BNR a inundat piata cu bani, pentru a opri cresterea ROBOR. E cea mai mare operatiune de acest gen din ultimii 17 ani

Luni, 29 Octombrie 2018, ora 22:03
7118 citiri
BNR a inundat piata cu bani, pentru a opri cresterea ROBOR. E cea mai mare operatiune de acest gen din ultimii 17 ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Pentru a opri cresterea indicilor ROBOR, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a facut, luni, a opta operatiune repo din acest an si cea mai mare din ultimii 17 ani, de cand sunt afisate datele de pe site-ul institutiei: 16,65 miliarde de lei.

Anterior, cea mai ridicata operatiune repo a fost de 13,85 miliarde de lei, fiind facuta la 25 iunie 2012, la o dobanda de 5,25% si o scadenta la 7 zile.

Operatiunile repo sunt tranzactii reversibile, destinate injectarii de lichiditate, in cadrul carora BNR cumpara de la institutiile de credit active eligibile pentru tranzactionare, cu angajamentul acestora de a rascumpara activele respective la o data ulterioara si la un pret stabilit la data tranzactiei.

Economistii se asteptau la operatiunea repo.

"Lipsa de cash a continuat vineri, in conditiile in care ratele de finantare care includ randamente tranzactionate au accelerat de la un obisnuit 5% pana la 8%. Credem ca BNR va injecta lichiditate, astazi, prin intermediul operatiunii sale repo, pentru a acoperi deficitul", se mentioneaza intr-o analiza a ING Bank, semnata de Ciprian Dascalu, economistul sef, si Valentin Tataru, economist.

Mai mult, economistii UniCredit Bank, Anca Maria Negrescu si Laurian Georgescu, au precizat, inca de la inceputul acestei luni, ca lichiditatea din piata este de asteptat sa fie scazuta in octombrie, care este o luna de varf in ceea ce priveste platile catre bugetul de stat.

Pe scurt, la finalul fiecarei luni, lichiditatea din piata interbancara scade pe fondul faptului ca bancile sunt obligate sa-si faca rezervele minime obligatorii si contribuabilii trebuie sa-si achite taxele si impozitele. Fenomenul se accentueaza pe inceput de trimestru, asa cum este luna octombrie.

Precum celelalte sapte operatiuni repo, suma atrasa luni a fost cea oferita de Banca centrala, iar valoarea celor opt operatiuni nu poate fi cumulata. In plus, dobanda pentru toate cele opt operatiuni a fost de 2,5%, cat este dobanda de politica monetara incepand cu 8 mai 2018, si maturitatea la 7 zile. BNR face operatiuni, indiferent de tipul acestora, doar in cursul fiecarei zile de luni, daca este zi lucratoare.

Rezultatele operatiunii de luni s-au vazut in piata. Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a scazut luni la 3,34%, de la 3,38% vineri. De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare lei cu dobanda variabila, a inregistrat luni un nivel mai redus, de 3,53%, fata de cel de 3,58% de vineri.

In plus, cursul de schimb leu-euro a fost aproape de stagnare, fiind la un nivel de 4,6628 lei luni, fata de 4,6630 lei vineri. De asemenea, dolarul, care in Romania este cotat prin comparatie cu euro, s-a depreciat luni cu 0,41%, fata de vineri, pana la 4,0898 lei.

La 1 octombrie, BNR a facut a saptea operatiune repo din acest an, in valoare de 9,7 miliarde de lei, rostogolind-o pe cea din saptamana precedenta, de la 24 septembrie, cand, dupa o pauza de doua saptamani, BNR a reluat operatiunile repo, inundand piata cu 6,51 miliarde de lei.

In august, Banca centrala a Romaniei a reluat operatiunile repo, dupa opt luni de pauza, pentru a tempera cresterea indicilor ROBOR, care reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei si care este stabilita zilnic, ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de 10 banci selectate de BNR, astfel incat sa previna situatia din septembrie 2017.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#operatiuni repo BNR, #BNR crestere ROBOR , #ROBOR