a se finanta de pe piata, respingand toate ofertele de finantare la patru dintre licitatiile de titluri de stat din ultimele doua luni.

In plus, la licitatiile la care ofertele au fost acceptate, dobanzile oferite bancilor de catre statul roman au crescut rapid in ultimele doua luni, mai arata datele BNR.

De exemplu, la cea mai recenta licitatie de titluri de stat, Ministerul Finantelor a luat cu imprumut doar 356 de milioane de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie scadente la 24 mai 2017, sub jumatate din programul anuntat, de 800 de milioane de lei, la un randament mediu anual de 0,76%, in crestere semnificativa fata de licitatia precedenta pentru o scadenta similara.

Dar ce este ROBOR si pe cine afecteaza cresterea lui?

ROBOR se calculeaza zilnic de catre BNR si este media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, acest indice reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).

De interes este, in special, ROBOR la 3 luni (ROBOR 3M). Acesta intra cel mai adesea in componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la creditele ipotecare si intre 5 si 14 puncte procentuale la creditele de nevoi personale fara garantii.

Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane neschimbata pe toata perioada contractului de credit. Astfel, ROBOR este componenta care variaza. Deci daca acest indice creste, atunci creste si rata.

Bancile actualizeaza ROBOR din 3 in 3 luni

Chiar daca ROBOR se calculeaza in fiecare zi, bancile actualizeaza de obicei acest indice trimestrial.

Astfel, la calcularea dobanzii se ia in considerare indicele de referinta ROBOR 3M in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior. Actualizarile dobanzii, care se fac o data la 3 luni, sunt in functie de indicele de referinta aflat in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior si se aplica incepand cu prima zi a noului trimestru.

Asta inseamna ca:

 • - in perioada octombrie 2016 - decembrie 2016 se ia in calcul indicele ROBOR din ultima zi lucratoare a lunii septembrie 2016
 • - in perioada ianuarie 2017-martie 2017 se ia in calcul indicele ROBOR din ultima zi lucratoare a lunii decembrie 2016
 • Astfel, de interes pentru romanii cu credite in lei este valoarea ROBOR publicata astazi, 30 decembrie.

  Acest indice a crescut de la 0,69%, cat era la finalul lunii septembrie, la 0,90%, potrivit datelor BNR consultate de Ziare.com.

  Cu cat vor creste ratele

  Ce inseamna o crestere a dobanzii de 0,21%? Ei bine, este vorba de o crestere de cativa zeci de lei la ratele creditelor mai maricele.

  De exemplu, pentru un credit Prima Casa de 50.000 euro, echivalent in lei, pentru 30 ani, o crestere de 0,21 puncte procentuale de ROBOR se traduce printr-o crestere a ratei lunare cu circa 25 de lei.

  Ca sa punem lucrurile in perspectiva, reamintim ca la 31 ianuarie 2014 ROBOR era 3,52%. Asta inseamna ca, fata de acum doi ani, rata este mult mai mica pentru imprumutul folosit ca exemplu.

  Asa ca nu conteaza neaparat valoarea, ci tendinta. In 2017, populatia si firmele din Romania se vor imprumuta mai scump in moneda nationala, dupa ce, in 2016, au beneficiat de cele mai mici dobanzi din istorie pentru imprumuturile in lei.

  Dragos Nichifor, director financiar la firma de brokeraj Bayer Credit, arata intr-o declaratie acordata Ziare.com ca ROBOR ar putea ajunge peste un an la 1,5%.

  Citește și:
  Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
  Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
  Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit joi, 1 decembrie, despre beneficiile pe care le-ar avea cetățenii Republicii Moldova dacă țara s-ar uni cu România, potrivit tv8.md Fostul...
  Ministrul român al Apărării, despre riscul ca Putin să folosească o armă nucleară tactică: ”România nu se teme de un atac”
  Ministrul român al Apărării, despre riscul ca Putin să folosească o armă nucleară tactică: ”România nu se teme de un atac”
  Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat joi, 1 decembrie, că România nu se teme că va fi atacată, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, dar că trebuie să fie pregătită...
  Comentarii
  C
  Cronos
  rank 3
  :))) la ce urmeaza, numai o inflatie inspaimantataoare va mai