Probabil ai auzit sfaturi financiare obișnuite, despre cum să ții un buget și să încerci să nu cheltuiești mai mult decât câștigi. Însă există și alte sfaturi mai puțin cunoscute care te pot ajuta să economisești mulți bani și să-ți creezi o viață financiară sănătoasă.
De la trucuri zilnice la recomandări pe termen lung, jurnaliștii de la huffpost.com au vorbit cu experți financiari despre sfaturi mai puțin evidente pe care le urmează. Iată ce ar trebui să știi:
"Un preț mic pentru un produs de proastă calitate este, de fapt, o afacere proastă, deoarece, pe termen lung, vei ajunge să cheltuiești mai mult pentru a înlocui articolele fabricate ieftin care se strică ușor", a declarat Andrea Woroch, expert în finanțe personale și bugetare, pentru HuffPost. "Concentrează-te pe calitate și cheltuiește mai mult dacă asta înseamnă că va dura."
Woroch încearcă să economisească pe articolele de calitate căutând branduri cunoscute la mâna a doua. Pentru articolele scumpe, ea recomandă să profiți de promoțiile cu reduceri și să cumperi articolele sezoniere (precum mobilierul de terasă și îmbrăcămintea de iarnă) la sfârșitul sezonului. Alte sfaturi: Participă la programe de loialitate gratuite și caută cupoane online înainte de a face o achiziție.
"Deși un buget detaliat te ajută să te menții pe drumul cel bun pentru a-ți atinge obiectivele financiare, unul care este prea restrictiv se va întoarce rapid împotriva ta din cauza epuizării", a explicat Woroch. "Și, dacă încerci să-ți schimbi toate obiceiurile de cheltuieli peste noapte, va fi dificil să te ții de plan."
În schimb, ea sugerează să faci câteva modificări mici în obiceiurile tale de cheltuieli și economii — și apoi să te bazezi pe acestea odată ce devin o rutină.
Ea a spus că este, de asemenea, important să faci loc în bugetul tău pentru cheltuieli care contează pentru tine. De exemplu, dacă o cină cu un prieten sau partener este o prioritate, include acest lucru în bugetul tău. Găsește alte modalități de a reduce cheltuielile, cum ar fi anularea abonamentelor neutilizate și deconectarea gadgeturilor pentru a diminua facturile de energie.
"Este extraordinar de ușor acum în societatea noastră să cheltui bani fără să te gândești la asta", a spus Anne Lester, autoarea cărții "Your Best Financial Life". "Te poți abona la reînnoirea automată ... vezi ceva drăguț pe Instagram, dai un clic și boom, l-ai cumpărat."
Dar posibilitatea de a cumpăra lucruri prea ușor poate duce la cheltuieli inconștiente. În schimb, Lester recomandă să îți iei timp pentru a face din cheltuirea banilor o decizie conștientă.
Una dintre metodele prin care face acest lucru este să își creeze întotdeauna o listă de cumpărături înainte de a intra într-un magazin sau de a cumpăra articole online. Pentru cumpărăturile online, ea sugerează să îți rezervi un timp specific o dată pe săptămână pentru a face achiziții. Atunci când revizuiești lista, întreabă-te: Am nevoie cu adevărat de asta? Există un moment concret în care știu că voi folosi acest lucru? Doar crearea listei îți va oferi timp să reflectezi dacă achiziția merită.
În cazul abonamentelor, poate fi ușor să uiți de cele setate pe "reînnoire automată". Lester sugerează să faci periodic o "curățenie a abonamentelor", revizuindu-le pe toate și anulându-le pe cele pe care nu le mai folosești.
"Ar trebui să automatizezi tot ce poți în legătură cu economisirea, astfel încât să nu trebuiască să iei o decizie conștientă pentru a face asta", a spus Lester.
Michael Finke, profesor de management al averii la The American College of Financial Services, sugerează să stabilești un transfer automat către un cont de economii cu dobândă mare. De exemplu, dacă ești plătit la sfârșitul lunii, poți stabili un transfer în prima zi a lunii următoare.
"Banii dintr-un cont curent pot fi tentanți pentru a fi cheltuiți", a spus el. "Realizarea de transferuri regulate către un cont de economii cu dobândă mare te poate ajuta să construiești un fond de urgență fără a simți durerea de a scrie un cec."
Lester recomandă, de asemenea, transferarea automată a banilor către un cont de pensie.
Când îți revizuiești extrasele de cont ale cardului de credit, este ușor să te concentrezi doar pe sumele mai mari. Dar este, de fapt, esențial să revizuiești și articolele mai mici.
"Nu toate sumele frauduloase sunt cumpărături de patru cifre", a spus Sara Rathner, expert în finanțe personale la NerdWallet, pentru HuffPost. "Adesea, hoții îți testează cardul cu câteva achiziții de doar câțiva dolari."
Aceste achiziții sunt ușor de trecut cu vederea iar, dacă le ratezi, este posibil ca ulterior să apară achiziții frauduloase mai mari.
Rathner recomandă să îți verifici extrasele de cardul de credit lunar și, dacă observi ceva ce nu recunoști (chiar și o cheltuială de câțiva dolari), să raportezi imediat companiei de carduri de credit.
"Deși majoritatea clienților mei au cel puțin un cont de investiții pe termen lung, îi încurajez să ia în considerare deschiderea unui alt cont de investiții pentru obiectivele pe termen mediu", a spus Elaine King, planificator financiar certificat și fondator al Family and Money Matters.
Obiectivele pe termen mediu ar putea include cumpărarea unei case, plata pentru educație, achiziționarea unei proprietăți de investiții sau începerea unei afaceri.
"Când separăm conturile de investiții, ne propunem să potrivim alocarea portofoliului cu obiectivele specifice și orizontul de timp și, în cele din urmă, să îți economisim timp și bani", a explicat ea. De exemplu, dacă cumpărarea unei case este un obiectiv pe termen scurt, "fondul de imobiliare" ar trebui să fie investit în active pe termen scurt.
"Finanțele personale sunt personale și sezoniere ... ele ar trebui să fie bazate pe valori și circumstanțe de viață", a spus Kara Stevens, fondator al The Frugal Feminista și autor al cărții „Heal Your Relationship With Money.” Odată ce înțelegi că prioritățile altor oameni nu sunt aceleași cu ale tale, "vei putea să identifici mai bine instrumentele care au cel mai mult sens pentru tine."
Înainte de a crea un plan financiar, Patrick Yono, fondator și CEO al Sure Life Financial, recomandă să îți conturezi ce este important pentru tine: Ce tip de casă vrei? Ce tip de echilibru între viața profesională și personală este cel mai bun pentru tine? Ce interese vrei să urmezi? Odată ce ai obiectivul final, poți să îți dai seama cum să câștigi banii de care ai nevoie, ce tip de investiții să faci etc.
Stevens a adăugat că trebuie să fim flexibili și să răspundem la ceea ce se întâmplă în viața noastră de zi cu zi și în lumea mai largă, fără a ne simți constrânși de "regulile" noastre financiare.