Guvernul a acuzat in nenumarate randuri ca din cauza ROBOR si a modului in care este calculat romanii platesc rate mari la creditele in lei si a promis ca va gasi o varianta prin care sa le faca viata mai usoara celor care au contractat imprumuturi in moneda nationala.
Asadar, a luat decizia de a introduce un nou mod de calcul al referintei pentru creditele in lei, se arata in proiectul de ordonanta care modifica controversata OUG 114, pus in dezbatere pe site-ul Ministerului de Finante, marti, aproape de miezul noptii si cu doar o zi inainte ca actul normativ sa ajunga pe masa Guvernului.
Potrivit proiectului, creditele in lei se vor raporta la un indice de referinta calculat pe baza tranzactiilor efective, aproape in totalitate tranzactii pe termen scurt, ce va fi calculat de catre BNR trimestrial.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, anuntase inca de marti ca noua formula de calcul al referintei pentru creditele in lei se va aplica doar imprumuturilor noi. Pentru cele existente, a afirmat el, exista posibilitatea unei refinantari. Asta desi in repetate randuri a spus ca va fi valabila si pentru creditele aflate in derulare.
"Clar noilor credite se va aplica, iar pentru creditele in derulare, formula de schimbare este cea a cererii de refinantare. Cei care au credite vor face, probabil, o cerere de refinantare la aceeasi banca sau la alte banci, bazat pe noua formula de calcul, iar daca noua dobanda va fi mai atractiva, clar omul va decide sa se refinanteze. Daca va fi de la alta banca, clar va fi concurenta intre banci pentru a oferi romanilor o finantare mai ieftina", a spus Teodorovici marti.
Multi dintre romanii care au credite in lei nu vor putea apela insa la refinantare pentru a trece la noua varianta de calcul a dobanzilor la credite, ramanand la cea a ROBOR-ului.
Printre acestia se numara cei care au luat imprumuturi prin programul Prima Casa, a declarat pentru Ziare.com analistul bancar Dragos Nichifor.
"Exista o categorie de clienti captivi, care nu pot sa isi refinanteze creditele, si anume cei care au Prima Casa. Acolo nu exista legislatie care sa iti permita refinantarea creditului. Si vorbim de cel putin 200 de mii de clienti cu credite in lei, care nu pot sa isi refinanteze creditul, orice ar face, si sunt legati de ROBOR", ne-a spus Dragos Nichifor.
Analistul bancar a subliniat ca ceilalti romani care au credite in lei si au posibilitatea legala sa o faca ar putea sa nu apeleze la aceasta varianta pentru ca vor avea de suportat costuri bancare si notariale mari.
"Ceilalti, daca gasesc optiunea de refinantare, au costuri suficient de mari incat sa fie o decizie greu de luat. De exemplu, ca sa refinantezi un credit ipotecar, unde ai ipoteca pe casa, doar costurile initiale cu banca si notariatul pentru a pune iarasi ipoteca se duc undeva cel putin la 2.500 de lei. Iar acest cost se va compensa in multe luni.
Daca sa zicem ca iti scade rata cu 50 de lei la refinantare, banii acestia, 2.500 de lei, ii compensezi in 50 de luni. Deci Guvernul a facut ceva ca peste 50 de luni incepi sa simti cei 50 de lei reducere. Si vorbim de 50 de luni in care se pot intampla multe, unele credite s-ar putea sa se si inchida natural", a precizat Dragos Nichifor.
Si, desi guvernantii au tot dat vina pe ROBOR pentru ratele mari pe care le platesc romanii la creditele luate de la banci, dupa noua varianta de calcul al dobanzilor la imprumuturi nu vor exista modificari substantiale.
Mai exact, romanii vor scoate din buzunar aproximativ aceeasi suma pentru a-si achita ratele la banci.
Analistul bancar Dragos Nichifor a declarat pentru Ziare.com ca diferenta dintre ROBOR si indicele de referinta calculat pe baza tranzactiilor efective, la care se vor raporta creditele in lei, este de aproximativ 0,5%.
"Tehnic, tot ce inseamna credite existente nu se modifica nimic. Promisiunea ca se duc ratele in jumatate, nu doar ca nu se duc in jumatate, ci nu se reduc nici macar cu 1%, deci nu se intampla nimic la creditele existente.
La creditele nou acordate, poate va fi o diferenta intre ROBOR si noul indice de referinta, dar nu cred ca va fi suficient de mare incat sa genereze niste costuri cu mult mai mici clientilor.
Poate vorbim de o rata cu 10% mai mica, in niciun caz la jumatate cum anuntau ei. Diferenta intre ROBOR si indice este 0,5%. Si acest 0,5% inseamna cam 5% in rata. Deci, daca ai rata de 1.000 de lei si presupunem ca treci pe noul indice, probabil ca ar scadea rata la 950 de lei", a mentionat Dragos Nichifor.
Si purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a atras atentia recent ca daca Guvernul va schimba modul de calcul al referintei pentru creditele in lei, romanii nu vor plati rate mai mici.
El a declarat saptamana trecuta pentru Ziare.com ca, de exemplu, in luna februarie, media tranzactiilor interbancare la care se vor raporta acum creditele a fost mai mare decat ROBOR la 3 luni, astfel ca romanii ar fi platit mai mult.
"Noi nu le recomandam sa schimbe, dar e dreptul lor sa schimbe. Noi nu sustinem. Sa se inteleaga cu Asociatia Romana a Bancilor, sa respecte directiva care cere un indice transparent si Parlamentul sa decida ce crede de cuvinta, pentru ca ei au initiativa legislativa. Noi nu avem.
Orice alt indicator care s-ar folosi, si acela variaza. De exemplu, daca s-ar folosi media tranzactiilor interbancare, pentru luna februarie, cand a fost mai mare decat ROBOR la 3 luni, romanii ar fi platit rate mai mari. Asta nu inseamna ca pe viitor se va intampla la fel sau se va intampla altfel, nu stim sa spunem. Se face mult zgomot pentru nimic.
In februarie a fost mai mare. In ianuarie a fost mai mic. Si pe martie pare mai mic. Dar pe februarie a fost mai mare, deci nu avem o predictibilitate in sensul pozitiv al impactului pe rate", a subliniat purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.
In plus se vede clar ca... Vezi tot